Η επενδυτική υποχώρηση του 2023 και η εισροή χρημάτων σε μη παραγωγικές δραστηριότητες δεν προμηνύουν τίποτε καλό για το μέλλον
Από το 2020 φουσκώνουν από περηφάνια σαν παγόνια στο άκουσμα της έννοιας ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ). Το αφήγημα περί σταθερότητας κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είχε πυλώνα ότι δήθεν τον εμπιστεύονται οι ξένοι που επενδύουν στην Ελλάδα.
Σε απόλυτα μεγέθη βλέπουμε ότι το 2019 (το μισό έτος ανήκει στη διακυβέρνηση Τσίπρα) η ελληνική οικονομία πέτυχε εισροή 4,48 δισ. ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις. Το 2021 εισέρευσαν 5,35 δισ. ευρώ για να υπάρξει η τεράστια αύξηση του 2022 όταν οι ΞΑΕ ανήλθαν σε 7,5 δισ. ευρώ. Ομολογουμένως εντυπωσιακό αν μείνουμε μόνο στα ευρώ που εισρέουν. Αυτό χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναδείξει εαυτόν ψευδεπίγραφο εγγυητή της σταθερότητας. Ομως ξέχασε τη συμβουλή του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλον τον καιρό». Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις ξένες άμεσες επενδύσεις.
Κατ’ ουσία βάπτισαν «επενδύσεις» την αγορά των «κόκκινων» δανείων, με επιδότηση από το κράτος μέσω κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ για τον «Ηρακλή» Ι και ΙΙ.
Παράλληλα τοποθέτησαν τη Χρυσή Βίζα ως κεντρική πολιτική, που λειτούργησε σαν το βάρος που έσκασε τον γάιδαρο, μεταφέροντας τεράστιες αυξήσεις στην αγορά ακινήτων. Κάπως έτσι κοκορεύονται ότι δήθεν φέρνουν επενδυτές με τη «σοβαρή» πολιτική τους.
Ομως το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), οι ΞΑΕ καταβαραθρώθηκαν. Η απώλεια είναι της τάξης του 40% (ανήλθαν σε 4,47 δισ. ευρώ), όπερ μεθερμηνευόμενο κάναμε βουτιά στα μεγέθη του 2019. Ολα αυτά σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης και κατέκτησε το τελευταίο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.
Χωρίς παραγωγική αξία
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ΞΑΕ το 2023 σε ποσοστό 70% κατευθύνθηκαν στις υπηρεσίες. Εκεί εντάσσονται οι «επενδύσεις» των σκιωδών funds, που υφαρπάζουν την περιουσία των «κόκκινων» δανειοληπτών με την εγγύηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Οπως προκύπτει, το 45% των ΞΑΕ για το 2023 αφορούσε ακίνητα. Ο δευτερογενής τομέας απορρόφησε μόλις το 14% των ξένων επενδύσεων, ενώ ο πρωτογενής που συμβάλλει τα μέγιστα στις εξαγωγές της χώρας μόλις το 2%. Τι σημαίνει αυτό; Το ανέφερε ξεκάθαρα o οίκος Moody’s, που δεν μας αναβάθμισε διότι «επενδύουμε» στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και δεν αλλάζουμε παραγωγικό μοντέλο.
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην αγορά, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας μειώθηκαν κατά 12,1% το 2023 σε σχέση με το 2022. Ομοίως, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα μειώθηκαν κατά 3%, παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αγοράζει αφειδώς οπλικά συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο από 3%.
Υπέρμετρη αύξηση
Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες ότι έχει στηθεί μια «φούσκα» στην αγορά ακινήτων καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Τα χρόνια που χάσαμε από το 2019, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης «επένδυσε» στην κοροϊδία των επενδύσεων στήνοντας «φούσκες» σε διάφορους κλάδους της αγοράς, είναι σαφές ότι θα μας πνίξουν καθώς έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τάξης του 7-8% ετησίως στις επενδύσεις για να φτάσουμε το 2031 στο κεφαλαιακό απόθεμα των 780 δισ. ευρώ του 2009 (το 2032 θα πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια από το παγωμένο χρέος προς τους θεσμούς). Μάλιστα αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της παραγωγής και όχι σε ακίνητα και μεταφορές δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
Οσο για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Προς το παρόν ας μείνουμε στο γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας μελετά τη διασπάθιση 2,5 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Κόβει τη συζήτηση για πλαφόν στα ενοίκια – Αυξάνει το όριο για τη Golden Visa
Πρωτοφανείς εικόνες στη Βουλή: Χάος, χυδαίες εκφράσεις και ξύλο – Προσήχθη ο Φλώρος (Photos)
Αποβάλλεται ο Φλώρος από τη Βουλή – Αίτημα για άρση ασυλίας
Το ChatGPT τα λέει καλύτερα από τον Αλέξη Χαρίτση…