Φόβος των Παλαιστινίων για το μέλλον καθώς καταστρέφεται ολοσχερώς η Γάζα

Φόβος των Παλαιστινίων για το μέλλον καθώς καταστρέφεται ολοσχερώς η Γάζα

Καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του στη Χαν Γιουνίς, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βλέπουν με όλο και πιο γκρίζο βλέμμα το μέλλον τους στην γή που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Αυτή την περίοδο στην περιοχή διεξάγονται μερικές από τις πιο σκληρές μάχες στη Γάζα γύρω από τη νότια πόλη.

Ήδη εκτοπισμένες οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή του νοσοκομείου Nasser, του μεγαλύτερου που εξακολουθεί να λειτουργεί στην επικράτεια.

Περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την στρατιωτική απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας είναι εκτοπισμένοι και μάχονται καθημερινά για να βρουν φαγητό, νερό και φάρμακα.

Ο Mohammed al-Khaldi, πατέρας δύο παιδιών που εκτοπίστηκαν από την πόλη της Γάζας, είπε στο BBC: «Έχασα το σπίτι μου, το κατάστημά μου και την πηγή εισοδήματός μου. Δεν είμαι πλέον σε θέση να προσφέρω τις απλούστερες απαιτήσεις της ζωής στα παιδιά μου.

«Θεωρώ την ισραηλινή κατοχή υπεύθυνη για τη μαζική καταστροφή, αλλά δεν απαλλάσσω τη Χαμάς από την ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν», είπε.

Η Χαμάς ως γνωστόν είναι η παλαιστινιακή οργάνωση που διοικούσε τη Γάζα από το 2007. Η στρατιωτική της πτέρυγα, οι Ταξιαρχίες Izzedine al-Qassam, πιστεύεται ότι είχε περίπου 30.000 μέλη πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία άφησε πίσω της περίπου 1.300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες, και 240 όμηροι που η Χαμάς έφερε μαζί της στη Γάζα.

“Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να επιστρέφουμε στην προηγούμενη κατάσταση, σε έναν πόλεμο κάθε δύο ή τρία χρόνια. Η κατάσταση ήταν δύσκολη πριν από τον πόλεμο και έχει γίνει καταστροφική τώρα”, είπε ο κ. Khaldi.

“Οι τιμές των αγαθών έχουν δεκαπλασιαστεί και τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης δεν είναι διαθέσιμα. Εύχομαι να πεθάνω χίλιες φορές κάθε μέρα όταν κοιτάζω στα μάτια τα παιδιά μου και νιώθω τρομερή ανικανότητα γιατί δεν μπορώ να τα ταΐσω.”

Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων στην Khan Younis ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε προς το κέντρο της πόλης.

Δουλεύουν περισσότερο υπόγεια παρά πάνω από το έδαφος, είπε ο Naji Mahmoud, ένας από τους εκτοπισμένους από την πόλη της Γάζας. Ο κ. Μαχμούντ είδε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση που έλαβε χώρα στη βόρεια Γάζα και έφυγε για τη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.

«Αισθανόμαστε ότι το έδαφος τρέμει κάτω από εμάς, κάτι σαν σεισμός, και αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε απόγευμα, οι βομβαρδισμοί φαίνεται να στοχεύουν τις σήραγγες», είπε στο BBC. «Όταν ήμασταν στη Γάζα [Πόλη], οι περισσότερες επιθέσεις ήταν από αέρος».

Κλοπές και ένοπλες ληστείες

Εκδηλώσεις κατάρρευσης της ασφάλειας εξαπλώνονται σε όλη τη Γάζα και ο κόσμος διαμαρτύρεται για το φαινόμενο της κλοπής και της ένοπλης ληστείας.

Ένας δημοσιογράφος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο BBC: «Επέστρεφα από τη δουλειά μου στη Ράφα αργά το βράδυ. Είχα τρεις μασκοφόρους να με σταματήσουν – κρατούσαν μαχαίρια και ένας από αυτούς κρατούσε όπλο.

“Έψαξαν το αυτοκίνητο για οτιδήποτε πολύτιμο. Ένας από αυτούς παρατήρησε ότι ήμουν δημοσιογράφος και μου επέτρεψε να φύγω”.

Στους δρόμους της Ράφα διακρίνονται μασκοφόροι αστυνομικοί με όπλα σε αυτοκίνητα της αστυνομίας, αλλά οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν τους εμπόρους που μονοπωλούν τα αγαθά και ανεβάζουν τις τιμές με τρελό τρόπο.

“Αγόρασα μια τσάντα με σιτάρι με την ένδειξη Unrwa [η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες] για 100 δολάρια, 10 φορές πάνω από την αρχική τιμή. Γιατί η αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους εμπόρους πολέμου που πουλάνε σιτάρι πιθανότατα κλεμμένο από τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ;» παραπονέθηκε ο Μοχάμεντ Σέιχ Χαλίλ.

“Δεν μπορώ να βρω γάλα για το μωρό μου, ο γιος μου έχει αυτισμό και δεν έχει λάβει θεραπεία για μήνες. Δεν μπορώ να τον ηρεμήσω και η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί αφού κάναμε μεγάλα βήματα στη θεραπεία του πριν από τον πόλεμο.”

 

Documento Newsletter