Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς φρενάρουν, χωρίς να σταματούν τις διεργασίες για τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου ως εναλλακτικής λύσης απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά οδηγούν σε ναυάγιο τη βιαστική σύμπλευση του κόμματός τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (12-13 Απριλίου) αποκαλύπτονται οι εσωκομματικές αντιθέσεις στη Νέα Αριστερά που ενδεχομένως να ευνοήσουν τάσεις εσωτερικής αποσυσπείρωσης, αν όχι συλλογικά από τμήμα του στελεχικού δυναμικού, τουλάχιστον κατά μόνας από όσους-ες θεωρούν προσχηματική την καθυστέρηση έναρξης διεργασιών για συμφωνίες προοδευτικής πολιτικής σύγκλισης.
Το βέβαιο είναι ότι επιβεβαιώθηκε το χάσμα για το ζήτημα των συνεργασιών που χωρίζει την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς από την ηγεσία της υπό τον πρόεδρό της Αλέξη Χαρίτση και τους 8 από τους 11 βουλευτές οι οποίοι τάσσονται υπέρ της έναρξης άμεσα διαλόγου για προοδευτικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση, με όσους το επιθυμούν και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το 56% των 143 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι:
- δεν νοείται ως Λαϊκό Μέτωπο η συνεργασία της Νέας Αριστεράς αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και
- δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις στο πλαίσιο των διεργασιών για την ανασυγκρότηση του χώρου της Αριστεράς και για τη δημιουργία προοδευτικού πόλου ως ανταγωνιστικής δύναμης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ας σημειωθεί ότι επικυρώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί στο ιδρυτικό συνέδριο της για προγραμματικό συνέδριο που ορίστηκε για τα τέλη Ιουνίου. Έχει ενδιαφέρον ότι νωρίτερα θα έχει διεξαχθεί συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα είναι πιο σαφείς οι πολιτικοί όροι για την ιδεολογική ταυτότητα και τις προγραμματικές του συλλογικές θέσεις. Η Νέα Αριστερά διακήρυξε ότι απορρίπτει τα σενάρια για συγκόλληση κοινοβουλευτικών ομάδων και επιμένει στην έναρξη προγραμματικού διαλόγου «ώστε να δοθεί πειστική απάντηση στο καθεστώς Μητσοτακη».
Πάντως, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς διαφάνηκε ότι κανείς δεν ήθελε να υπάρξουν διχαστικές καταστάσεις στο κόμμα ούτε να προκύψει κρίση ηγεσίας. Έτσι, επιχειρήθηκε τουλάχιστον στον τρόπο που έγινε ο χειρισμός των διαφωνιών να μην πληγεί το ηγετικό στάτους.
Έτσι, διαμορφώθηκε ένα τελικό κείμενο με κορμό την πολιτική ανάλυση της εισήγησης του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, σημαντικά τμήματά της οποίας όμως κόπηκαν.
«Κοπτορραπτική» στην εισήγηση Χαρίτση
Από το κείμενο Χαρίτση αφαιρέθηκε ο οδικός χάρτης για την άμεση έναρξη δημιουργίας ενός πόλου με όσους συμφωνούν. Απαλείφθηκαν επίσης οι αναφορές ότι «ένα πρώτο βήμα μπορεί και να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, να δημιουργήσει κινητικότητα στους κομματικούς σχηματισμούς και στην κοινωνία, και να ακολουθήσουν κι άλλοι», όπως επίσης ότι «μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ένα Λαϊκό Μέτωπο καταστατικά θέλει να είναι: Μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση. Μια ενότητα μέσα στη διαφορά».
Αντ’ αυτών προστέθηκε κείμενο του Νάσου Ηλιόπουλου και του Κωστή Καρπόζηλου που εντάχθηκε ως τροπολογία. Σε αυτό υπογραμμίζεται ότι :
«Η Νέα Αριστερά προσκαλεί τα πολιτικά κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δίχως αποκλεισμούς και προνομιακές σχέσεις σε πέντε μεγάλες δημόσιες συζητήσεις, ώστε να ξεκινήσει η προγραμματική συζήτηση και η χαρτογράφηση συμφωνιών και διαφωνιών. Τα θέματα αυτά είναι τα παρακάτω: α) Πώς γίνεται πράξη το αίτημα για Δικαιοσύνη; β) Ποιο είναι το περιεχόμενο του κοινωνικού κράτους και της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα, γ) Ποια είναι η στάση μας έναντι της πολεμικής βιομηχανίας και της απειλής του πολέμου; δ) Θα φορολογήσουμε τους πλούσιους; ε) Πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2050: κλιματική μετάβαση και παραγωγικό μοντέλο».
Επισημαίνεται επίσης ότι η πρόσκληση ακολουθεί την απόφασή του συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και κατά συνέπεια απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ΚΚΕ, στο Μέρα 25, στο κίνημα «Κόσμος», στην Κοινωνική Συμφωνία, στην κίνηση «Πράττω», όπως και σε σχήματα, κινήσεις και προσωπικότητες «που θέλουν να ανοίξει η συζήτηση που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία». Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι θα οργανώσουν ομάδες εργασίας/ημερίδες με στόχο τα πορίσματα αυτών των διαδικασιών να είναι οργανικό τμήμα του Προγραμματικού της Συνεδρίου. Τέλος, αναφέρεται στο ότι «η Νέα Αριστερά συμμετέχει ισότιμα και πρόθυμα σε κάθε μορφής δημόσια συζήτηση, δράση των επιστημονικών ή άλλων ινστιτούτων, χώρων διαλόγου και επεξεργασίας θέσεων που συμβάλλουν στην προγραμματική συζήτηση και επεξεργασία ενός κοινού μετώπου έναντι της πολιτικής της Δεξιάς».
Επίσης, δίνεται έμφαση στην ενδυνάμωση του κόμματος και τη γείωσή του με την κοινωνία.
Παράλληλα, ψηφίστηκε και έγινε μέρος της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπή το κείμενο της τροπολογίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αναφέρει το εξής:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην απόφαση του συνεδρίου για το λαϊκό μέτωπο. Όμως το Λαϊκό Μέτωπο με στόχο να συγκροτηθεί μία ανταγωνιστική δύναμη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να νοείται ως η συνεργασία της Νέας Αριστεράς αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα λαϊκό μέτωπο απαιτεί σοβαρές διεργασίες. Ο στόχος πρωτίστως είναι να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση στο υπάρχον. Εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική κυβερνητική λύση αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι αποτελεσματική, να δίνει λύσεις, αλλιώς δεν αποκόπτεται η άνοδος της Ακροδεξιάς. Γρήγορες κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες δεν εξασφαλίζουν ούτε την πρώτη ούτε την δεύτερη απαίτηση. Σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, η Νέα Αριστερά έχει ακόμα χρονικό και πολιτικό περιθώριο να οργανώσει τη δουλειά της. Το πολιτικό κενό είναι μεγάλο στον χώρο της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά έχει απωλέσει πολύ χρόνο ετεροκαθοριζόμενη από τις στρατηγικές των άλλων κομμάτων».
Πρωταγωνιστές και ρυθμιστές
Εχει ενδιαφέρον ότι το κείμενο του Ευκλειδη Τσακαλώτου που ουσιαστικά είναι το απόσταγμα της εισήγησης του Γραμματέα του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη έγινε δεκτή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία : 80 ψήφοι υπέρ, 57 κατά, και 6 λευκά.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με πληροφορίες από τους 11 βουλευτές την υπερψήφισαν μόνο οι τρεις (Σία Αναγνωστοπούλου, Πέτη Πέρκα, Ευκλείδης Τσακαλώτος). Επίσης, υπέρ της τροπολογίας Τσακαλώτου τάχθηκαν επίσης μεταξύ άλλων οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία , Τάκης Κατσαρός, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, Απόστολος Μητιντζής, Βασίλης Ρόγκας. Την υπερψήφισαν τα περισσότερα στελέχη της νεολαίας , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Επιτροπή κατατέθηκε από τον Γραμματέα της Νεολαίας του κόμματος Γιώργο Λυκοπάντη κείμενο συμβολής του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Νέας Αριστεράς , στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η προοπτική συμπόρευσης, κοινοβουλευτικής ή κομματικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μόνο κόμμα που δηλώνει διαθεσιμότητα για πιθανή συνεργασία, μας βρίσκει πολιτικά αντίθετους, καθώς το κόμμα αυτό όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα έχει απωλέσει πλήρως τα αριστερά του χαρακτηριστικά».
Λευκό ψήφισαν σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων οι Γιώργος Μπουγελέκας, Κώστας Πουλάκης.
Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια του Νάσου Ηλιόπουλου ( ο οποίος δεν ψήφισε υπέρ του κειμένου Τσακαλώτου) να υπάρξει ισορροπία με την ανάδειξη κοινών τόπων μακριά από το κλίμα της πόλωσης στις γραμμές του κόμματος. Πάντως , φάνηκε ότι θέλησε να στηρίξει τον Αλέξη Χαρίτση. Εκανε μια αλλαγή τακτικής από το Πολιτικό γραφείο ως την Κεντρική Επιτροπή. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε παρέμβει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της 10ης Απριλίου με κείμενο συμβιβαστικό όταν είχαν κατατεθεί τα δυο αντιθετικά κείμενα Χαρίτση και Σακελλαρίδη. Το απέρριψε ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά το δέχτηκε ο Γ. Σακελλαρίδης και το ενέταξε στην εισήγηση που κατέθεσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη συνέχεια ο Νάσος Ηλιόπουλος το απέσυρε για να το επεξεργαστεί και τελικά διαμόρφωσε νέο κείμενο με τον Κωστή Καρπόζηλο που τέθηκε ως τροπολογία και ενεκρίθη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν ψήφισε την τροπολογία Τσακαλώτου.
Στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιτροπή που ανέλαβε τον συγκερασμό. Σε αυτή μετείχαν οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (εκ μέρους της πλευρά Χαρίτση), Νάσος Ηλιόπουλος, ο Γιώργος Λυκοπάντης (Γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας της Νέας Αριστεράς) , Εφη Καλαμαρά (από το Οργανωτικό), Μερόπη Τζούφη (κοινοβουλευτική Ομάδα).
Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής , εκδόθηκε ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την πορεία της Νέας Αριστεράς. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή του προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς στα τέλη Ιουνίου. Στην πορεία προς αυτό, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει μια μεγάλη εκστρατεία με τον τίτλο “η Αριστερά που ακούει”.
Παράλληλα αποφασίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης και διαλόγου εντός και εκτός του κοινοβουλίου με κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, σε προσωπικότητες, πολίτες κινήματα και φορείς. Για την προγραμματική συζήτηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα επίδικα της εποχής μας: την πολεμική οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τους θεσμούς και τα δικαιώματα, την κλιματική μετάβαση.
Επαναβεβαιώνεται η απόφαση του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για την συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου ως τη μόνη και κύρια απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης άμεσων και ριζικών αλλαγών σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής, χωρίς όμως βιαστικές κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες.
Επιπλέον, η ΚΕ της Νέας Αριστεράς απορρίπτει τα σενάρια για συγκόλληση κοινοβουλευτικών ομάδων και επιμένει στην έναρξη προγραμματικού διαλόγου ώστε να δοθεί πειστική απάντηση στο καθεστώς Μητσοτακη».