Κερατέα: Μικρή βελτίωση στο μέτωπο της φωτιάς – Κάηκαν σπίτια – Ανησυχία για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου (Photos & Video – συνεχής ενημέρωση)

18:48 Ελάχιστα βελτιωμένη μοιάζει η κατάσταση με τη φωτιά στο μέτωπο της Κερατέας

Στην περιοχή Συντερίνα οι φλόγες εξακολουθούν να απειλούν σπίτια με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις κατοικίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ανησυχία όλων είναι να μη φτάσει η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούν μέσα σε πυκνούς καπνούς. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός.

18:04 Νέες εκκλήσεις για ενίσχυση των εναέριων μέσων από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο. Την ίδια ώρα, οι εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για την οριοθέτηση των δύο πύρινων μετώπων, πριν πέσει το τελευταίο φως της ημέρας.

17:01 Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, δήλωσε στο Open TV ότι τις τελευταίες ώρες δίνεται μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς το πύρινο μέτωπο βρίσκεται μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα μακριά. Παράλληλα, σημείωσε ότι λίγο μετά τις 17:00 επέστρεψαν και επιχειρούν στην περιοχή τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, σε μία προσπάθεια οριοθέτησης του πύρινου μετώπου.

16:19 Η φωτιά όπως φαίνεται από το λιμάνι του Λαυρίου

YouTube video player

16:06 Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, έχουν καεί 6-7 σπίτια στην Κερατέα.
15:48 Φωτογραφία που απεικονίζει τη φωτιά στην Κερατέα μέσω του zoom.earth
15:13 Η πυρκαγιά στην Κερατέα, έχει ανοίξει και εκτείνεται σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- Άγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.
14:57 Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κερατέας, όπου γίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.
14:23 Το μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή φτάνει αυτήν τη στιγμή περίπου τα δέκα χιλιόμετρα.

14:16 Απεγκλωβίστηκε η ηλικιωμένη γυναίκα
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο Open σημείωσε ότι ηλικιωμένη κάτοικος που ήταν εγκλωβισμένη είναι πλέον ασφαλής. «Υπήρξε απεγκλωβισμός γυναίκας, η οποία έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και έχει ξεπεράσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο», είπε ο κ.Πατούλης.
14:10  Έχει αυξηθεί η πυροσβεστική δύναμη στην Κερατέα. Επιχειρούν, σύμφωνα με την πυροσβεστική 91 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.
14:06 «Το μέτωπο είναι ενιαίο και μεγάλο» δηλώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού
Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Σαρωνικού, αλλά και του όμορου δήμου Λαυρεωτικής, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κερατέα και οι υδροφόρες τους ενεργούν με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. «Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».
13:58 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Λαυρεωτικής, την ώρα που η πυροσβεστική προσπαθεί να μην περάσει η πυρκαγιά προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.
12:56 Νέα εντολή εκκένωσης και για τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο σημείο βρίσκεται ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος δήλωσε στο documentonews.gr, ότι ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και πολύ μεγάλο το μέτωπο.

12:54 Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα. Μιλώντας και ο γιος της στον ΣΚΑΙ 100.3, δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι άλλα αυτό δεν είναι δυνατό γιατί έχει πιάσει φωτιά.
12:40 Αθανάσιος Μακρυδημήτρης, Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής «Μεγάλη προσπάθεια για να μην φτάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου».
12:30 Δόθηκε εντελή εκκένωσης και για τον οικισμο Συντερίνα…
Μεγάλης έκτασης είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στον Δήμο Λαυρεωτικής, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Λουκά ο οποίος μίλησε στο documentonews.gr έχουν ήδη καεί σπίτια στην περιοχή Ριμπάρια.
Παράλληλα, όπως πληροφορείται το documentonews.gr έχει εκκενωθεί ο οικισμός Μαρκάτι, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής η φωτιά κατευθύνεται προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου βρίσκονται περί τα 700 σπίτια και τον εθνικό δρυμό που βρίσκεται στην περιοχή.
Ο δήμαρχος κατήγγειλε παράλληλα στο documentonews.gr ότι η φωτιά δεν άρπαξε τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι κάποιος άναψε φωτιά σε κάδου στην παλαιά εθνική οδό Κερατέας – Λαυρίου, η οποία επεκτάθηκε προς το βουνό.
Έχουν κινητοποιηθεί από την Πυροσβεστική επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.
Η πυρκαγιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στην Κερατέα, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βρίσκονται στο σημείο 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα με τη συνδρομή από υδροφόρες δήμων.

Εκκένωση οικισμού στην Κερατέα

Την εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι λόγω της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα στην Κερατέα αποφάσισαν οι Αρχές.

Στους κάτοικους στάλθηκε μήνυμα από το 112.

«Αν βρίσκεστε στο Μαρκάτι Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Λαύριο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

Ετικέτες