Σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας την Τετάρτη, αναφέρεται η πληροφορία ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις δαπάνες τόσο της Ιταλίας όσο και της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι θεωρεί πως η αναστολή της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στα ενεργειακά έχουν βάλει δύσκολα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος φαίνεται ότι θα μείνουν «παγωμένοι» για έναν ακόμα χρόνο. Το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας –που σκοπό έχει να ευθυγραμμίζει την πιστωτική πολιτική των κρατών μελών με ορισμένα πρότυπα, για να μη ξεφύγει το χρέος τους- μπήκε σε αναστολή στην αρχή της πανδημίας, ώστε να κατευθυνθούν απρόσκοπτα στην οικονομία τα απαραίτητα κονδύλια που χρειάζονταν οι χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Η Επιτροπή ήλπιζε να επαναφέρει σε ισχύ το Σύμφωνο στις αρχές του 2023, όταν προέβλεπε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης θα είχαν ορθοποδήσει, όμως ο ευρωπαϊκός Νότος, με αιχμή του δόρατος τη Γαλλία και την Ιταλία, ζητά τις τελευταίες εβδομάδες μια παράταση της αναστολής του Συμφώνου για ένα έτος, καθώς η κρίση στην ενέργεια έχει δυσμενείς συνέπειες στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Απαίτηση που φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά καθώς οι Ευρωπαίοι Επίτροποι που συμμετείχαν σε συνεδρίαση την Τετάρτη συμφώνησαν να προτείνουν ένα ακόμα έτος αναστολής, κρατώντας σε αναμονή το Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι την 1/1/2024, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT.
Όμως για να περάσει η πρόταση από τους «σφιχτοχέρηδες» βορειοευρωπαίους, υπάρχει η πρόβλεψη να επιβλέπονται στενά οι χώρες με υπέρογκο χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, και να τους επιβληθεί να μην ξοδεύουν με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναπτύσσεται η οικονομία τους.