Φταίει ο στρατηγός Μητσοτάκης

Φταίει ο στρατηγός Μητσοτάκης

Φταίει η φωτιά που είναι απρόβλεπτη. Το θερμικό φορτίο, το μικροκλίμα, τα φλεγόμενα πουλιά, και εσχάτως η χαοτική κηλίδωση. Σε λίγο θα φταίνε τα σπίρτα και οι αναπτήρες, το οξυγόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και καίνε οι φωτιές, εμείς που δεν έχουμε γίνει ακόμη πυράντοχοι και άκαφτοι.

Όταν το καλοκαίρι του 2007, ο Βύρων Πολύδωρας είχε εκστομίσει ότι φταίει ο «στρατηγός άνεμος» για τις φωτιές, λοιδορήθηκε και κρεμάστηκε στα μανταλάκια για λόγους που όλοι καταλάβαιναν. Το κράτος έχει την ευθύνη να σβήσει τη φωτιά και να προστατεύσει δάση, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, προφανώς σε συνθήκες με έντονους ανέμους και φαινόμενα που την ευνοούν (όπως οι περίφημες χαοτικές κηλιδώσεις οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από τις γνωστές καύτρες που απέκτησαν βαρύγδουπη ονομασία για να μπορεί να τους αποδοθεί κάθε ευθύνη).

Επί πέντε χρόνια, η κυβέρνηση αντί να βρίσκει τρόπο να προλάβει και να αντιμετωπίσει την καταστροφή από τις πυρκαγιές, ανακαλύπτει λέξεις που να μπορούν να φταίνε στο μυαλό του πολίτη που έχει γίνει εύπιστος τηλεθεατής. Όσο και να φαίνεται υπερβολικό, ευθύνη για την κατάντια με τις φωτιές, έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως τα κανάλια, που αντί να αναδεικνύουν το πρόβλημα και να ζητάνε λύσεις, αντί να μετράνε πυροσβεστικά μέσα και πυροσβέστες και να τα βρίσκουν ελλιπή, μετράνε ευρώ με τα οποία τους χρηματοδοτεί η κυβέρνηση για να λένε ψέματα.

Αυτά τα πέντε χρόνια, έχουν καεί τα μισά δάση της Αττικής. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1981, (φωτιά στην Εκάλη) που η φωτιά εισέβαλε στον αστικό ιστό και έκαψε σπίτια, επιχειρήσεις και έναν άνθρωπο. Ωστόσο δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες, απ τότε που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως είμαστε η «Πρώτη χώρα παγκοσμίως που διαθέτει εθνικό δορυφορικό σύστημα εντοπισμού φωτιάς» (2 Ιουλίου Καθημερινή) και πως ήρθαν «τα υπερσύγχρονα drones της Πυροσβεστικής που οχυρώνουν από φέτος την Αττική για πυρκαγιές» ( 22 Ιουνίου 2024 iefimerida).

Κανένας ως σήμερα δεν έχει ανακοινώσει (και τα Μέσα Ενημέρωσης που παρουσίασαν τις νέες προμήθειες δεν το ζήτησαν) πόσο στοίχισαν τα συγεριμένα προγράμματα πρόληψης, αν λειτούργησαν και τι αποτέλεσμα είχαν.

Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκε ως κομήτης στην τηλεόραση, και με όψη ταλαιπωρημένου (αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση φοβάμαι μην αυτοπυρποληθεί) διαβεβαίωσε ότι έγινα όλα όπως έπρεπε. Απλώς ο ασθενής απεβίωσε.

Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν απαίτησαν πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση για όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει και δυστυχώς, η ΕΣΗΕΑ, δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τους υπουργούς πλήρη ενημέρωση για όσα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν.

Η κυβέρνηση ενημερώνει δια των διαρροών σε φιλικά κανάλια και sites, ότι τα όλα τα μέσα πυρόσβεσης ήταν σε πλήρη δράση και ενοχοποιεί πάλι δια των καναλιών όποιον πολίτη διαμαρτυρηθεί. Ανακοινώθηκε ότι επιχειρούσαν 38 εναέρια μέσα στη φωτιά του Βαρνάβα, αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα για την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό που μπορώ να πω από την πλευρά μου, είναι ότι κατέγραψα μόλις τέσσερα πυροσβεστικά να επιχειρούν με λήψεις νερού από τον Ευβοϊκό κόλπο όπου βρισκόμουν.

