«Φωτιά» το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έως και 18,5% πιο ακριβό φέτος

Ακριβότερο έως και 18,5% σε σχέση με το 2020 είναι το φετινό τραπέζι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας).

Οι καταναλωτές καλούνται φέτος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού το πρώτο κύμα ακρίβειας είναι ήδη ορατό. Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο ακριβό από 9,3% έως και 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020, όταν η αγορά είχε λειτουργήσει υπό καθεστώς lock down.

Tο Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) κατέληξε στην εκτίμηση αυτή αφού προχώρησε σε επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, των τιμών τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Όπως αναφέρει, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

 

Ετικέτες