Η θεσμική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποστάσεις του ΚΙΝΑΛ για το πρόσωπο που θα αναδειχτεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από Σημίτη, Βενιζέλο, Αλιβιζάτο μέχρι Παπαδήμο «λανσάρουν» οι «προεδρικοί» ντελάληδες.
Ακόμη δεν τον είδαμε… πρόεδρο τον βγάλαμε! Λίγο η συνταγματική αναθεώρηση και τα όσα αφορούν τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο οι επερχόμενες εθνικές εκλογές και το κατά πόσο θα είναι πρόωρες ή όχι και οι τρεις βασικοί παίκτες στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΔΗΣΥ, άρχισαν να… προεδρολογούν, άλλοι επισήμως κι άλλοι ανεπισήμως!
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πάντως, άνοιξε καθαρά τα χαρτιά του δηλώνοντας στη Βουλή ότι θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μία ακόμη προεδρική θητεία – κίνηση που ορισμένοι πολιτικοί του αντίπαλοι χαρακτηρίζουν ήδη ως κάψιμο του κ. Παυλόπουλου. Κάλεσε, μάλιστα, τη ΝΔ – κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη – να δώσει μια καθαρή απάντηση από τώρα για τον αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.
Oπως ήταν φυσικό εδώ που τα λέμε, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει τον σημερινό πρόεδρο, κάτι που δεν έκανε εξάλλου ούτε την προηγούμενη φορά, παρότι πρόκειται για πολιτικό στέλεχος που προέρχεται από τους κόλπους της. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει καταχωριστεί στα καραμανλικά στελέχη, ενώ σήμερα το πάλαι ποτέ κόμμα των Καραμανλήδων άγεται και φέρεται από τον Αντώνη Σαμαρά και το πρωτοπαλίκαρό του Aδωνη Γεωργιάδη.
Δούναι και λαβείν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ Από την άλλη πλευρά, η Φώφη Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη – Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παίξουν τα προεδρικά παιχνίδια κανενός και ότι θα προτείνουν δικό τους υποψήφιο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Προς το παρόν, βέβαια, κρατούν αποστάσεις από την προεδρολογία και κατηγορούν τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση για ταύτιση στον συντηρητισμό και με την επιλογή προσώπου ως προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ΝΔ, πάντως, που για μία ακόμη φορά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, έσπευσε διά της εκπροσώπου Τύπου της Μαρίας Σπυράκη να μας ενημερώσει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη ΝΔ στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης» για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν φήμες το τελευταίο διάστημα περί συμφωνίας ΝΔ – ΔΗΣΥ για πρόεδρο που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, με αντάλλαγμα τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ και της Φ. Γεννηματά σε μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, εφόσον η τελευταία κερδίσει τις εκλογές και δεν έχει αυτοδυναμία.
Η Φ. Γεννηματά, πάντως, δεν μίλησε για υποψηφιότητα από το ΠΑΣΟΚ αλλά από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Και το επισημαίνουμε γιατί η ονοματολογία των τελευταίων ημερών –που ανάγκασε τη Μ. Σπυράκη να πάρει αποστάσεις από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα– αφορούσε ακριβώς τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Γεγονός είναι πως ούτε το ΚΙΝΑΛ πρόκειται να στηρίξει τον Πρ. Παυλόπουλο, αφού ήδη κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «επιχειρεί κατά απαράδεκτο τρόπο: να εμπλέξει ακόμη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μικροκομματικά του παιχνίδια» από τη μια πλευρά και από την άλλη χαρακτήρισε τον κ. Παυλόπουλο, εμμέσως πλην σαφώς, «δεξιά συνιστώσα που έφερε τον κ. Τσίπρα και τον κρατά στην εξουσία». Είναι γνωστές, άλλωστε, οι θέσεις και αντιδράσεις σύσσωμου του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση του σημερινού ΚΙΝΑΛ ως προς την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή…
Τα πρώτα ονόματα
Ένα όνομα που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες και ανήκει στον προοδευτικό χώρο είναι του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης και της ΝΔ. Παράλληλα λέγεται ότι παίζει και το όνομα του
Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, πρώτον, ανήκει στον στενό χώρο του ΠΑΣΟΚ και όχι στον ευρύτερο προοδευτικό και, δεύτερον, θεωρείται επίσης απίθανο να υποστηριχτεί από τη ΝΔ, όχι όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους η υποψηφιότητα Παυλόπουλου από την επόμενη Βουλή.
Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης του Αντώνη Σαμαρά σε πρόσφατη συνέντευξή του ούτε λίγο ούτε πολύ μας έδωσε να καταλάβουμε οριστικά ότι… απαξιοί για τη μάχη του σταυρού, καθώς θέλει για τον εαυτό του άλλο ρόλο. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης στις ερχόμενες εκλογές» και ότι η δική του υποχρέωση απέναντι στη χώρα «είναι η ανάδειξη του προοδευτικού πόλου»! Παρεμπιπτόντως, είναι κάπως δύσκολο να κατανοήσει κανείς την πολιτική σκέψη του ανδρός, που από τη μια θέλει να αναδείξει τον προοδευτικό πόλο και από την άλλη η ανάσα του είναι καυτή στον… σβέρκο της ΝΔ!
Για την όποια πιθανότητα μιας δικής του προεδρικής υποψηφιότητας, πάντως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν είναι κυρίως η ΝΔ αυτή που δεν τον θέλει, αλλά το ίδιο του το κόμμα στο οποίο ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα συμπαθής…
Στον χώρο της ΝΔ το όνομα που κυκλοφορεί τελευταίως με… ένταση είναι του παλαιού μας γνώριμου Λουκά Παπαδήμου, παρότι τίποτε φυσικά δεν είναι σίγουρο ή οριστικό. Η επιλογή αυτή δεν θα ήταν δυσάρεστη όμως ούτε στον χώρο του ΚΙΝΑΛ! Για κάποιο στενά νεοδημοκρατικό στέλεχος, πάντως, προς το παρόν ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Μοσχάτο!