Μια γενναία απόφαση πήρε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας έπειτα από εισήγηση της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας. Οι βουλευτές, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές βιοκαυσίμων που παράγονται από αποψιλωμένα φοινικοδάση. Είναι μια νίκη στον αγώνα για την προστασία των τροπικών δασών, την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας και των αυτόχθονων πληθυσμών.
Η πάμπλουτη Νορβηγία, αν και παράγει δικό της πετρέλαιο, εισάγει βιοκαύσιμα και ειδικά φοινικέλαιο που είναι φθηνή πρώτη ύλη. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων όπως σαμπουάν, κεριά, κραγιόν, ψωμί και σοκολάτα, βελτιώνει την υφή των τροφίμων, ενώ πάνω από το 50% των εισαγωγών χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ.
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2020 και είναι αποτέλεσμα κοινωνικών πιέσεων και συναινετικών πολιτικών ενεργειών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Αυτό το μεγάλο βήμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες καθώς αναδεικνύει την ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμισης της παγκόσμιας βιομηχανίας φοινικέλαιου» είπε ο Νιλς Χέρμαν Ράνουμ, στέλεχος του Ιδρύματος Παρθένων Δασών της Νορβηγίας. Σε πρόσφατη έκ- θεση του ιδρύματος αναφέρεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς χρήσης βιοκαυσίμων η ζήτηση φοινικέλαιου στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί κατά έξι φορές μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ανάλογη απόφαση με αυτή των Νορβηγών έχει πάρει και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται δέκα χρόνια αργότερα, το 2030.
Η παραγωγή φοινικέλαιου έχει συνδεθεί με την αποψίλωση δασών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και ειδικά στην Ινδονησία. Λόγω της τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης το φοινικέλαιο έχει καταστεί σημαντικός κλάδος για τις οικονομίες των χωρών αυτών όπου απασχολούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ομως η αλόγιστη πολιτική που ακολουθείται έχει συνέπειες στο περιβάλλον. Η καταστροφή των δασών έχει συνδεθεί με την κατάρρευση οικοσυστημάτων, το ξερίζωμα αυτόχθονων πληθυσμών και την εξαφάνιση ειδών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη μείωση του αριθμού των ουρακοτάγκων.
Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, για να σταματήσει η παραγωγή φοινικέλαιου χρειάζεται –εκτός των κυβερνητικών αποφάσεων– η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν προϊόντα στην παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε φοινικέλαιο.