Εκ του θλιβερού αποτελέσματος μπορούμε να πούμε, ότι η φωτιά ξέφυγε από τον Βαρνάβα (αν υπήρχαν μέσα πρόληψης και πυροσβεστικά πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση, αν όχι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα) , κατέκαψε ίσως πάνω από 120.000 στρέμματα και πυρπόλησε και σπίτια μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη, σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «επειδή ακούω ότι και στην Καλιφόρνια υπάρχουν φωτιές, δεν έχει καμία σχέση, τα δάση μόνο της Καλιφόρνιας είναι φορές σε έκταση η Ελλάδα. Βλέπετε είναι δασικές περιοχές. Εδώ κάηκε η Αττική, κάηκε αστικός τόπος. Δεν μπορεί ένα κράτος να μην μπορεί να προστατέψει κατοικημένες περιοχές. Αυτό δεν γίνεται με τη σημερινή τεχνολογία. Φταίει μόνο η κυβέρνηση η οποία είναι ανίκανη να κυβερνήσει».

Βέβαια η κυβέρνηση που έφταιγε τότε κατά τον Άδωνη ήταν αυτή του Καραμανλή, όταν ο ίδιος ήταν στο ΛΑΟΣ και δεν είχε ανακαλύψει μέσα του τη φωτιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κυβερνήσει, να μας προστατεύσει, να μας επιτρέψει να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Εκεί που λείπουν πυροσβέστες, γιατροί, δάσκαλοι και μισθοί, περισσεύουν απευθείας αναθέσεις για ηλεκτρονικά μέσα και προμήθειες στρατιωτικών μέσων. Υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια εισβολή ή εχθρική επίθεση, την ώρα που καίγεται η Αθήνα χωρίς να έχει πέσει πύραυλος; Έχει άδικο όποιος υποψιαστεί ότι λειτουργούν μόνο ακριβά συστήματα που παίρνουν μπρος με…μίζα;

Θα ήθελα να σημειώσω μια εξομολόγηση συνεργάτη του Μητσοτάκη που έλεγε ότι όταν πριν από τρία χρόνια είχε πάρει η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ο πρωθυπουργός έκλαιγε γιατί φοβόταν μην καεί το Τατόι. Τις δύο τελευταίες μέρες κάηκε όλη η Αττική. Δεν γνωρίζω αν έκλαψε ο πρωθυπουργός, ίσως αν έκλαψε να ήταν και από την αρμύρα της θάλασσας εκεί που έκανε τα μπάνια του. Ο λόγος που ενδιαφέρει το Τατόι δεν είναι περιβαλλοντικός αλλά μπίζνας. Τόσο μεγάλης που βάζουν τα κλάματα.

Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει όλα τα ηλεκτρονικά μέσα που απαιτούνται για την επιτήρηση των πυρκαγιών, τα οποία είναι μεγάλου κόστους και αποφέρουν και τις σχετικές απολαβές στους εμπλεκόμενους. Στη συνέχεια, με το επιχείρημα ότι η Πυροσβεστική δεν μπορεί να ανταπεξέλθει (το γνωστό επιχείρημα με τους πυροσβέστες που δήθεν παίζουν τάβλι) , θα δοθεί η δασοπυρόσβεση σε ιδιώτες. Η πρώτη άλλωστε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της πυρόσβεσης είχε γίνει από την κυβέρνηση Τζανετάκη η οποία επιχείρησε να υλοποιήσει το σχέδιο και τη διάθεση του πατρός Μητσοτάκη.

Να θυμίσω ένα τουίτ που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 31 Ιουλίου 2018, πριν γίνει πρωθυπουργός και προφανώς για να γίνει: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες». Όπως τα έλεγε ο στρατηγός Μητσοτάκης.

ΥΓ Προς του Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών, Κλιματικής Αλλαγής και τους Μαξιμιλιανούς του Μητσοτάκη:

Προτού κομπάσετε ότι έχετε εξασφαλίσει την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας, φροντίστε να εξασφαλίσετε ένα μπουκάλι νερό για τους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες. Κάντε το και θα βάλουμε να παίξει ο Εθνικός Ύμνος

Διαβάστε επίσης:

Κρανίου τόπος η Αττική: Συγκλονιστικές φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Φωτιές: Το Μαξίμου σε πλήρη αμηχανία και σε ρόλο θεατή

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια» – Θρήνος για την 60χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου (Photos-Videos)

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter