Frontex: Αυξήθηκαν κατά 39% οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά

Frontex: Αυξήθηκαν κατά 39% οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά
Φωτογραφία αρχείου

Αύξηση 39%  σημειώνεται στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά για το πρώτο 8μηνο του 2024, σύμφωνα με την νέα έκθεση της Frontex (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής).  Συγκεκριμένα, 37.163 άτομα  διέσχισαν  παράνομα τα σύνορα, ενώ, πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρη τη χρονιά ήταν 15.000. Αντιθέτως, παρατηρείται αισθητή μείωση του φαινομένου στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Την ίδια στιγμή, τα αυστηρά μέτρα της Γερμανίας για το μπλόκο παράνομων  μεταναστών προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη υπό το φόβο παρόμοιων μέτρων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλάζουν το modus operandi  οι διακινητές

Για να αποφύγουν πιθανές περιπολίες των ελληνικών αρχών οι διακινητές αναπροσάρμοσαν τους  κώδικες, τις εφαρμογές και το mondus operandi, που εφάρμοζαν μέχρι τώρα.

Έτσι, χρησιμοποιούν ολοένα και  περισσότερο ταχύπλοα σκάφη για να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν συγκριτικά με τις παραδοσιακές λαστιχένιες βάρκες, που χρησιμοποιούσαν έως τώρα. Σύμφωνα με την Frontex αυτές οι αναπροσαρμογές των πρακτικών εξηγούν την σημαντική αύξηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται εξίσου σημαντική αύξηση στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης με ποσοστό  +193% , αλλά και στη Δυτική Αφρική αύξηση της τάξεως του  +123% αντίστοιχα. Οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από τη Συρία, το Μάλι και το Αφγανιστάν.

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 77% και 64% αντίστοιχα.

Ντόμινο εξελίξεων μετά τα αυστηρά μέτρα της Γερμανίας

Τα εμπόδια και τα μέτρα, που θέτει η Γερμανία  στην είσοδο μεταναστών από άλλες χώρες της Ένωσης απειλούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024 η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, γίνεται έλεγχος  στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων ταξιδεύουν στη Γερμανία με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές «χώρες Σένγκεν»: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Τέτοιου τύπου έλεγχοι πραγματοποιούνται  ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Ελβετία. Μάλιστα, έπειτα από την διαδικασία αυτή  απωθήθηκαν ήδη 30.000 άτομα που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στη χώρα.

«Ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή μας γραμμή κατά της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η κυβέρνηση σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι γειτονικές χώρες για τους προβλεπόμενους ελέγχους. Ωστόσο, τα αυστηρά μέτρα της Γερμανίας, μιας χώρας που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, έχουν εγείρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης υπό τον φόβο για επιβολή των μέτρων αυτών  και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter