Φωτιές στην Ηλεία: «Στάχτη πάνω από 39.000 στρέμματα – Ζητούσαμε βοήθεια από τις 15:30 και αεροσκάφη ήρθαν στις 20:00»

Φωτιές στην Ηλεία: «Στάχτη πάνω από 39.000 στρέμματα – Ζητούσαμε βοήθεια από τις 15:30 και αεροσκάφη ήρθαν στις 20:00»

Σοβαρές υλικές ζημιές σε οικίες, στάβλους, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, άφησε πίσω της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προ ημερών στην Ηλεία.

Δείτε επίσης: Χωρίς εναέρια μέσα η Ηλεία τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς

Όπως είπε στο documentonews.gr ο δασάρχης Πύργου Ηλείας, Παναγιώτης Λάττας, από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αχαϊα – Ηλεία καταστράφηκαν συνολικά πάνω από 39.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης στην περιοχή της Πηνείας, στη ζώνη Αλποχώρι – Μυρτιά στον Πύργο και στην περιοχή της Αχαίας όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.

«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλη την περιοχή απ’ όπου πέρασε η φωτιά. Αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ελαιώνες και μεγάλα τμήματα δάσους έγιναν στάχτη. Η οικονομική και περιβαλλοντική ζημιά είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο κ. Λάττας.

Ο Παναγιώτης Λαζανάς κάτοικος της περιοχής Σιμόπουλο Ηλείας, κατήγγειλε και σήμερα στο documentonews.gr την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επέμβασης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Πηνείας η οποία είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

«Ζητούσαμε από τις 3:30 το μεσημέρι βοήθεια και τελικά ήρθαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη περίπου στις 8 το απόγευμα… Kαι όταν η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κανείς από τους αρμόδιους μέχρι σήμερα δεν έχει βγεί να πεί το παραμικρό παρά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαζανάς και αποκάλυψε ότι πρόβλημα συντονισμού υπήρξε και με τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής τα οποία δεν ακολουθούσαν τους δρόμους που τους υποδείκνυαν οι πολίτες προκειμένου να παρέμβουν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να επικρατεί χαοτική κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, από ειδικό κλιμάκιο της Αθήνας. Οι πυρκαγιές στο Αλποχώρι, στη Μυρτιά, στα Λαστέικα και στα Χανάκια του Πύργου Ηλείας, είναι αυτές που προβληματίζουν τους ερευνητές καθώς ο χρόνος που εκδηλώθηκαν και ο τρόπος εξέλιξής τους χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργος και μάλλον αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νικόλαος Κοροβέσης σε δηλώσεις του στο documentonews.gr, ανέφερε ότι η καταστροφή στην Ηλεία από το πέρασμα της φωτιάς είναι τεράστια και ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα συμβάλει στην αποκατάσταση των πληγέντων.

«Είμαστε θετικοί στο να κηρυχθεί ο δήμος Ηλιδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γενικά βρισκόμαστε με όλα τα μέσα και υλικά και ηθικά κοντά στους πληγέντες κατοίκους και στους δήμους. Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση και απαιτούμε τα αυτονόητα», ανέφερε ο κ. Κοροβέσης.

Όπως έγινε γνωστό, την ώρα που το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε εξέλιξη , άγνωστοι μπούκαραν στην οικία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πρέντρακ Τζώρτζεβιτς, που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από την φωτιά και άρπαξαν ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε ανακοίνωσή του ο Ηλείος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

«Δυστυχώς, κάτοικοι της Ηλείας βιώνουν, για μια φορά ακόμα, την καταστροφή της πύρινης λαίλαπας. Η φωτιά κατέκαψε και πάλι τα πάντα στο πέρασμά της. Αφήνει πίσω της απώλειες, θλίψη, οδύνη, πόνο και απόγνωση. Αφήνει πίσω της πληγές που δεν επουλώνονται.

Ο απολογισμός θλιβερός. Χάθηκε ένας άνθρωπος. Έγιναν αποκαΐδια το βιός και οι κόποι μιας ζωής. Την ίδια στιγμή ξανά καταγγελίες για την ανεπάρκεια της Πολιτείας. Ξανά καταγγελίες για καθυστερήσεις και ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Ξανά καταγγελίες για ελλείψεις σε προετοιμασία, σχεδιασμό και αντιμετώπιση.

Στο ίδιο μακάβριο έργο θεατές οι κάτοικοι, νιώθουν ότι είναι μόνοι τους και ξεχασμένοι. Φοβούνται και πάλι, ότι μετά το κακό, η αποκατάσταση και οι αποζημιώσεις θα καθυστερήσουν ή δεν θα δοθούν. Βεβαίως, θα ακούσουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να λένε τα ίδια, εδώ και 5 χρόνια: «μην ανησυχείτε, όλα θα τακτοποιηθούν». Δεν τους πιστεύουν, όμως, γιατί οι ελπίδες τους επανειλημμένα έχουν διαψευσθεί.»

Διαβάστε επίσης:

Λεκτική επίθεση κατά του Απόστολου Λύτρα στη φυλακή

Εργατικό δυστύχημα στο Αγρίνιο: Νεκρός 52χρονος από τη φωτιά στο εργοτάξιο πίσσας (Photos – Video)

Αγρίνιο: Ένας νεκρός από τη μεγάλη φωτιά σε εργοτάξιο πίσσας – Αναφορές για δύο τραυματίες (Photos)

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα» – Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας (Video)

Ο Μπελέρης διχάζει Ελλάδα και Αλβανία προκαλώντας την Ε.Ε.

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του WikiLeaks που τάραξε γερά κυβερνήσεις, ΜΜΕ και κοινή γνώμη τα τελευταία 14 χρόνια

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» – Πώς σχολίασαν την ιστορική εξέλιξη τα διεθνή ΜΜΕ


Τζούλιαν Ασάνζ: «Μας στήριξε ένα σπουδαίο κίνημα» – Δήλωση από τη Στέλλα Ασάνζ και τον αρχισυντάκτη του Wikileaks


Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ – Η συμφωνία του ιδρυτή του Wikileaks με τις αμερικανικές Αρχές


Τζούλιαν Ασάνζ: Η στιγμή που επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος και έφυγε από τη Βρετανία (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter