Φωτιές στην Ηλεία: «Ό,τι μπόρεσαν έκαναν από μόνοι τους» – Επιβεβαίωση του documentonews.gr για τον ανύπαρκτο συντονισμό

Φωτιές στην Ηλεία: «Ό,τι μπόρεσαν έκαναν από μόνοι τους» – Επιβεβαίωση του documentonews.gr για τον ανύπαρκτο συντονισμό

Πλήρης επιβεβαίωση στο ρεπορτάζ του documentonews.gr  για τον ανύπαρκτο συντονισμό και την απαράδεκτη καθυστέρηση παρέμβασης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν προ ημερών σε Ηλεία και Αχαΐα.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τον σχεδιασμό πυροπροστασίας της «γαλάζιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κατήγγειλαν την συνεχιζόμενη αδυναμία της Πολιτείας να παρέμβει ουσιαστικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο Σπύρος N. Σκιαδαρέσης επικεφαλής της παράταξης «Η Νέα Δυτική Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Τα ακραία καιρικά τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητας αλλά δεν πρέπει να έχουμε ρόλο παρατηρητή ή να τα βάζουμε στον στρατηγό άνεμο που είχαμε ακούσει πριν λίγα χρόνια. Δεν είναι άλλοθι οι κίνδυνοι”

Ο Κώστας Καρπέτας της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μαζί» περιέγραψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εμπειρία που βίωσε ο ίδιος στα μέτωπα της φωτιάς επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για την μεγάλη καθυστέρηση εμφάνισης πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή και κυρίως εναέριων μέσων.

Όπως είπε: «Έτυχε να είμαι μέσα στην πυρκαγιά απειλήθηκε το σπίτι μου βρισκόμουν εκεί και είδα όλη αυτή την πορεία της πυρκαγιάς έβλεπα ανθρώπους έντρομους χωρίς καμία βοήθεια από την κρατική μηχανή. Είναι ωραία λόγια ότι ήμασταν παρόντες. Στη 1 μεσημέρι ξέσπασε η πυρκαγιά 2.15 τηλεφώνησα στον κ. Ζαΐμη και μετά στον κ. Φαρμάκη και μου είπαν ότι έχουμε καλέσει εναέρια που έρχονται εδώ και μία ώρα από την Κόρινθο. Στις 4.20 ήρθε το πρώτο ελικόπτερο. Δεν θα καούν 40 χιλ. στρέμματα; Οι πρόεδροι όλων των χωριών είπαν ότι πυροσβεστική δεν ήρθε. Ότι μπόρεσαν έκαναν από μόνοι τους. Η Ηλεία ακόμα περιμένει την ανασυγκρότηση και δεν έχει γίνει τίποτα»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας, αναφερόμενος για την πυρκαγιά στην Ηλεία, είπε: «Δυστυχώς η Ηλεία έχει πλούσια πείρα στο κομμάτι των πυρκαγιών και φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού γιατί όταν πρόκειται να προστατέψει τους κατοίκους του βλέπει μπροστά του κόστος. Στο Αλποχώρι – Μυρτιά που ήμουνα άκουγα αν είχε γίνει πρόληψη θα μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, αν είχαν έρθει τα εναέρια μέσα γρήγορα θα είχαμε προλάβει; Η απάντηση είναι ναι. Αλλά δεν ήρθαν. Γιατί για τον κρατικό μηχανισμό όλα αυτά είναι κόστος. Το λιγοστό προσωπικό της πυροσβεστικής αλλά και η εργασία των κατοίκων κατάφεραν να κάνουν ότι έκαναν».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter