FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

(AP Photo/Baz Ratner)

Αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο εγγράφου που έφερε στο φως το Financial Times σχετικά με επιχειρήσεις του Ισραήλ σε βάσεις του ΟΗΕ στον Λίβανο. Μάλιστα, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο IDF πιθανότατα χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο τραυματίζοντας 15 κυανόκρανους, όπως αναφέρει η έκθεση που περιγράφει 12 επιθέσεις του Ισραήλ κατά διεθνών στρατευμάτων στον Λίβανο.

Η έκθεση συντάχθηκε από χώρα η οποία δεν κατονομάζεται και έφεραν στη δημοσιότητα οι FT υπογραμμίζει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν στοχεύσει τη Unifil, έχουν καταστρέψει αρκετές εγκαταστάσεις και τραυματίσει στρατιώτες που περιπολούν σε συνοριακούς σταθμούς στον νότιο Λίβανο.

Η Unifil χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, το Ισραήλ «απέρριψε τις κατηγορίες για σκόπιμη στόχευση της Unifil από την ημέρα που εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις στον νότιο Λίβανο. Παράλληλα, ο IDF δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό από τους FT».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται παράλληλα πως: «οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα από τη Χεζμπολάχ και έχει απαιτήσει από τον ΟΗΕ να εκκενώσει τις βάσεις με κυανόκρανους από τον νότιο Λίβανο για λόγους ασφαλείας. Η Unifil και 50 χώρες που διαθέτουν στρατεύματα αρνήθηκαν ομόφωνα».

«Οι επιθέσεις των Ισραηλινών έχουν οδηγήσει σε διεθνή καταδίκη, αλλά το Ισραήλ παραμένει σταθερό στον στόχο του. Την περασμένη Κυριακή, η Unifil δήλωσε ότι μία μπουλντόζα του IDF γκρέμισε σκόπιμα έναν πύργο παρατήρησης αλλά και τον περιμετρικό φράχτη μίας θέσης του ΟΗΕ στο Μαρουαχίν.

Η Unifil έχει δημοσιοποιήσει τα περισσότερα περιστατικά που αναφέρονται στην εμπιστευτική έκθεση, αλλά παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες μαζί με φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε καταφύγια στρατευμάτων, τείχη και πύργους παρατήρησης σε διάφορες βάσεις.

Ενώ τα περιστατικά τις πρώτες ημέρες ήταν κυρίως κοντά σε θέσεις του ΟΗΕ, η έκθεση αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν απευθείας κατά βάσεων της Unifil μετά τις 8 Οκτωβρίου.

Σε περιστατικό της 10 Οκτωβρίου, δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα Merkava των IDF άνοιξε πυρ κατά πύργου παρατήρησης στην έδρα της διεθνούς δύναμης στη Νακούρα, χτυπώντας τον απευθείας και προκαλώντας την πτώση τους.

Μια φωτογραφία στην έκθεση δείχνει μια μεγάλη κυκλική τρύπα στον πύργο, η οποία, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Βάιρ, ανώτερο ερευνητή στο Human Rights Watch, συνάδει με απευθείας πυρά.

Σε ένα άλλο περιστατικό στις 10 Οκτωβρίου, οι IDF πυροβόλησαν εναντίον ενός καταφυγίου του ΟΗΕ όπου είχαν σπεύσει Ιταλοί κυανόκρανοι στο Λαμπουνέχ.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο βομβαρδισμός της εισόδου του καταφυγίου έγινε αφού οι IDF είχαν παρακολουθήσει την περιοχή με drone και κατέστρεψαν τις κάμερες την προηγούμενη ημέρα. Οι φωτογραφίες της έκθεσης δείχνουν ένα μεγάλο όγκο από συντρίμμια. 

Οι IDF έριξαν αρκετές βολές περίπου 100 μέτρα βόρεια μιας βάσης, από τις οποίες βγήκε «καπνός που παραπέμπει σε λευκό φώσφορο» στην εγκατάσταση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Οκτωβρίου, η Unifil δήλωσε ότι δύο άρματα μάχης Merkava των IDF γκρέμισαν την κεντρική πύλη μιας βάσης. Μετά από διαμαρτυρίες της Unifil, τα άρματα αποχώρησαν μετά από 45 λεπτά. Αλλά μέσα σε μια ώρα, έριξαν αρκετές βολές περίπου 100 μέτρα βόρεια της βάσης, από τις οποίες έβγαινε «καπνός λευκού φωσφόρου» που κυλούσε μέσα στη βάση, ανέφερε η έκθεση, τραυματίζοντας 15 κυανόκρανους.

Οι φωτογραφίες στην έκθεση έδειχναν τα τανκ να περνούν πάνω από τις πύλες και να μπαίνουν μέσα στη βάση, κατεστραμμένους περιμετρικούς τοίχους και λευκό καπνό στην ατμόσφαιρα.

Οι IDF αναγνώρισαν ότι ένα από τα άρματα μάχης τους είχε οπισθοχωρήσει «αρκετά μέτρα» μέσα στο φυλάκιο της Unifil. Δήλωσαν ότι το άρμα προσπαθούσε, υπό τα πυρά, να απομακρύνει τραυματισμένους στρατιώτες. Οι IDF πρόσθεσαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα παραπέτασμα καπνού για να παρέχει κάλυψη.

Ακόμα και αν σημειωθούν συγκρούσεις στην περιοχή, αυτά τα άρματα μάχης «μπορούν να αντέξουν τα πυρά καλύτερα από ό,τι η θέση μας. Έτσι, αν κατέφυγαν, δεν ήταν για φυσικό καταφύγιο», δήλωσε πηγή της Unifil.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η χρήση του είναι παράνομη σε κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά χρησιμοποιείται συχνά ως στρατιωτικό εργαλείο για τη συσκότιση, ή ως όπλο για τον καπνό των αντίπαλων δυνάμεων, δήλωσε ο Βέιρ.

«Το Ισραήλ έχει προηγουμένως υπερασπιστεί τη χρήση του λευκού φωσφόρου ως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

Διαβάστε επίσης

«Πρωταρχική ανάγκη οι προσλήψεις» βροντοφωνάζουν οι πυροσβέστες – Το Documento δημοσιεύει άρθρο που συνυπογράφουν δέκα σωματεία

Απεργία: Στους δρόμους σήμερα οι εκπαιδευτικοί, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Οι συγκεντρώσεις

ΗΠΑ: Η εργατιά τραβάει το χαλί στη Χάρις – Ο Τραμπ δείχνει να κερδίζει πόντους σε όλες τις φυλετικές κοινότητες της εργατικής τάξης

Η φάρσα του δις εξαµαρτείν

Καιρός: Συννεφιά, βοριάδες και ο υδράργυρος μέχρι τους 26 βαθμούς

Ντόναλντ Τραμπ: «Εάν οι Γερμανοί συνέχιζαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είχαν καταστραφεί οικονομικά»

Ετικέτες