«Κόλαση» στην Αττική: «Που είναι τα εναέρια μέσα, που είναι το κράτος;» – Κραυγές αγωνίας και οργής από τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται

Μπορεί θεωρητικά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, «η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα να ήταν άμεση» και να επιχείρησε το πρώτο εναέριο μέσο «μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς» αλλά όπως φαίνεται οι κάτοικοι δεν έχουν την ίδια γνώμη.

Ως προς τη βοήθεια -παρακολουθώντας και τα τηλεοπτικά δίκτυα- όλοι έψαχναν αεροπλάνα και έβρισκαν συνήθως μόλις ελικόπτερα και επίσης ισχνά επίγεια μέσα. Οι κάτοικοι κοιτάνε στον ουρανό, και συνήθως δεν βλέπουν εναέρια μέσα. Προσπαθούν να σωθούν με το λάστιχο στο χέρι.

Οι εικόνες μας φτάνουν σε εμάς συνέχεια από τους ρεπόρτερ της τηλεόρασης που βρίσκονται πιο κοντά στο δράμα των κατοίκων.

Κάπως περίεργο να ακούγεται αφού στην αρχή η φωτιά δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις και τους ξέφυγε είτε γιατί κάτι έγινε λάθος είτε γιατί απλά δεν επαρκούν τα μέσα τα οποία μας παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα ψάχνουν οι κάτοικοι και το σύνηθες να μην τα βρίσκουν!

Ακόμα και οι δημοτικές αρχές αντιδρούν όπως ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης, Βασίλης Μπούρας ο οποίος είπε στο Mega πως «η εικόνα είναι δραματική. Η φωτιά έχει περάσει και στα Βριλήσσια, καμία βοήθεια δεν υπάρχει από μέσα, με δύο ελικόπτερα δεν σβήνει αυτή η φωτιά. Έχουμε πολλά επίγεια (μέσα), αλλά με δύο ελικόπτερα δεν σβήνει».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ενώ το πρωί είχε σχεδόν σβήσει και ενώ ζητούν εναέρια μέσα, τα υπάρχοντα πυροσβεστικά (οχήματα) δεν μπορεί να ανταποκριθούν. Κατέληξε σε μια ακόμα έκκληση για εναέρια μέσα.

Στον Βαρνάβα ο δήμαρχος πήρε ο ίδιος το λάστιχο για να σωθεί ό,τι σώνεται. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη φτάνοντας μέχρι το Πάτημα Βριλησσίων και καίγοντας κατοικίες τη μία μετά την άλλη.

Την ώρα που στα πλάνα από τα Βριλήσσια δεν φαίνονται δυνάμεις της πυροσβεστικής η κάμερα του ΣΚΑΪ εντόπισε τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Βαφειάδη, με λάστιχο να προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται.

«Κάθε μέρα πληρώνουμε φόρους και δεν μπορούν να σβήσουν μια φωτιά μέσα στην πόλη, μέσα στην πόλη» λέει στο Mega αγανακτισμένος και απελπισμένος κάτοικος στα Βριλήσσια.

Στην οδό Καλαβρύτων, στα Βριλήσσια  καίγονται πολλά σπίτια, μόνον εθελοντές υπάρχουν, ο κόσμος προσπαθεί με το λάστιχο στο χέρι δηλώνει στο Mega ο Μάνος Χατζάκης, εθελοντής πυροσβέστης. Η ίδια εικόνα και στην Πεντέλη.

Μια άλλη κυρία μίλησε στο Mega αφού καταστράφηκε εντελώς το σπίτι της στον Βαρνάβα Αττικής . «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. Το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε  η κυρία Θάλεια για να προσθέσει:

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε».

«Δεν ήταν πλουσιόσπιτο και δεν σώθηκε φυσικά

«Σε μας έφτασε σε 5 λεπτά από το οικόπεδο. Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι. Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. Χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Τους είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», πρόσθεσε.

«Δεν φεύγουμε, δεν παραδίδομαι» φωνάζει στην κάμερα μια ηλικιωμένη κυρία που προσπαθεί να σώσει το σπίτι της.

Στον Μαραθώνα, κάτοικος της περιοχής αποκαλύπτει στο Mega πως δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και πως κανένας δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι του.

«Έχουμε ζητήσει από το πρωί να στείλουν δυο-τρία οχήματα (πυροσβεστικά) να σταματήσουν τη φωτιά η οποία ήταν πολύ μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ… ήδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε ο κ. Άγγελος.

«Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Νερό υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος.

«Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί»

Ένας άλλος κάτοικος της Πεντέλης ξέσπασε στην κάμερα, μη μπορώντας να πιστέψει ότι μια φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα χθες το μεσημέρι έχει εξελιχθεί σε αυτό το κακό. Ο ηλικιωμένος, μάλιστα, στην προσπάθειά του να διαφύγει από το μέτωπο της φωτιάς τράκαρε με το αυτοκίνητό του σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά.

«Φεύγοντας, για να μην καώ, κοπάνισα σε ένα δέντρο, πήρε φωτιά πίσω ο προφυλακτήρας και ήρθε και το πήρε η οδική», λέει ο ίδιος. Όπως λέει, ο ίδιος έχει ζήσει πάρα πολλές φωτιές αλλά αυτή είναι «απαράδεκτη κατάσταση».

«Έχω ζήσει ένα κάρο φωτιές αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Λυπάμαι που είμαι Έλληνας», συνέχισε και πρόσθεσε ότι άφησε τα φάρμακα και τις κάρτες στο σπίτι, πήρε μόνο το κινητό του, όταν ζητήθηκε στους κατοίκους να εκκενώσουν γρήγορα την περιοχή. «Δεν μπορώ να πάω να δω αν υπάρχει το σπίτι μου. Ούτε ένα νερό, μια πορτοκαλάδα… Δεν ξέρω τι ψηφίζουμε και τι πληρώνουμε…», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Εκκένωση του Διόνυσου και περιοχής στα Ανω Βριλήσσια

Φωτιά στην Αττική: Με λάστιχο ο δήμαρχος Βριλησσίων – Σπίτια καίγονται σαν τραπουλόχαρτα (Video)

Ανεξέλεγκτη κόλαση στην Αττική: Η φωτιά καίει σπίτια σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια και μπήκε στο ρέμα του Βριλησσού – Εκκενώνεται και το Αμαλία Φλέμινγκ

Δήμαρχος Χαλανδρίου στο documentonews.gr: «Η φωτιά πέρασε στο ρέμα του Βριλησσού»