Φράουλες και αίμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Φράουλες και αίμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Αγρια καταστολή με δεκάδες συλλήψεις η απάντηση των αρχών στο κίνημα των Αμερικανών φοιτητών για τη Γάζα

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ λόγω των καταλήψεων από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη σφαγή στη Γάζα από το Ισραήλ. Το εύφλεκτο κλίμα ήδη εδώ και εβδομάδες στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της άγριας αστυνομικής καταστολής εναντίον των διαμαρτυρόμενων φοιτητών αλλά και των εκατοντάδων συλλήψεων. Οι σκηνές βίας σε βάρος φοιτητών και πανεπιστημιακών, τις οποίες μάλιστα κατέκρινε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και η συνεχής υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ έχουν φέρει το αμερικανικό κατεστημένο αντιμέτωπο με την οργή των φοιτητών –και όχι μόνο– ξυπνώντας μνήμες Βιετνάμ, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται μια ανάσα πριν από τις προεδρικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν φαβορί τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αγανάκτηση και η επιμονή των φοιτητών στην ουσία μεταφέρουν το «πρόβλημα» πέρα από τη Γάζα, κάνοντάς το μέρος της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ.

Σε πολλά από τα υπό κατάληψη πανεπιστήμια καταγράφηκαν αγριότητες και συγκρούσεις. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές αλληλέγγυοι στους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους είχαν κλειστεί στο κτίριο Χάμιλτον Χολ. Το κτίριο έχει ιστορία, καθώς είχε καταληφθεί πάλι το 1968 κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αστυνομικοί ανέβηκαν με σκάλα κλιμακοφόρου οχήματος, παραβίασαν το παράθυρο, μπήκαν στο εσωτερικό και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις. Το πανεπιστήμιο ζήτησε μάλιστα από την αστυνομία να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησης.

Με πλαστικές σφαίρες

Παράλληλα, η αστυνομία εισέβαλε και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, επιχειρώντας να διαλύσει την κατάληψη με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Ιδιαίτερα σκληρές ήταν οι εικόνες και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) όταν αρχικά ομάδες με ισραηλινές σημαίες επιτέθηκαν στην κατάληψη που είχε στηθεί σε αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα να επέμβουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Αργότερα οι φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων με λευκές μάσκες, η οποία επιχείρησε να ξηλώσει τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί περιμετρικά του «καταυλισμού» χρησιμοποιώντας ξύλα και σπρέι πιπεριού εναντίον όσων υπερασπίζονταν την κατάληψη. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με εκατοντάδες κρανοφόρους αστυνομικούς που φορούσαν εξάρτυση μάχης να διαλύουν την κατάληψη ξηλώνοντας οδοφράγματα, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης και λαστιχένιες σφαίρες και προσάγοντας διαμαρτυρόμενους.

Σύλληψη καθηγήτριας

Από την άλλη, στο Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα μια καθηγήτριά του συνελήφθη από αστυνομικό ενώ διαμαρτυρόταν για την κακοποίηση φοιτητών και το βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου. «Είμαι καθηγήτρια» φώναζε ενώ την είχαν ρίξει βίαια στο έδαφος για να της περάσουν χειροπέδες. Βίαια περιστατικά καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Εμερσον στη Βοστώνη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στην πρωτεύουσα.

Η αντίδραση ορισμένων πανεπιστημίων ήταν επίσης ακραία, απαντώντας στις καταλήψεις με προσωρινές αποβολές. Στην περίπτωση του Κολούμπια, απ’ όπου ξεκίνησαν οι εμβληματικές κινητοποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της διοίκησης του πανεπιστημίου ναυάγησαν και τελικά αποβλήθηκε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της μεγαλύτερης ομάδας των φοιτητών, Παλαιστίνιος Μαχμούντ Χαλίλ. Ωστόσο άλλα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και το Μπράουν, ακολούθησαν ηπιότερη τακτική, καταλήγοντας σε συμφωνία με τους φοιτητές και οι καταλήψεις διαλύθηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες άγριας καταστολής των φιλοπαλαιστινιακών καταλήψεων σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ αναζωπύρωσαν μια μακρά συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους. Οπως έχουν υποστηρίξει ειδικοί, η αστυνομική βία συνήθως πυροδοτεί πρόσθετες διαδηλώσεις και δεν αποτελεί λύση, ενώ οι φοιτητές δεν πρέπει να τιμωρούνται όταν διαμαρτύρονται για γεγονότα με παγκόσμια απήχηση και αγωνίζονται για κοινωνική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακυρώνει τη μεγάλη τελετή απονομής τίτλων σπουδών

ΗΠΑ: Χάος στο πανεπιστήμιο UCLA – Νέα αστυνομική επιχείρηση κατά διαδηλωτών, δεκάδες συλλήψεις (Photos – Videos)

ΗΠΑ: Χαρούμενος ο Τραμπ που είδε τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η Γάζα το νέο Βιετνάμ για τους Αμερικανούς φοιτητές

Ετικέτες

Documento Newsletter