Φρίκη και τρόμος για την πανώλη – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα αιγοπρόβατα που θάφτηκαν ζωντανά

Φρίκη και τρόμος για την πανώλη – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα αιγοπρόβατα που θάφτηκαν ζωντανά

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα αιγοπρόβατα που θάφτηκαν ζωντανά, την ώρα που μολυσμένα κοπάδια φτάνουν στη χώρα και στο πιάτο μας, καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι έλεγχοι κατά την εισαγωγή τους πλημμελείς.

«Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζει η κατάσταση στις εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου από χώρες του εξωτερικού, όπως φανερώνει η υπόθεση με την πανώλη των αιγοπροβάτων που πλήττει τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Documento αλλά και μαρτυρίες κτηνοτρόφων, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, και όχι μόνο, να μην «επαρκούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Θεσσαλίας τα μολυσμένα με πανώλη αιγοπρόβατα εισήχθησαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και έφτασαν μέχρι εκεί δίχως κανέναν έλεγχο, προκαλώντας διασπορά της νόσου στην περιοχή με αποτέλεσμα δεκάδες κτηνοτρόφοι να καταστραφούν.

Αντιλαμβάνεται κανείς την ανεπάρκεια των ελέγχων στα αιγοπρόβατα που εισάγονται από χώρες του εξωτερικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Τρικάλων Ιωάννη Κουτή, ο οποίος υπογραμμίζει στο Documento ότι λόγω των μη επαρκών ελέγχων «τρώμε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα».

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, σάλο προκάλεσε και η αποκάλυψη του documentonews.gr για το απίστευτο περιστατικό που κατήγγειλε η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου σχετικά με το θάψιμο ζωντανών αιγοπροβάτων με πανώλη σε κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα. Ηδη για το θέμα αυτό διεξάγεται εισαγγελική έρευνα έπειτα από παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων Αγορής Παπακώστα, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους.

Διαβάστε σχετικά: Συναγερμός για την πανώλη: Νέα μέτρα για τα αιγοπρόβατα – Τι ισχύει για μετακίνηση και σφαγή

Ανεπαρκείς έλεγχοι

Η πανώλη είναι «μια σοβαρή ιογενής νόσος των προβάτων και των αιγών που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα», όπως εξηγεί στο Documento η Παναγιώτα Βράντζα, η οποία διαθέτει με τον σύζυγό της κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται χρόνια στην περιοχή ως κτηνίατρος.

Το πρώτο κρούσμα της πανώλης επιβεβαιώθηκε στην Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων, στις 12 Ιουλίου. Γρήγορα όμως τις επόμενες μέρες η νόσος μεταδόθηκε σε κτηνοτροφικές μονάδες τόσο των Τρικάλων όσο και της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, τα μολυσμένα με πανώλη αιγοπρόβατα εισήχθησαν στην Ελλάδα από χώρα του εξωτερικού και συγκεκριμένα είτε από την Τουρκία είτε από τη Ρουμανία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αγοραστής των μολυσμένων αιγοπροβάτων ήταν έμπορος από τα Τρίκαλα, ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή. Από αυτόν φέρεται να αγόρασαν κτηνοτρόφοι της περιοχής αιγοπρόβατα με αποτέλεσμα η πανώλη να εξαπλωθεί.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς εισήχθη το μολυσμένο με πανώλη κοπάδι αιγοπροβάτων από το εξωτερικό δίχως να γίνει αντιληπτό από τις αρμόδιες αρχές; Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο Documento ο Ι. Κουτής «το πρόβλημα το έχουμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια. Οι έλεγχοι που γίνονται στα σύνορα δεν επαρκούν. Πώς έφτασαν εδώ τα ζώα; Δεν έλεγξε κανείς; Το έχω πει και άλλες φορές θα το πω και τώρα, λόγω όλης αυτής της κατάστασης δίχως επαρκείς ελέγχους, φτάνουμε στο σημείο να τρώμε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα».

Από την πλευρά της η Παν. Βράντζα σημειώνει στο Documento: «Την ευθύνη για τη διαχείριση και την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου έχουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες οι οποίες είναι υποστελεχωμένες».

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στα Τρίκαλα για την πανώλη: Έθαψαν ζωντανά αιγοπρόβατα – Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία (Photos)

Μετακινούν κτηνιάτρους

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Παν. Βράντζα, στη Θεσσαλία από τις 55 οργανικές θέσεις κτηνίατρων είναι καλυμμένες οι 31. Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν ακόμη με «πρωτόγονο» τρόπο, δίχως να έχουν εκσυγχρονιστεί όπως θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή που τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά «ακόμη τηρούνται χειρόγραφα μητρώα αιγοπροβάτων, ενώ και οι άδειες διακίνησης που χορηγούνται για σφαγή ή αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων είναι επίσης χειρόγραφες».

Σε τραγική κατάσταση είναι και τα κτηνιατρικά εργαστήρια που είναι επιφορτισμένα με τους ελέγχους. Οπως υπογραμμίζει η Παν. Βράντζα, τα εργαστήρια είναι «υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό και συχνά χωρίς αντιδραστήρια, τα οποία καλούνται να εξετάσουν χιλιάδες δείγματα».

«Το κράτος λειτουργεί για άλλη μια φορά πυροσβεστικά. Μετακινεί κτηνιάτρους από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αντιμετωπίζει την υγεία ανθρώπων και ζώων χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα και αδιαφορεί για την κτηνοτροφία. Με σοβαρές ζωονόσους στη χώρα, όπως η βρουκέλλωση των προβάτων και των αιγών (και ο μελιταίος πυρετός του ανθρώπου), για την οποία εφαρμόζουμε εμβολιακά προγράμματα από το 1977 και δεν καταφέραμε να την εξαλείψουμε, συνεχίζουμε να λειτουργούμε χωρίς οργανωμένες, στελεχωμένες και καταρτισμένες δημόσιες υπηρεσίες» σημειώνει στο Documento η Παν. Βράντζα.

