Φωτιά στην Αττική: Στον… «πλανήτη Κικίλια» όλα λειτούργησαν σωστά (Video)

Φωτιά στην Αττική: Στον… «πλανήτη Κικίλια» όλα λειτούργησαν σωστά (Video)

Επιμένει να ισχυρίζεται ότι όλα λειτούργησαν σωστά αλλά το πρόβλημα ήταν «ανυπέρβλητο» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό καίγοντας δάση και περιουσίες, αφήνοντας μάλιστα πίσω μια γυναίκα νεκρή.

Ο ίδιος, με μία δήλωση που περισσότερο με… διάγγελμα έμοιαζε, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής», χωρίς ωστόσο να δίνει καμία εξήγηση για το πως η φωτιά έφτασε να καίει σπίτια στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια.

Παράλληλα, ενώ η φωτιά διήνυσε τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα, επιμένει να μιλά για «ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση» ενώ αναφέρθηκε και στο «νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν». Μόνο που τίποτα από όλα αυτά δεν λειτούργησε. Μάλιστα, μίλησε για ακραίες συνθήκες οι οποίες έκαναν το «πρόβλημα ανυπέρβλητο» για να δικαιολογήσει την απόλυτη αποτυχία και το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μίλησε για… «διάσωση 45 περιοχών», παίζοντας προφανώς με τη νοημοσύνη των πολιτών που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη μέσα σε οικιστικό ιστό και μάλιστα σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Ο Βασίλης Κικίλιας ακόμα και στο θέμα της απανθρακωμένης γυναίκας σε επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου, εμφανίστηκε ως «ερμηνευτής» του τι γνωρίζουν οι πολίτες λέγοντας ανερυθρίαστα ότι οι άνθρωποι: «Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν τον φόβο τον θυμό ή την βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, ο Στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα».

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

«40 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Σε αυτές τις 40 ώρες στη ΒΑ Αττική έδωσαν με υπεράνθρωπη προσπάθεια τη μάχη 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων, τα 3 για το συντονισμό τους. Εθελοντές, Αστυνομία, Στρατός, Δασάρχες και Δασεργάτες, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι, με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.

Θα πω για άλλη μια φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα: Ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν – όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά – βουνό, δάσος αλλά και οικισμοί διάσπαρτα σπίτια Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε… Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν αντιμετωπίσαμε.

Οι άνθρωποι όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική την γνωρίζουν. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν τον φόβο τον θυμό ή την βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, ο Στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μια φωτιά πίσω από την άλλη».

Διαβάστε επίσης:

Κρανίου τόπος η Αττική: Συγκλονιστικές φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Φωτιές: Το Μαξίμου σε πλήρη αμηχανία και σε ρόλο θεατή

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια» – Θρήνος για την 60χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου (Photos-Videos)

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)

Φωτιά στην Αττική: Έρχονται ενισχύσεις από ξένες χώρες, εντός και εκτός της ΕΕ

Γέρακας: Πολλές οι εστίες της φωτιάς – Κίνδυνος από εργοστάσιο ξυλείας που φλέγεται (Video)

Χαλάνδρι: «Ο μόνος που ήρθες μέχρι εδώ», είπαν κάτοικοι στον Κασσελάκη που πήγε στην πυρκαγιά (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter