Ακόμα μία… αυθόρμητη ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά, επιμένοντας στην επικέντρωση της πολιτικής συζήτησης στον φράχτη του Έβρου, δίνοντας μία αποκαλυπτική απάντηση για το πως επιχειρεί να αποσιωπήσει προεκλογικά το σκάνδαλο των υποκλοπών, και συνεχίζοντας να διαστρέφει τις εγκληματικές του ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών.
Τηλεφωνική συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» παραχώρησε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, «ουρά» της επίσκεψής του στην περιφέρεια του Έβρου και τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ανάδειξης του φράχτη σε θέμα πρωτίστης σημασίας, στην προσπάθειά του να επιβάλλει στην προεκλογική ατζέντα ζητήματα που θα «ανοίξουν τα αυτιά» του αντιδραστικού ακροατηρίου, δίπλα στον οποίο έστησε την επιχείρηση ξεπλύματος των κυβερνητικών του ευθυνών για άλλα δύο σημαντικά ζητήματα.
Αναφορικά με τον φράχτη του Έβρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη γραμμή της μισαλλοδοξίας και της τρομολαγνείας για την ανάγκη επέκτασής του, παρότι την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη ανοίγει ευθέως την πόρτα… συναινέσεων στο Αιγαίο. «Πρέπει να πούμε την εικόνα στον κόσμο, για να ξέρει ποια είναι» και «Η Τουρκία έχει ακρογιαλιές ατελείωτες πάνω στο Αιγαίο, άρα έχει κάποιο δικαίωμα κι εκείνη πάνω στο Αιγαίο» δύο από τις αναφορές της αδερφής του πρωθυπουργού που στοιχειώνουν τα σχέδια Μητσοτάκη, οι οποίες προφανώς απουσιάζουν από το εμπόριο πατριωτισμού που κάνει το τραμπικό τείχος.
Μάλιστα, παρότι η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά φιλικό επίπεδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης «στριμώχθηκε» όταν του τέθηκε το ζήτημα της αρνητικής στάσης ακόμα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη χρηματοδότηση του φράχτη.
«Αντιρρήσεις, ξέρετε, έχουν διάφοροι οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να βρίσκεσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν, ενδεχομένως, κάποιες πιο δικαιωματικές αναφορές. Εγώ ζητώ από όλους αυτούς οι οποίοι εκφράζουν ακόμα επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου τεχνητού εμποδίου να έρθουν στα εξωτερικά μας σύνορα, να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και πιστεύω ότι τότε θα αλλάξουν γνώμη» απάντησε, παραμένοντας στο… σήμα το,
Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρηματοδοτεί τέτοια τεχνητά εμπόδια. Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ακόμα την Επιτροπή να κάνει αυτό το βήμα. Είμαστε κοντά όμως πιστεύω. Και το θεωρώ αδιανόητο αυτή τη στιγμή να υπάρχει Έλληνας ευρωβουλευτής ο οποίος να ισχυρίζεται το αντίθετο, να ζητά δηλαδή ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Όταν δε ερωτήθηκε «δεν σας κάνει εντύπωση που δεν τους πείσατε;», εκείνος επέμεινε στο αφήγημά του, υποστηρίζοντας πως θα πείσει και τις υπόλοιπες χώρες που σήμερα παραμένουν αντίθετες, επικαλούμενος έως και το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Επίμονος πάντως στον φράχτη έμεινε ακόμα και όταν οι δημοσιογράφοι τον «παραλλήλισαν» με τον Τραμπ, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται τις Βαλτικές χώρες που χτίζουν φράχτες, για να νομιμοποιήσει αυτόν στα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Και ρωτώ εγώ: εάν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει και θα κινδυνεύουμε, προσέξτε, να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων; Όχι από κατατρεγμένους ανθρώπους, αλλά από κάποιους που τους εργαλειοποιούν» υποστήριξε ψευδώς, αφού πλήθος διεθνών οργανώσεων και οργανισμών τον διαψεύδουν για τη συμπεριφορά της χώρας έναντι προσφύγων, τόσο για βασανισμούς στα σύνορα, όσο και για τα δολοφονικά Pushbacks τα οποία επίμονα αρνείται.
«Είμαι όμως απολύτως σίγουρος ότι και αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, δεν θα επεκτείνει τον φράχτη και δεν θα υλοποιήσει το έργο το οποίο εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει» ανέφερε πάντως για την αξιωματική αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας πως στόχος της επιβολής του φράχτη στην ατζέντα είναι να τρομοκρατήσει το αντιδραστικό ακροατήριο για να υποκλέψει την ψήφο του, υπό την απειλή του… «σκιάχτρου» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μάχη αναχρονισμού» τα Τέμπη
«Ανέλαβα από την πρώτη στιγμή, με θάρρος, το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί και πρέπει να σας πω, κ. Διαμαντόπουλε και κ. Νικολαΐδη, ότι αυτή ακριβώς η τραγωδία με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένο να συγκρουστώ με αυτό το οποίο αποκαλούμε βαθύ κράτος, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας, του «ωχαδερφισμού», που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα σήμερα μέσα στη δημόσια διοίκηση» απάντησε με μια ανάσα στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το «μήνυμα» που έλαβε από την τραγωδία των Τεμπών, σε μία ακόμα αποκαλυπτική απάντησή του για την εικονική πραγματικότητα που πλασάρει.
«Και αυτή είναι και μια δέσμευση την οποία αναλαμβάνω για τη δεύτερη τετραετία, να πάμε πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά, σπάζοντας ακόμα περισσότερα αβγά και να συγκρουστούμε με αυτές τις νοοτροπίες» συνέχισε, ενώ ακολούθως, εμφάνισε εαυτόν ως εκείνον που θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα παραπάνω.
«Θα μου πείτε, μπορεί να το λένε πολλοί αυτό. Ποιος έχει όμως την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να υλοποιήσει αυτή την πολιτική; Θα σας έλεγα ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια που κυβερνούμε, έχουμε δώσει πολλά δείγματα γραφής για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος» πρόσθεσε, επικαλούμενος και πάλι τα αυτονόητα της ψηφιοποίησης του κράτους και άλλα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του.
Κατάπιε τη γλώσσα του για υποκλοπές
Απολαυστικό πάντως ήταν το σημείο που στον Κυρ. Μητσοτάκη τέθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα, των δικών του ευθυνών, από τη στιγμή που από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του πήρε την ΕΥΠ «στα χέρια του».
Έτσι, την ώρα που ο πρωθυπουργός απαριθμούσε «επιτυχίες» του σε διάφορα ζητήματα, ένας από τους δημοσιογράφους σημείωσε: «Ίσως να ξεχωρίσουμε εδώ την εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν ξέρω αν σε αυτό τον τομέα, δεν πετύχατε και τόσο πολύ. Το παραδεχτήκατε και ο ίδιος» τον κάλεσε να πάρει θέση.
«Μα το παραδέχτηκα και έκανα αλλαγές και βλέπετε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, έχει να επιδείξει και κάποιες σημαντικές επιτυχίες» είπε λακωνικότατα, επιβεβαιώνοντας πως το φιάσκο της ρωσίδας κατασκόπου, και το… «τρομοκρατικό δίκτυο» των δύο ατόμων, χωρίς όπλα και χωρίς συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, θα λειτουργήσουν κατά την προεκλογική περίοδο ως «πλυντήριο» για το εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων, μέσω ΕΥΠ και μέσω Predator, που έστησε το Μέγαρο Μαξίμου υπό το άγρυπνο βλέμμα του.