Φωτιές στην Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες – 112 στη Νέα Μάκρη κοντά στον οικισμό Ερυθρός (Video)

Για δεύτερη ημέρα η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη αλλά και το επιτελικό μπάχαλο για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στον αστικό ιστό διανύοντας τουλάχιστον 40χλμ. Μάλιστα, λίγο μετά τις 12 το βράδυ της Δευτέρας, εντοπίστηκε μέσα σε κτίσμα στο πάτημα Χαλανδρίου μια απανθρακωμένη γυναίκα. Κατά την τελευταία ενημέρωση που έγινε από την Πυροσβεστική, ο εκπρόσωπος του Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης διέψευδε με πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή για αγνοούμενο άτομο.

Διαβάστε επίσης: Φωτιές στην Αττική: Χάος, καμμένα σπίτια και μία γυναίκα νεκρή σε επιχείρηση – Η πυροσβεστική διέψευδε τις πληροφορίες για αγνοούμενο

Πού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Αναζωπύρωση στη Νέα Μάκρη – Νέο 112 για εκκένωση του οικισμού Ερυθρός

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Νέα Μάκρη όπου οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Ερυθρός.

Αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση, με τη φωτιά να έχει φτάσει κοντά στα πρώτα σπίτια του οικισμού που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Υγείας. Οι φλόγες πλησιάζουν και τον οικισμό Άγιος Εφραίμ.

Λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις από αέρος με ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη.

Δήμαρχος Μαραθώνα: Επικίνδυνη η κατάσταση στον Ερυθρό

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση καθώς έχει πλησιάσει πολύ κοντά στον οικισμό.

«Πάμε πόρτα – πόρτα στα σπίτια. Έχουν απομακρυνθεί (οι κάτοικοι), αλλά είναι και πολλοί που φεύγουν με το ζόρι γιατί θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους», τόνισε μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή από χθες παραμένει αποπνικτική λόγω των καπνών.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής οι άνεμοι περίπου στις 2 τη νύχτα φούντωσαν δύο εστίες σε δύσβατο σημείο, οι οποίες μέχρις τις 4 το πρωί είχαν ενωθεί και άρχισαν να κατεβαίνουν προς τα σπίτια, όπου οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές κάποιων ιδιοκτησιών. «Η περιοχή εχει εκκενωθεί από ηλικιωμένους παιδιά. Εχουμε μείνει εδω λίγοι, όσοι μπορούμε. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη η φωτιά» είπε στον ρεπόρτερ του ΕΡΤNews Κ. Παπαδόπουλο.

Νωρίτερα, στάλθηκαν μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Η φωτιά έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα, έκαψε σπίτια και επιχειρήσεις και προκάλεσε πολλές καταστροφές με τους πυροσβέστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας. Ρίψεις από αέρος έκαναν περιοδικά χθες 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για τον συντονισμό τους. Τα εναέρια μέσα ήδη με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις.

Διαβάστε σχετικά:

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)

Φωτιά στην Αττική: Έρχονται ενισχύσεις από ξένες χώρες, εντός και εκτός της ΕΕ

Γέρακας: Πολλές οι εστίες της φωτιάς – Κίνδυνος από εργοστάσιο ξυλείας που φλέγεται (Video)

Χαλάνδρι: «Ο μόνος που ήρθες μέχρι εδώ», είπαν κάτοικοι στον Κασσελάκη που πήγε στην πυρκαγιά (Video)

Φωτιά στην Αττική: Εκκένωση της περιοχής Δέση στο Γέρακα

Φωτιά στην Αττική: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στα Βριλήσσια

 

Ετικέτες