Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία κεντρική διαρροή βάζει τέλος σε έναν ανασχηματισμό που δεν μπορεί να κάνει.
Σύμφωνα με την πληροφορία του protothema.gr που ακολούθως επιβεβαίωσαν οι «πηγές του Μεγάρου Μαξίμου», ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει τον ανασχηματισμό με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων στην εξουσία αλλά ούτε και πριν την ΔΕΘ όπως ήθελε η σχετική σεναριολογία -την οποία οι ίδιες πηγές είχαν ανοίξει πριν από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα λοιπόν με την διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τον ανασχηματισμό του το 2022, αφού θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον προηγούμενο.
Και αυτό παρότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κυβερνητικοί τομείς που πάσχουν ή όπως το μεταφέρουν οι πηγές, υπουργεία που δεν αποδίδουν το μέγιστο. Πριν από μερικές ημέρες άλλες διαρροές ήθελαν τον πρωθυπουργό να λέει «γιατί να προχωρήσω σε έναν ανασχηματισμό όταν δεν μπορώ να κάνω τις αλλαγές που θέλω;». Τα δύο κρίσιμα υπουργεία είναι το Εξωτερικών και το Οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός θέλει να μετακινήσει τον Νίκο Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών. Μόνο που ο κ. Δένδιας μετά τις περιβόητες πια δηλώσεις του στην Άγκυρα είναι ο πιο δημοφιλής και αποδεκτός υπουργός του και γι αυτό εσωκομματικά επίφοβος. Όμως η αλλαγή ενός επιτυχημένου υπουργού θα ήταν δείγμα της προσωπικής του ανασφάλειας. Προς το παρόν και μέχρι να αποφασίσει να το κάνει, αποψίλωσε τις αρμοδιότητες του υπουργού του. Ανέλαβε ο ίδιος την απευθείας επαφή με τον Ερντογάν ενώ την ατζέντα και την προετοιμασία των επαφών θα έχουν η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν. Την ατζέντα με τα θέματα χαμηλής έντασης, την οικονομική διπλωματία, την ανέλαβε ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης επίσης σε απευθείας συνεννόηση με το Μαξίμου. Κάπως έτσι αφαίρεσε από το Νίκο Δένδια όλο τον τομέα των ελληνοτουρκικών κάνοντας τον υπουργό να πνέει μένεα εναντίον του πρωθυπουργού του.
Παρομοίως ισχύει και για τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο δεν μπορεί να αλλάξει παρότι θέλει να βάλει στην θέση του τον Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αλλά ούτε και τον Άδωνη Γεωργιάδη είναι σε θέση να μετακινήσει, πολύ δε περισσότερο να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης, όπως είχε διαρρεύσει προ εβδομάδων. Ήταν τότε που είχε αρχίσει ο Άδωνης να πλέκει εγκώμια για τον Καρανίκα και τον Κρέτσο.
Πάντως με την διαρροή για την μετάθεση του ανασχηματισμού το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να βάλει φρένο και στην σεναριολογία για τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο 2+4 που δεν έπαψε ποτέ να είναι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Και μόνο το ότι οι «πηγές», αναπτύσσουν επιχειρήματα γιατί δεν έχει λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές, επιβεβαιώνει ότι το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί. Το μόνο σοβαρό επιχείρημα πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός που παρουσίασε εν χορδαίς και οργάνοις το Σχέδιο Ανάκαμψης μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής περιμένει να αρχίσει η ροή των ευρωπαϊκών πόρων.
Ενώ όμως με το ένα χέρι το Μαξίμου διαψεύδει τα σχετικά σενάρια με το άλλο τα τροφοδοτεί. Ενδεικτικό είναι ότι όπως διακινείται, στόχος του πρωθυπουργού στις εκλογές, οψέποτε γίνουν, είναι η αυτοδυναμία και δεν σκέπτεται την συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ ειδικά με την Φώφη Γεννηματά. Το να μιλά από τώρα για μετά από δύο χρόνια και ενώ οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ μόλις έχουν αρχίσει αν μη τι άλλο είναι παράδοξο.