Φωτιά στην Αττική: Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αποκαλύπτει την ιδιωτικοποίηση της αεροπυρόσβεσης

Φωτιά στην Αττική: Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αποκαλύπτει την ιδιωτικοποίηση της αεροπυρόσβεσης
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δριμεία κριτική για τη φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα και κατέληξε να μπει στο Χαλάνδρι τη Δευτέρα και να πάρει τη ζωή μιας εργαζόμενης γυναίκας.

Υπάρχουν όχι απλά καταγγελίες αλλά πολλές αποδείξεις για έλλειψη συντονισμού, αλλά και μια παράμετρος που τώρα αρχίζει να εμφανίζεται και αφορά την αεροπυρόσβεση.

Στις πολλές καταγγελίες για έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων απάντησε, εκτός των κυβερνητικών στελεχών, και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος που αναφέρει ότι επιχείρησαν στις 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα και στις 12 Αυγούστου 36 εναέρια μέσα.

Ομως στον σχετικό πίνακα που έδειξε το Αρχηγείο υπάρχει το εντυπωσιακό ότι είναι μόνο 3 Καναντέρ από τα 17 που έχει η Ελλάδα. Και μόνο ένα Σινούκ και ένα Super Puma των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του militaire.gr

Αν η λίστα είναι ακριβής, μόλις 5 από τα 36 αεροπλάνα και ελικόπτερα φαίνεται να είναι κρατικά. Τα υπόλοιπα είναι νοικιασμένα, σε μια θεαματική επίδειξη ιδιωτικοποίησης και της αεροπυρόσβεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ζήτησε λεπτομερή στοιχεία. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει «ζητούμε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ/ΠΣ) να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναερίων μέσων που επιχείρησαν στην Αττική από την Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και σήμερα».

Επίσης ζήτησε «αντίγραφο του Πληροφοριακού Συστήματος “Engage” σχετικά με τα εναέρια και επίγεια μέσα».

Ενα ερώτημα είναι πόσο κοστίζουν τα νοικιασμένα συνολικά και ανά ώρα πτήσης και αν συμφέρει τελικά τη χώρα να ιδιωτικοποιεί την αεροπυρόσβεσή της, ή κάποιοι βγάζουν χρήμα στα χαμένα και τα καμμένα…

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος

«Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων τις ημέρες της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα Αττικής, επιχείρησαν:

Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)
Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα)
Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα)
Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους». Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.

Χθες Δευτέρα, 12 Αυγούστου, το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί να κρύψει την αλήθεια για μια καταστροφή για την οποία έχει ακέραιη την ευθύνη

Κασσελάκης: «Πρέπει να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό»

Επιτελικό παρανάλωμα: «Κόψανε» συμβασιούχους πυροσβέστες για «1, 2 ή 3 κιλά»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter