Frontex: Πρόταση – βόμβα για αποχώρηση από την Ελλάδα μετά το ναυάγιο της Πύλου

Frontex: Πρόταση – βόμβα για αποχώρηση από την Ελλάδα μετά το ναυάγιο της Πύλου

Την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα, μετά το φονικό ναυάγιο στην Πύλο πρότεινε ο επικεφαλής θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex, Τζόνας Γκρίμχεντεν.

Όπως αναφέρει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα, Le Monde, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex στις 20 και 21 Ιουνίου στη Βαρσοβία, όπου έχει την έδρα του ο οργανισμός, ο Τζόνας Γκρίμχεντεν συνέστησε την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα.

Αυτή η αναστολή θα μπορούσε να βασίζεται στο άρθρο 46 του κανονισμού λειτουργίας της Frontex που προβλέπει μέχρι και την αναστολή της δραστηριότητας ή της παρουσίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας σε κράτος μέλος, αν διαπιστωθούν σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνοριακές επιχειρήσεις.

Ζητούμενο η συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία

Η πρόταση για αναστολή δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα, έχει σαν στόχο τη συμμόρφωση της χώρας με την εθνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Βάσει αυτής της σύστασης, η οποία υποστηρίζεται από έκθεση που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χανς Λέιτενς, «κατέστησε την Ελλάδα υπόλογη», αναφέρει πηγή προσκείμενη στον οργανισμό.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Le Monde, η εισήγηση φέρεται να βασίζεται σε έκθεση που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις περί σοβαρών ή μόνιμων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο της διεθνούς προστασίας.

Ο Λέιτενς, αναφορικά με το ναυάγιο στην Πύλο επεσήμανε ότι το drone επιτήρησης της Frontex, από την οποία ζήτησαν οι ελληνικές αρχές να συνδράμει, αφού ενημερώθηκαν μέσω των ιταλικών αρχών για την ύπαρξη αλιευτικού σε κίνδυνο, εντόπισε το αλιευτικό, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία του και σημείωσε ότι το σκάφος ήταν μη ασφαλές στο χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας λόγω του μεγάλου αριθμού επιβαινόντων.

Το drone αποχώρησε προσωρινά για να επιστρέψει στη βάση του για ανεφοδιασμό. Στη συνέχεια, η Frontex ζήτησε να επιστρέψει το drone στο σημείο όπου βρισκόταν το αλιευτικό, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να πάει στην Κρήτη, όπου υπήρχε άλλη βάρκα σε κίνδυνο με 70-80 επιβαίνοντες. Όταν επέστρεψε αργά τη νύχτα στην Πύλο, δεν υπήρχε ίχνος του αλιευτικού, το οποίο είχε βυθιστεί, και το drone συνέδραμε στην επιχείρηση διάσωσης.

Παράλληλα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex χαρακτήρισε «ανεπαρκή», όπως αναφέρει η ΕφΣυν, την ενημέρωση που έχει η υπηρεσία από την Ελλάδα και ανέφερε ότι θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στις ελληνικές αρχές για να τους ζητήσει να μοιραστούν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δύο «Αναφορές Σοβαρών Περιστατικών», έστω και εμπιστευτικά, ενώ θα προειδοποιεί ότι η συνεργασία Frontex και Ελλάδας θα αξιολογηθεί με βάση τις πληροφορίες που θα σταλούν.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter