FT: Στον «αέρα» η συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για τον mega αγωγό φυσικού αερίου

FT: Στον «αέρα» η συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για τον mega αγωγό φυσικού αερίου

Τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας δοκιμάζει ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia 2. Οι προσπάθειες για συμφωνία φαίνεται πως έχουν ναυαγήσει, λόγω αυτού που θεωρεί η Μόσχα ως «παράλογες απαιτήσεις του Πεκίνου για τα επίπεδα τιμών και ποσότητας αγορών», σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times (FT).

Η Κίνα είχε ζητήσει να πληρώσει κοντά στις βαριά επιδοτούμενες εγχώριες τιμές της Ρωσίας και θα δεσμευόταν να αγοράσει μόνο ένα μικρό κλάσμα της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου του αγωγού, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Η έγκριση για τον αγωγό, αναφέρει το δημοσίευμα των FT, θα ήταν σημαντική «ανάσα» για τη Gazprom, καθώς θα συνέδεε την κινεζική αγορά με τις πηγές αερίου στη δυτική Ρωσία, που στο παρελθόν προμήθευαν την Ευρώπη.

Η Ρωσία συνομιλεί εδώ και χρόνια για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Γιαμάλ στη βόρεια Ρωσία προς την Κίνα μέσω Μογγολίας.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία και η Κίνα αναμένουν να υπογράψουν μια σύμβαση «στο εγγύς μέλλον» για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Η Gazprom υπέστη ζημία 6,9 δισ. δολάρια πέρυσι εν μέσω του «καταποντισμού» των πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη, η οποία τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Αν και η Ρωσία εκφράζει βεβαιότητα για συμφωνία ως προς τον Power of Siberia 2 «στο προσεχές μέλλον», δύο άτομα είπαν ότι το αδιέξοδο ήταν ο λόγος που ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού, δεν ακολούθησε τον Πούτιν στην επίσκεψή του στο Πεκίνο τον προηγούμενο μήνα.

Η επίτευξη συμφωνίας για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία κύρια αιτήματα που απηύθυνε ο Πούτιν προς τον Σι όταν συναντήθηκαν, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες για το θέμα, μαζί με περισσότερη κινεζική τραπεζική δραστηριότητα στη Ρωσία και την αποφυγή από πλευράς της Κίνας μιας συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετείχε στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία. Παρόλα αυτά, μια συμφωνία σχετικά με τον αγωγό φαίνεται να είναι βρίσκεται ακόμη μακριά, ενώ η προτεινόμενη συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες παραμένει σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι είχε ζητήσει η Ρωσία, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές.

Ετικέτες

Documento Newsletter