Φουρτούνες ανταγωνισμών στη Νότια Σινική Θάλασσα

Φουρτούνες ανταγωνισμών στη Νότια Σινική Θάλασσα

Νέα πεδία αντιπαράθεσης μετά το Χονγκ Κονγκ και τις επιχειρήσεις τεχνολογίας

Σε ελεύθερη πτώση είναι οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κίνας με φόντο τις κυρώσεις που προανήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά Κινέζων αξιωματούχων με αφορμή τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντσιάνγκ και την εφαρμογή του νέου κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Το επικίνδυνο κοκτέιλ συμπληρώνουν οι τριγμοί από τις εξελίξεις για τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας Huawei και οι διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Επί χρόνια ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές απέρριπταν την ιδέα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας οδηγούν σε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι το σημερινό ιστορικογεωπολιτικό πλαίσιο, όπου λόγω της παγκοσμιοποίησης τα κράτη συνδέονται στενά σε πολλά επίπεδα (εμπόριο, έρευνα, εκπαίδευση, πολιτισμός), διαφέρει σημαντικά από εκείνο της δεκαετίας του ’50.

«Ανακριβής χαρακτηρισμός ο Ψυχρός Πόλεμος»

Παρότι και σήμερα πανεπιστημιακοί και αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Αμερικανικής Ιστορίας Μάριο ντελ Πέρο σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν ανακριβή, ακόμη και επικίνδυνο τον χαρακτηρισμό του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού ως νέο Ψυχρό Πόλεμο, συνηγορούν όμως στο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους από την εδραίωση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος με το βλέμμα στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου και επιχειρώντας να κουκουλώσει τη δική του κακοδιαχείριση της πανδημίας έχει εντείνει την επίθεσή του στην κινεζική κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί αποκλειστικά για την εξάπλωση της Covid-19, ξεκαθάρισε ότι εφεξής «το Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίζεται το ίδιο με την ηπειρωτική Κίνα».

Με άλλα λόγια, λαμβάνει τέλος το ειδικό καθεστώς που μέχρι πρότινος ίσχυε στην ημιαυτόνομη επαρχία του Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο του οποίου τα προϊόντα που εξάγονταν από εκεί γλίτωναν τους δασμούς που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κίνα. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ως περιφερειακό κόμβο το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν υπομονή.

«Λέμε στους πελάτες μας να κρατήσουν μια στάση “βλέποντας και κάνοντας”. Πολύ απλά δεν έχουμε ακόμη λεπτομέρειες στα χέρια μας και η κατάσταση είναι πολύ θολή. Δεν είναι ώρα να φρικάρει κανείς» δήλωσε στο BBC ο Κεντ Κεντλ, εργαζόμενος σε συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη. Και πρόσθεσε: «Ο πραγματικός αντίκτυπος είναι άγνωστος. Ο Τραμπ κάνει τέτοιες δηλώσεις και στη συνέχεια τα μαζεύει».

Παραγκωνισμός Huawei και διεκδικήσεις

Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν άλλα κράτη να πάρουν το μέρος τους. Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει στερήσει από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei την πρόσβαση σε αμερικανικά μικροτσίπ για τα προϊόντα της, έχει πείσει συμμάχους της, όπως η Αυστραλία και τελευταία το Ηνωμένο Βασίλειο, να αποκλείσουν τη συγκεκριμένη εταιρεία από την ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Από την άλλη το Πεκίνο, κατόπιν των κυρώσεων για τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ με στόχο την κατάπνιξη κάθε μορφής κριτικής, δρομολόγησε δηλώσεις στήριξης από 53 κυβερνήσεις, δύο εκ των οποίων της Λευκορωσίας και της Ζιμπάμπουε.

Το παζλ συμπληρώνεται στη νευραλγική περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι πρόσφατες ενοχλήσεις της Κίνας σε πλοία του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας απαντήθηκαν από δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που εμφανίστηκαν στην περιοχή σε μια σημαντική επίδειξη ισχύος.

Ετικέτες

Documento Newsletter