Φως στα θέματα της μετανάστευσης και της ελευθερίας από το έργο «Τυφλός δρομέας»

Φως στα θέματα της μετανάστευσης και της ελευθερίας από το έργο «Τυφλός δρομέας»

Ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης Αμίρ Ρέζα Κουεστάνι ανεβάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (20, 21/06) ένα ποιητικό έργο που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία και αναφέρεται σε ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Παρουσιάζει την ιστορία ενός ζευγαριού που προπονούνταν για μήνες στο τρέξιμο σχεδιάζοντας να φύγει από το Ιράν για την Αγγλία. Ετοιμάζονταν να καλύψουν τα 27 χιλιόμετρα της σήραγγας της Μάγχης τη μόνη στιγμή που θα ήταν εφικτό – στις πέντε ώρες που μεσολαβούν ανάμεσα στο τελευταίο βραδινό τρένο και την αναχώρηση του πρώτου πρωινού. Η προπόνησή τους με στόχο μια καλύτερη ζωή διακόπηκε από τη σύλληψη της γυναίκας μία εβδομάδα προτού ξεκινήσουν.

Η παράσταση «Τυφλός δρομέας» είναι εν μέρει εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και φωτίζει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο Ιράν. «Για να ξεφύγω από την εικόνα των αστυνομικών και τη μυρωδιά των δακρυγόνων που είχαν εντυπωθεί στη μνήμη μου από τις διαδηλώσεις άρχισα μια μέρα να τρέχω γρήγορα στους δρόμους μέχρι να εξαντληθώ» επισήμανε ο σκηνοθέτης. Μερικά χρόνια αργότερα η δραματουργός Σαμανέ Αχμαντιάν του έδειξε μια φωτογραφία των τυφλών δρομέων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Τότε συνειδητοποίησε ότι «η ελευθερία είναι συλλογική, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με έναν τυφλό δρομέα ο οποίος έχει οδηγό.

Δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος όταν είσαι μόνος». Ετσι γεννήθηκε ο «Τυφλός δρομέας». Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που δεν μπορούν να τρέξουν, με αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πολυτέλεια μιας πτήσης, μιας ασφαλούς διέλευσης, ενός καθεστώτος ασύλου, μιας οικογενειακής επανένωσης; Η απάντηση, όπως μας θυμίζει ο Κουεστάνι, είναι συχνά γραμμένη με το αλφάβητο του πνιγμού, του αίματος και του βασανισμού. «Οι μετανάστες φεύγουν είτε για να διαφύγουν από δικτάτορες-μαριονέτες παγκόσμιων συμφερόντων είτε για να δραπετεύσουν από τη φτώχεια που προκύπτει από τη λεηλασία της περιουσίας τους από τους αποικιοκράτες ανά τους αιώνες. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να δεχτούν αυτή την ευθύνη».

Η παράσταση που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου.

Documento Newsletter