Φουρτουνιασμένα νερά στο Αιγαίο

Φουρτουνιασμένα νερά στο Αιγαίο
Φωτογραφία Αρχείου

Με φόντο τα πολιτικά οφέλη, η Αγκυρα επιδιώκει κέρδη εν μέσω αναταραχής και η Αθήνα δαιμονοποιεί την Τουρκία

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη δεύτερη να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης θέτοντας θέματα και αιτήματα στην κυριολεξία από το πουθενά και έξω από κάθε έννοια και πρόβλεψη διεθνούς δικαίου. Οπως για παράδειγμα τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά! Ή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος και η Ικαρία. Νησιά που αποδόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 με την προϋπόθεση της μη εγκατάστασης ναυτικής βάσης, αλλά με τη Συνθήκη του Μοντρέ η Τουρκία απέκτησε πάλι το δικαίωμα στρατιωτικοποίησης των στενών και της Ιμβρου και της Τενέδου και αντίστοιχα η Ελλάδα της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Προ ημερών μάλιστα ο ακροδεξιός (ηγέτης των Γκρίζων Λύκων) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έβαλε στο κάδρο των Τούρκων και τα Δωδεκάνησα, λέγοντας επί λέξει ότι «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένες προς την Τουρκία», παριστάνοντας τον ανήξερο για το γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα δόθηκαν (όπως προέβλεπε και η Συνθήκη των Σεβρών) στην Ιταλία με τη Συνθήκη της Λωζάννης και η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της, ενώ μετά το πέρας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 δόθηκαν οριστικά στην Ελλάδα.

Γιατί η Τουρκία λέει όσα λέει

Το ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία επαναφέρει τώρα στο τραπέζι τα ανεδαφικά αιτήματά της έναντι της Ελλάδας. Γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα στη γειτονική χώρα έχουν λάβει την εντολή από το καθεστώς να ρίχνουν καθημερινά λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών;

Η πρώτη απάντηση είναι σχετικά εύκολη: η Τουρκία έχει εκλογές το 2023 και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Ερντογάν να υπολείπεται έναντι όλων των αντιπάλων του και το κόμμα του Μπαχτσελί να μην περνά το όριο του 10% για να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο ουδείς δικαιούται να υποβαθμίζει τον βαθιά ριζωμένο αναθεωρητισμό στην τουρκική πολιτική ηγεσία και διπλωματία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη στη γείτονα για αναθεώρηση ακόμη και των διεθνών συνθηκών.

Πίσω από τις κινήσεις των Τούρκων βρίσκεται και η εκτίμησή τους ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί κάτι να κερδίσουν. Οτι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα κάνουν τα στραβά μάτια ακόμη μια φορά –θυμίζουμε την ανοιχτή πληγή του κυπριακού–, ποντάροντας στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων εντός της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Δηλώσεις πάντως όπως εκείνη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία τελευταία στιγμή δεν επισκέφτηκε Ελλάδα και Τουρκία λόγω κορονοϊού, μάλλον ενισχύουν παρά αποθαρρύνουν τον Τούρκο πρόεδρο. «Να λύνουμε προβλήματα μέσω συζητήσεων, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων» ζήτησε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ προτού φυτέψει ένα μικρό πεύκο στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και επιστρέψει άρον άρον στην πατρίδα της μέσω Ντουμπάι.

Η… κλασική Δεξιά

Πίσω στην Αθήνα η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει όλα τα ανακλαστικά της ελληνικής Δεξιάς: δαιμονοποίηση του πολιτικού της αντιπάλου, εργαλειοποίηση του εθνικού συναισθήματος και business as usual πίσω από τις κλειστές πόρτες με τις «γάτες των Ιμαλαΐων» στα πόδια.

Το αφήγημα των κυρίαρχων ΜΜΕ είναι ότι η «πετυχημένη»

εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα και κινήσεις πανικού. Πολύ κοντή και πολύ επικίνδυνη θεωρία σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή σε όλο τον πλανήτη, όπου αναθεωρούνται συμφωνίες και στάτους πολλών δεκαετιών (π.χ. ενεργειακό).

Οπως και ότι η κυβέρνηση εξοπλίζοντας τη χώρα «αλλάζει υπέρ μας το στάτους στο Αιγαίο»! Στην πραγματικότητα απλώς οδηγεί σε μια κούρσα εξοπλισμών στην οποία άλλοτε θα έχει το πάνω χέρι η μια χώρα και άλλοτε η άλλη.

Και φυσικά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις «ασύμμετρες» απειλές στα σύνορά μας την ίδια ώρα που η Αριστερά «ευνοεί την πολιτική των ανοιχτών συνόρων». «Too good to be true», που λένε και οι Αμερικανοί.

Επειδή την ίδια ώρα συμβαίνουν πράγματα που μας αφορούν κάτω από τη μύτη της Αθήνας. Για παράδειγμα στο Λιβυκό, όπου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nova News, Τουρκία και Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ερήμην της Ελλάδας. Ακόμη και η τουρκική «Star» εκφράζει την έκπληξή της γι’ αυτό γράφοντας: «Κρύο ντους στην Αθήνα». Παράλληλα (με τον καγκελάριο

Ολαφ Σολτς στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα) πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους Γερμανούς να διεκδικούν και αυτοί μερίδιο από την εξοπλιστική πίτα της Αθήνας.

Γι’ αυτό και την περασμένη Τετάρτη από την ακριτική Σύμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης

Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας λέγοντας ότι «η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη», ότι «ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλιμακώνονται οι προκλήσεις… σε μια περίοδο που και οι δύο πλευρές του Αιγαίου έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και την ειρήνη. Διότι η οικονομική κρίση πλήττει και τις δύο πλευρές».

Documento Newsletter