Φόβοι για «κοκτέιλ» λοιμώξεων

Φόβοι για «κοκτέιλ» λοιμώξεων

Μια ανησυχία πλανιέται πάνω από τον ιατρικό κόσμο για τον φετινό χειμώνα. Η εμφάνιση στην Ελλάδα ενός νέου μεταδοτικού στελέχους της Covid από τη Σιγκαπούρη μπορεί να σημάνει καμπανάκι για νέες εξάρσεις κρουσμάτων, ωστόσο οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι «ξεχασμένες» λοιμώξεις αναπνευστικού ενδέχεται να γίνουν εφιαλτικές. Δυόμισι χρόνια με μέτρα προστασίας, οι ιώσεις έπεσαν σε… χειμερία νάρκη. Πλέον, με τη μάσκα και τις αποστάσεις να μην επιβάλλονται διά ροπάλου, η μηδενική ανοσία του πληθυσμού στις ιώσεις του αναπνευστικού προκαλεί φόβο. Στα παιδιά εμφανίστηκε ήδη μια «πρώιμη» έξαρση παρά την καλοκαιρία και επικρατεί ανησυχία για το εφιαλτικό σενάριο παράλληλης διασποράς κρουσμάτων δύο ή και τριών λοιμώξεων. Οι γιατροί πάντως καθησυχάζουν, συστήνουν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και χαρακτηρίζουν απαραίτητο τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορονοϊού.

«Μέχρι τώρα ο φόβος μας για μια διπλή, παράλληλη επιδημία Covid-19 και γρίπης, που θα έφερνε τα συστήματα υγείας στα όρια κατάρρευσης, δεν επιβεβαιώθηκε. Μήπως όμως φέτος αντιμετωπίσουμε τον εφιάλτη;»διερωτάται ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς τη βαρύτητα μιας επερχόμενης εποχής γρίπης. Ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Αντονι Φάουτσι, αξιολογώντας τα δεδομένα από την περίοδο γρίπης του 2022 στην Αυστραλία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς θα μπορούσε να εξελιχτεί η επερχόμενη περίοδος γρίπης για το βόρειο ημισφαίριο». Μάλιστα εξηγεί ότι τα εν λόγω δεδομένα μπορεί να μη μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα καθώς δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία, ωστόσο διευκρινίζει ότι «είναι πιθανό η περίοδος γρίπης 2022-23 για τη χώρα μας να έχει σημαντική βαρύτητα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και ας μην επαληθευτεί ποτέ».

Ποιοι πρέπει να προστατευτούν

Οι γιατροί επιμένουν στην πρόληψη μέσω εμβολιασμού αλλά και στη χρήση μάσκας. Είναι σημαντικά τόσο για την υγεία μας όσο και για το σύστημα υγείας. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες» τονίζει η πνευμονολόγος Αικατερίνη Αναπλιώτη, ξεκαθαρίζοντας: «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι φέτος ενδέχεται να έχουμε ταυτόχρονα δύο επιδημικά κύματα, της γρίπης αλλά και του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Η μεταδοτικότητα θα είναι πολύ υψηλή στους κλειστούς χώρους, οπότε συστήνεται τουλάχιστον στις ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν να κάνουν το εμβόλιο της κοινής γρίπης, το ετήσιο τετραδύναμο, παράλληλα με το επικαιροποιημένο του κορονοϊού».

Στους ασθενείς της προτείνει να κάνουν εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία τους και τις συννοσηρότητές τους: «Αφού κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, δύο εβδομάδες μετά μπορούν να κάνουν και το επικαιροποιημένο του κορονοϊού. Οι ευάλωτες ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου είναι οι κάτω των δύο ετών, οι άνω των 65 ετών και από τους 19-64 ετών οπωσδήποτε οι ανοσοκατασταλμένοι, αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα του αναπνευστικού και όσοι έχουν νεφρική ή ηπατική νόσο». Οσο για τον κορονοϊό, προτείνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο στους άνω των 60 ετών και από τους υπόλοιπους το συστήνει ειδικά σε όσους έχουν ανοσοκαταστολή, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Εκτεθειμένα και τα παιδιά

Εν τω μεταξύ παρατηρείται μια πρώιμη για την εποχή, σύμφωνα με τους γιατρούς, έξαρση στη νόσηση παιδιών από ιώσεις του αναπνευστικού. «Τα παιδιά είχαν κλειστεί δύο χρόνια, δεν είχαμε καθόλου νοσηρότητα. Ηταν ένας πληθυσμός που δεν ενεργοποίησε την ανοσία του σε αυτές τις ιώσεις. Τώρα βγήκαν οι μάσκες, οπότε βρίσκεται αντιμέτωπος ξανά με τις ιώσεις» εξηγεί ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Επισημαίνει δε τις ιδιαιτερότητες του φετινού χειμώνα: «Είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στην οποία φαίνεται να υπάρχουν τρεις ιοί του αναπνευστικού: της γρίπης, της Covid και o RSV, που προσβάλλει και αυτός όλες τις ηλικίες» και διευκρινίζει: «Κινδυνεύουν περισσότερο τα βρέφη και οι ηλικίες από 50 ετών και πάνω. Ολος ο πληθυσμός δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον ιό δύο χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο, επειδή τα μικρά παιδιά έπρεπε να τον έχουν κολλήσει σε κάποιες ηλικίες και να έχουν αποκτήσει μια σχετική ανοσία, τώρα είναι εντελώς απροστάτευτα».

Γι’ αυτό και οι σχετικές συστάσεις, όπως τονίζει: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παιδιάτρων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσαν φέτος κοινή ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών και πάνω με το εμβόλιο για τη γρίπη, ιδίως εκείνα κάτω των πέντε ετών, με προτεραιοποίηση σε όσα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Επιπλέον, εφιστά την προσοχή στους γονείς βρεφών καθώς έχει επανεμφανιστεί ο κοκίτης: «Από στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο 200420 είχαμε περίπου 400 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 0-4 ετών. Από αυτά τα 332 ήταν σε ηλικία κάτω του ενός έτους. Ο κοκίτης είναι νόσημα που αν προσβάλει τα βρέφη ή τα νεογέννητα, μπορεί να τα σκοτώσει. Γι’ αυτό το εμβόλιο του κοκίτη θεωρείται τόσο σημαντικό. Προτείνεται από διεθνείς οργανισμούς και οδηγίες να εμβολιάζεται το περιβάλλον του σπιτιού που έχει μικρά παιδιά ώστε να προλάβουμε να μη μεταδοθεί ο κοκίτης στο βρέφος».

Documento Newsletter