Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στον Βαρνάβα, με την Αττική να βιώνει εφιαλτικές καταστάσεις.
Παρότι η πυροσβεστική έχει ρίξει στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα ισχυρές δυνάμεις με πάνω από 500 πυροσβέστες και μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οι προσπάθειες δεν έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα καθώς έχει υποβαθμιστεί παντελώς από τους αρμοδίους η κλιματική κρίση και η ξηρασία που μαστίζει τη χώρα.
Στο θέμα της ξηρασίας εστιάζει ο μετεωρολόγος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θεόδωρος Γιάνναρος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που εκτός από τα Μποφόρ περιλαμβάνουν και την ανομβρία, η οποία προκαλεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων.
«Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο όταν η βλάστηση καίγεται όντας ξερή, παράγει καύτρα η οποία με τον άνεμο μεταφέρεται και οδηγεί σε μια νέα εστία. Αυτό μπορεί να επιταχύνει πάρα πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται μια δασική πυρκαγιά, ενώ μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους στο έδαφος», τόνισε.
Με τους ανέμους και σήμερα ενισχυμένους και με τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά, ακόμη και με μέτριας έντασης άνεμο, διευκολύνεται πάρα πολύ στο να εξαπλώνεται γρήγορα, στο να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία και ταυτόχρονα να δημιουργεί καύτρες και να οδηγεί τελικά στο να έχουμε χαοτικές κηλιδώσεις, είπε ο πυρομετεωρολόγος.
«Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει και ελπίζω ότι γίνεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι να αναλύσουμε τακτικά τη φωτιά, για να εντοπιστούν τα χρονικά και χωρικά παράθυρα, πού και πότε δηλαδή μπορούν με ασφάλεια και αποδοτικότητα να περιορίσουν την φωτιά. Το παρακολουθούμε ήδη από το ξεκίνημα της άνοιξης και έχουμε ήδη αναρτήσει κάποια δελτία σε σχέση με το έλλειμμα εδαφικής υγρασίας», είπε ο Θεόδωρος Γιάνναρος.
Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής ο ερευνητής του ΕΑΑ, ανήρτησε φωτογραφία από τη φωτιά όπου φαίνεται ο μηχανισμός δημιουργίας κηλιδώσεων.
«Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας».
Ο Θεόδωρος Γιάνναρος επισημαίνει ότι οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα.
«Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος», αναφέρει ο ερευνητής του ΕΑΑ στην ανάρτησή του.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Στη συνημμένη εικόνα (πηγή: ERT NEWS) βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα).
Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».
Δείτε επίσης:
Φωτιά στην Αττική: Ξεπερνά τα 20χλμ. το μέτωπο της πυρκαγιάς – Σοκάρει ο χάρτης της NASA (Photos)
Φωτιά στην Αττική: Εφιαλτικές εικόνες από τον Σαρωνικό (Photos – Video)
Φωτιά στην Αττική: Εφιαλτικές εικόνες από τον Σαρωνικό (Photos – Video)
Ο Γιάννης, ο «Μανόλο» και τα απομεινάρια ενός θλιβερού παρελθόντος