Φρίκη στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών»: Τουλάχιστον 21 νεογέννητα νεκρά – Πώς δρούσε το κύκλωμα (Video)

Φρίκη στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών»: Τουλάχιστον 21 νεογέννητα νεκρά – Πώς δρούσε το κύκλωμα (Video)

Σοκ προκαλεί το μεγάλο σκάνδαλο με θανάτους βρεφών στην Τουρκία, καθώς κύκλωμα κατηγορείται πως μετέφερε άσκοπα νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για οικονομικό όφελος, με τουλάχιστον 21 βρέφη να χάνουν αναίτια τη ζωή τους, ενώ οι Αρχές ανησυχούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ειδικότερα, το κύκλωμα αποτελούνταν από 47 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί και νοσηλευτές, όπου κανόνιζαν και μετέφεραν υγιή νεογέννητα, σε παιδικές μονάδες εντατικής θεραπείας, σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η «συμμορία των βρεφών» κρατούσε τα μωρά για εβδομάδες στις ειδικές ΜΕΘ με αποτέλεσμα να πεθαίνουν είτε από την παρατεταμένη παραμονή στις ΜΕΘ, είτε από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μάλιστα, αντί να μεταφέρονται σε νοσοκομεία όπου τα βρέφη θα λάμβαναν την κατάλληλη φροντίδα, στέλνονταν σε εγκαταστάσεις που επέλεγαν οι ύποπτοι που συνεργάζονταν με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, επιλέγοντας νοσοκομεία που θεωρούνταν «κερδοφόρα για την οργάνωση».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρωταρχικός στόχος του κυκλώματος δεν ήταν η ανάρρωση των βρεφών, αλλά η αύξηση των οικονομικών τους κερδών, κατευθύνοντάς τα σε ακριβότερες θεραπείες, όπως η εντατική θεραπεία, αποσπώντας έτσι μεγαλύτερα ποσά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα κέρδη μοιράζονταν μεταξύ των μελών της συμμορίας, πολλά από τα οποία ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι «μέσω αυτών των δόλιων πρακτικών, οι ύποπτοι πολλαπλασίασαν τα έσοδα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών τρεις έως τέσσερις φορές».

Στο βαρύ κατηγορητήριο αναφέρεται πως: «Οι ύποπτοι παρέτειναν τη νοσηλεία των βρεφών προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK), παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα την κατάσταση χειρότερη από ό,τι ήταν πραγματικά, σε συνεργασία με εργαζομένους στον τομέα Υγείας και ότι ζήτησαν και πήραν χρήματα από συγγενείς των βρεφών, υποσχόμενοι καλύτερη προσοχή προς τα βρέφη έναντι άλλων».

Σφραγίστηκαν 11 ιδιωτικά νοσοκομεία

Τουλάχιστον 11 ιδιωτικά νοσοκομεία σφραγίστηκαν το Σαββατοκύριακο, ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρώην υπουργός υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των νοσοκομείων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ο εισαγγελέας σε τρεις περιπτώσεις πρότεινε καταδίκες πάνω από 500 χρόνια. Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν φόβοι για τον θάνατο εκατοντάδων βρεφών από τη δράση της σπείρας.

«Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει»

«Η κόρη μου πέρασε τρεις νύχτες στην εντατική» είπε μια μητέρα στην εφημερίδα Milliyet, της οποίας το νεογέννητο πέθανε στη μονάδα. «Μετά, ο γιατρός μου είπε: “Αυτό το μέρος είναι για μωρά ενός μηνός. Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Βρείτε άλλο νοσοκομείο.’ Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα. Ο υπεύθυνος γιατρός της ΜΕΘ συνέστησε τότε ένα νοσοκομείο, εξηγώντας μας ότι το νυχτερινό κόστος της εντατικής θεραπείας ήταν 7.000 τουρκικές λίρες και ότι η κόρη μας θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες θεραπείας. Δεχτήκαμε».

Το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στη συμμορία ως «εγκληματική οργάνωση νεογέννητων», περιγράφει λεπτομερώς πώς η συμμορία, που λειτουργούσε με γιατρούς σε πολλά νοσοκομεία, παρείχε υγειονομική περίθαλψη κυρίως μέσω νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, οδηγώντας στην έξαρση της βρεφικής θνησιμότητας.

«Έφυγε η ψυχή μου. Μου πήραν μια ζωή»

Τραγικές φιγούρες οι μανάδες που έχασαν τα μωρά τους: «Εγώ ήμουν έτοιμη να δώσω τα πάντα. Ας μην μας έκλεβαν το χαμόγελο μας. Πήραν την ψυχή ενός μωρού που δεν έβλαπτε κανέναν. Έφυγε η ψυχή μου. Μου πήραν μια ζωή. Αυτό δεν μπορεί να επουλωθεί. Μετά έμαθα πως εσκεμμένα το είχαν συνδεδεμένο με το μηχάνημα, αρκεί να λειτουργεί η καρδιά του και να έρχονται τα χρήματα και να γεμίζει το ταμείο τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα κλάματα εκείνων των μωρών».

Διαβάστε επίσης 

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο JetStream – Πώς θα έρθουν οι βροχές (Photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό ξεκαθάρισμα στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία

Λίβανος: Διοικητικά και τραπεζικά κτίρια στο στόχαστρο του Ισραήλ – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και συννεφιά τη Δευτέρα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Super League: Νέα δεδομένα στην κορυφή – Η βαθμολογία και τα ματς «κλειδιά» της επόμενης αγωνιστικής (Videos)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter