Με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να έχουν γονατίσει από την εκτίναξη των τιμών σε βασικά αγαθά, και την ενέργεια, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική εμπαιγμού και εξαγγελιών που είναι στην ουσία για εντυπώσεις παρά για τη βελτίωση της θέσης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.
Το Σάββατο από το βήμα της βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκη υποσχέθηκε πως από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο (6 μήνες) θα δοθεί «επιδότηση ύψους 10% των αγορών» στα σούπερ μάρκετ και σε επιχειρήσεις τροφίμων. Ωστόσο και αυτή η υπόσχεση δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα καθώς με το «πλαφόν» που μπαίνει στο «επίδομα τροφίμων» (food-pass) ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά δικαιούται μίνι επίδομα μόλις 16 ευρώ το μήνα έκαστος, ένα ποσό που δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση από τις υπέρογκες αυξήσεις στα τρόφιμα, τη βενζίνη και τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών.
Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει μόλις το 80% της επιδότησης μετά από ένα τρίμηνο.
Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 24000 ευρώ για κάθε ζευγάρι, (12.000 ευρώ το άτομο δηλαδή), με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα καλύπτει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή 8.4 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που μένει ωστόσο να φανεί στην πράξη. Όπως φάνηκε και σε άλλα επιδόματα οι τελικοί δικαιούχοι ήταν πολύ λιγότεροι από όσους υποσχόταν η κυβέρνηση.
Ποιους αφορά και πως θα εφαρμοστεί
Σε συνοπτικό επεξηγηματικό σημείωμα που εκδόθηκε αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, αναφέρονται τα εξής:
«Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.
Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.