Φτάνει η ώρα της τελικής κρίσης για την Avramar

Φτάνει η ώρα της τελικής κρίσης για την Avramar

Πλησιάζει η ώρα της τελικής κρίσης για την Avramar, την εταιρεία-γίγαντα των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών που μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας των τελευταίων ιδιοκτητών της, δηλαδή του αμερικανικού fund Amerra και του κρατικού επενδυτικού fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investment, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της πέρασε ξανά πέρσι στα χέρια των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών.

Στον τελευταίο διαγωνισμό που διενήργησαν οι τράπεζες προς εύρεση νέου επενδυτή και ο οποίος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν τρεις υποψήφιοι επενδυτές και κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για τον ισπανικό όμιλο Atitlan, το Aqua Bridge Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό fund Diorasis, που ελέγχει την ήδη δραστηριοποιούμε

νη στον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ως το τέλος Οκτωβρίου οι τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον επενδυτή θα παραδώσουν την Avramar και τι «κούρεμα» θα κάνουν στα δυσθεώρητα χρέη της, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διάσωση της Avramar είναι εξασφαλισμένη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις επενδυτές έχουν καταθέσει προσφορές χαμηλότερες των 100 εκατ. ευρώ, ζητούν δηλαδή «κούρεμα» της τάξης του 80% για τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρείας – είναι αμφίβολο αν θα το δώσουν οι τράπεζες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις επίμονες διαρροές στις οποίες προχωρούν τις τελευταίες μέρες τραπεζικές πηγές, δηλώνοντας ότι κανένας υποψήφιος επενδυτής δεν προσφέρει βιώσιμη λύση με βάση τα τραπεζικά κριτήρια.

Από την άλλη μεριά, ωστόσο, αν οι τράπεζες δεν δώσουν την Avramar σε κάποιον επενδυτή, το λουκέτο στην εταιρεία είναι θέμα χρόνου. Αυτό γιατί με ευθύνη των πιστωτριών τραπεζών, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας της Avramar πριν από 17 μήνες μέχρι και σήμερα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εισέλθει στο στάδιο της παραγωγικής αποδιάρθρωσης, με μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής και μείωση του αριθμού των εργαζομένων και του τζίρου κ.λπ., ουσιαστικά δηλαδή υπολειτουργεί.

Θα έχουν την κύρια ευθύνη

Αν η Avramar βάλει τελικά λουκέτο (οι τράπεζες θα φέρουν την κύρια ευθύνη για την κατάληξη της εταιρείας, καθώς με δική τους απόφαση έγιναν η συνένωση των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, Σελόντα, Νηρεύς, Περσεύς και Ανδρομέδα, για τον σχηματισμό της Avramar σε συνδυασμό με τη συνένωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και η πώλησή τους στα funds Amerra και Mubadala Investment χωρίς κούρεμα δανείων), οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ απαιτήσεων, παίρνοντας μόνο ό,τι μπορέσουν από τους πλειστηριασμούς των εγκαταστάσεών της.

Θα γίνει όμως μεγάλη ζημιά στον κλάδο, καθώς δεδομένου του μεγέθους της εταιρείας και της κορυφαίας θέσης στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες –μέχρι πέρσι η Avramar είχε το 50% της ελληνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιεργειών– θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Και είναι βέβαια τεράστιο το πλήγμα και για την εθνική οικονομία από την απώλεια του εθνικού πρωταθλητή της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελεί τον κορυφαίο στην Ελλάδα κλάδο ζωικής παραγωγής και τον μόνο με ισχυρές εξαγωγές.

Documento Newsletter