Φρένο στην αύξηση του κατώτατου μισθού από ΣΕΒ και λοιπούς εργοδότες

 Φρένο στην αύξηση του κατώτατου μισθού και πάγωμά του στα σημερινά επίπεδα  βάζουν η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΣΕΒ και λοιποί εργοδοτικοί φορείς αλλά και όλοι οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς που ελέγχονται από το κράτος.

Όπως προέκυψε από τα υπομνήματα που έστειλαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, από το σύνολο των φορέων και των κοινωνικών εταίρων που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διατυπώνουν εισηγήσεις για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, μόνη η ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ μιας μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2021 και ουσιαστικά υπέρ της επαναφοράς του στα 751 ευρώ, δηλαδή  στα προ μνημονίων επίπεδα. 

Αντίθετα, όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις, πρωτοστατούντος του ΣΕΒ, υποστήριξαν  ότι με δεδομένες τις συνέπειες της πανδημίας, δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια άποψη εξέφρασε και η σχετικά φιλεργατική ΓΣΕΒΕΕ, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η έμφαση πρέπει να δοθεί σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και η τελική απόφαση τυπικά δεν έχει ληφθεί, καθώς η προφορική διαβούλευση που θα καταλήξει στη διατύπωση της πρότασης για τον νέο κατώτατο μισθό είναι προγραμματισμένη για τις 24 Μαΐου, πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο το πάγωμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα των 650 ευρώ μηνιαίως, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022. 

Ο ισχύων στην Ελλάδα κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, σύμφωνα πάντως με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, έχει την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και αντιστοιχεί μόλις στο 48,2% του διάμεσου μισθού, παραμένοντας κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας.  

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αν και οι συνέπειες της πανδημίας υπήρξαν οριζόντιες για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα θα αποτελέσει καθώς φαίνεται τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση του κατώτατου μισθού της το 2020 και το 2021, κατά τα δύο χρόνια δηλαδή της πανδημίας. 

 

Ετικέτες