«Φρένο» στους ελέγχους των offshore και των εμβασμάτων – Μία μόλις υπόθεση τον μήνα Απρίλιο

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που καταδεικνύουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως «πάγωσαν» οι φορολογικοί έλεγχοι των offshore εταιρειών των εμβασμάτων καθώς και των «φορολογουμένων μεγάλου πλούτου»…

Τη στιγμή που οι υποθέσεις που… περιμένουν να ελεγχθούν αγγίζουν τις 1219, και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε ο έλεγχος μόλις μίας υπόθεσης. Σύμφωνα με το Sofokleousin.gr, δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο κίνδυνος παραγραφής τους και απώλειας εσόδων εκατοντάδων εκατ. ευρώ, είναι τεράστιος. Πρόκειται για τους ελέγχους που διεξάγει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η συγκεκριμένη κατηγορία, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, περιλαμβάνει ελέγχους “αυτοαπασχολούμενων και ατόμων μεγάλου πλούτου, Offshore εταιρειών και Εμβασμάτων”.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, σημειώνεται, ότι όσο καθυστερούν οι έλεγχοι, οι συγκεκριμένες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή, εάν περάσει η πενταετία, ή η δεκαετία, όπως συνέβη με χιλιάδες υποθέσεις των λιστών Λαγκάρντ , Μπόργιανς και των Εμβασμάτων. Ειδικά η αντιμετώπιση της λίστας Μπόργιανς, αποτελεί μνημείο συγκάλυψης των εμπλεκομένων σε αυτή.

Η κατηγορία “αυτοαπασχολούμενων” περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλους τζίρους, (βασικά γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.). Οι έλεγχοι των offshore αφορά σε άτομα τα οποία έχουν μετοχική εμπλοκή σε υπεράκτιες εταιρείες, ενώ οι έλεγχοι των “εμβασμάτων” αφορούν σε κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, ατόμων με που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Οι εντολές ελέγχου δίδονται είτε από τις φορολογικές αρχές είτε από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Σύμφωνα με την πάγια πρακτική της ΑΑΔΕ, το βάρος πέφτει στις υποθέσεις τις οποίες στέλνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών, ενώ καθυστερούν οι έλεγχοι των υπολοίπων υποθέσεων.

Οι υποθέσεις που προέρχονται από εντολές των εισαγγελικών αρχών και εκκρεμούσαν ήταν 50 τον Ιανουάριο και μειώθηκαν σε 36 τον Απρίλιο.

«Βουνό» οι ανέλεγκτες υποθέσεις

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του 2020, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ήταν ήδη σε εξέλιξη 1.219 έλεγχοι, ενώ την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν μόλις 31 έλεγχοι.

Ειδικότερα, στο τέλος του Απριλίου το πλήθος των ελέγχων που ήταν σε εξέλιξη ήταν 1.098, από 970 τον Μάρτιο, 856 τον Φεβρουάριο και 765 τον Ιανουάριο. Οι νέες εντολές ελέγχου που εκδόθηκαν ήταν 152 τον Ιανουάριο, 127 τον Φεβρουάριο, 141 τον Μάρτιο και 126 τον Απρίλιο.

Με τις παλαιές υποθέσεις που έρχονται από το 2019, το σύνολο των υπό έλεγχο φορολογικών υποθέσεων σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος, αυξάνεται προοδευτικά στις αρχές του 2020. Ειδικότερα, από 858 που ήταν τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 970 τον Φεβρουάριο, σε 1.098 τον Μάρτιο και σε 1.219 τον Απρίλιο.

Παρά τον όγκο των ανέλεγκτων υποθέσεων μεγάλου πλούτου, οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και φυσικά πενιχρά τα ποσά των φόρων που βεβαιώθηκαν.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως στο α’ τετράμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν μόλις 31 έλεγχοι ήτοι, 15 τον Ιανουάριο, 13 τον Φεβρουάριο, 12 τον Μάρτιο και 1 (ένας) τον Απρίλιο.

Μάλιστα, από τις 31 ολοκληρωμένες υποθέσεις, οι 14 αφορούν σε υποθέσεις, τις οποίες είχαν παραπέμψει στο ΚΕΦΟΜΕΠ οι εισαγγελικές αρχές.

Για λόγους σύγκρισης της παραγωγής ελεγκτικού έργου, από το ΚΕΦΟΜΕΠ, από τα ίδια τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει, πως, το 2019 οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι είχαν ανέλθει σε 1.497, το 2018 σε 930 και το 2017 σε 953.

Οι επιδόσεις των πρώτων μηνών, με εξαίρεση τον Απρίλιο που ήταν μήνας καραντίνας λόγω της πανδημίας, δείχνουν ότι έχει πέσει η “όρεξη” των ελεγκτικών αρχών για τους ελέγχους των μεγάλων φορολογουμένων.

Πηγή: Sofokleousin.gr

Ετικέτες