Ήδη διεξάγεται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία της Λάρισας σχετικά με την πανώλη. Συγκεκριμένα οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα στη χώρα και από ποιους, όπως επίσης και τυχόν ευθύνες αρμοδίων που ήταν επιφορτισμένοι με ελέγχους.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προετοιμάζουν νομικές κινήσεις σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία. «Ετοιμάζουμε νομικές κινήσεις τόσο σε βάρος του εμπόρου που έφερε στην περιοχή το κοπάδι με την πανώλη όσο και κατά όσων αρμοδίων ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν έγιναν έλεγχοι. Προς το παρόν είμαστε μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι που σε συνεννόηση με συνεταιρισμούς στη Θεσσαλία έχουμε ήδη απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία» τονίζει στο Documento ο Ι. Κουτής.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, αρκετοί κτηνοτρόφοι στην περιοχή έχουν στην κυριολεξία καταστραφεί από την πανώλη και μάλιστα λίγους μήνες μετά την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας Ντάνιελ που έπληξε την περιοχή τον Σεπτέμβρη του 2023, όταν πνίγηκαν δεκάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα προκαταρκτική έρευνα διεξάγεται και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων για το απίστευτο περιστατικό που κατήγγειλε στο documentonews.gr η δικηγόρος Χριστ. Μητρονάτσιου σχετικά με το θάψιμο ζωντανών αιγοπροβάτων με πανώλη σε κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα. Η ίδια είναι πληρεξούσια δικηγόρος του κτηνοτρόφου του οποίου τα ζώα θανατώθηκαν με αυτό τον κτηνώδη τρόπο.

Οπως κατήγγειλε η γνωστή δικηγόρος, τα αιγοπρόβατα «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά», δίχως να τηρηθούν όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδίδεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα λίγες ώρες μετά το αποτρόπαιο περιστατικό κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετέβη στην περιοχή και προχώρησε σε εκ νέου ταφή των αιγοπροβάτων ρίχνοντας χώμα, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε το documentonews.gr. Είναι ακόμη μια απόδειξη όσων απαράδεκτων συνέβησαν στα Τρίκαλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έβαλαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε κατόπιν εντολής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων Αγορής Παπακώστα και αφορά τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης σε κίνδυνο και του κινδύνου μετάδοσης ασθένειας σε άνθρωπο.

«Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων, η οποία είμαι βέβαιη ότι θα διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και θα αποδώσει ευθύνες στους υπαιτίους αυτής της αποτρόπαιης και καταδικαστέας πράξης, με αποτέλεσμα άμεσα να έχουμε και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών» τονίζει στο Documento η Χριστ. Μητρονάτσιου.

Διαβάστε περισσότερα:

Πανώλη: Με απειλές σκεπάζουν το θάψιμο των ζωντανών αιγοπροβάτων

Πανώλη προβάτων: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα – Έρχονται ειδικά rapid test

Παρέμβαση Κουρέτα με καρατόμηση του αρχικτηνίατρου

Εκτός από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων, άμεση ήταν και η παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα μετά την αποκάλυψη του Docuemntonews στις 24 Ιουλίου. Το ίδιο απόγευμα έπειτα από σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή να αντικατασταθεί ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων και να διενεργηθεί πειθαρχικός και διοικητικός έλεγχος.

Επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Ενώπιον της Δικαιοσύνης αναμένεται να προσφύγουν και φιλοζωικές οργανώσεις καθώς οι εικόνες με τα αιγοπρόβατα που θάφτηκαν ζωντανά και δημοσίευσε το documentonews. gr προκάλεσαν σάλο.

«Σήμερα είχαμε μια καταγγελία για παράνομη θανάτωση ζώων από την πανώλη. Η διοίκησή μας έχει ως ύψιστη αρχή την ατομική ευθύνη. Αντικατέστησα με απόφαση μου τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας Τρικάλων και αύριο πρωί καταθέτω μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για ποινικές ευθύνες όσο ψηλά και να είναι. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημ. Κουρέτας σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Τη ζοφερή αυτή κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η καταγγελία για την ταφή ζωντανών ζώων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση των Τρικάλων. Ο περιφερειάρχης προχώρησε σε αντικατάσταση του προϊσταμένου της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Ο επικεφαλής της Eισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα» επισημαίνει στο Documento η Παν. Βράντζα.

H παραδοχή του λάθους

Παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκαν τον «λανθασμένο» τρόπο θανάτωσης των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο documentonews. gr η Χριστ. Μητρονάτσιου, η ίδια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειρίζονται την υπόθεση με την πανώλη. Πρόκειται για

δύο στελέχη του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (τα ονόματα είναι στη διάθεση του Documento).

Σύμφωνα με τη δικηγόρο οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ανέφεραν ότι «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, «ανέφεραν προς τιμήν τους ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο», κάτι το οποίο η δικηγόρος τόνισε πως «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας, να έχουμε την εξάπλωση μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών σοβαρών ασθενειών που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».

Δέχτηκε απειλές

Την ίδια ώρα πολλά ερωτήματα προκαλεί όσα καταγγέλλει στο Documento η Χριστ. Μητρονάτσιου σχετικά με τον πελάτη της. Οπως επισημαίνει, «ο κτηνοτρόφος είχε δεχτεί απειλές από υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων πριν από τη δημοσίευση του θέματος και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα». Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία που θα πρέπει ενδεχομένως να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές για το αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του αποτρόπαιου περιστατικού από το συγκεκριμένο στέλεχος στα Τρίκαλα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter