«Forward»: Το κόμμα που επιχειρεί να μπει «σφήνα» στον δικομματισμό στις ΗΠΑ

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι πολιτικές διεργασίες στις ΗΠΑ, με ορίζοντα τις επόμενες προεδρικές εκλογές και… όχι μόνο. Την ώρα που οι Δημοκρατικοί, (αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικανών), παρακολουθούν εμβρόντητοι τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκάλυψε τις σκέψεις του για διεκδίκηση της προεδρίας το 2024, πολιτικοί παράγοντες του δικομματικού συστήματος ανακοινώνουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, θέτοντας ως «αιχμή» του «δόρατος» της ρητορικής τους το γεγονός πως η υπάρχουσα κατάσταση είναι δυσλειτουργική.

Σύμφωνα με το Reuters, δεκάδες πρώην μέλη των δύο κομμάτων που ορίζουν επί δεκαετίες τα πολιτικά πεπραγμένα στις ΗΠΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους ανακοινώνοντας τη δημιουργία του κόμματος «Forward» (σ.σ «Προς τα Εμπρός»), με στόχο να αποτελέσουν μία «υγιής εναλλακτική λύση» απέναντι στο υπάρχον δίπολο. Το τιμόνι του νέου πολιτικού φορέα θα μοιραστεί εξ ημισείας στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο με τους Δημοκρατικούς, Άντριου Γιανγκ, αλλά και την πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρζι με τους Ρεπουμπλικανούς, Κριστίν Τοντ Γουίτμαν.

Ποιοι θα… τραβήξουν κουπί

Στο «μωσαϊκό» που συνθέτει το Forward περιλαμβάνονται ονόματα που συμμετείχαν στο ρεπουμπλικανικό κίνημα Renew America αλλά και το «Forward Party» του Άντριου Γιανγκ, κίνημα που δημιουργήθηκε μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τους Δημοκρατικούς το 2021.

Γιανγκ και Γουίτμαν αναμένεται να σηκώσουν άμεσα «μανίκια» ξεκινώντας περιοδείες σε πόλεις των ΗΠΑ, προκειμένου να επικοινωνήσουν το μήνυμα της δημιουργίας του «Forward» και ελπίζοντας στη δημιουργία μιας «στιβαρής» βάσης οπαδών. Τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος «πατούν» πάνω στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που θέλει τα 2/3 των Αμερικανών να πιστεύουν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός τρίτου πόλου.

Αυτός ο τρίτος πόλος στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του όσον αφορά το πρόγραμμά του, αν και, σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι περισσότερες φωνές εκ των έσω κάνουν λόγο για ένα κόμμα κεντρώων. Ήδη έχουν ακουστεί τα πρώτα… τσιτάτα αναφορικά με την προσπάθεια δημιουργίας μίας «δίκαιης και συνεχώς αναπτυσσόμενης οικονομίας», ωστόσο το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η εν λόγω κίνηση αφορά την… ίδια την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Το ιστορικό βάρος και οι πρώτες αντιδράσεις

Αν και κατά την πάροδο των ετών υπήρξαν κόμματα ή και υποψήφιοι που στάθηκαν απέναντι στο δίπολο Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο η πολιτική τους επιβίωση κρίθηκε βραχεία, αδυνατώντας να τα βάλουν με το… παραδοσιακό εκλογικό σύστημα που εμμέσως πλην σαφώς τους πίεζε είτε σε αποχή, είτε σε νέα προσχώρηση προς μία εκ των δύο πλευρών.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό του Ράλφ Νέιντερ με το Κόμμα των Πρασίνων στις προεδρικές εκλογές του 2000, το οποίο έμεινε στην ιστορία επειδή, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, λειτούργησε ως μοχλός… βοηθείας στους Ρεπουμπλικάνους και τον Τζορτζ Μπους, καθώς η παρουσία του έφτανε και περίσσευε στο να «κόψει» την ορμή των Δημοκρατικών και του Αλ Γκορ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη μεριά των πολιτικών αναλυτών στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα «μαζεμένες», καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν έχει καταστεί σαφές το πως το νέο κόμμα θα μπορέσει να «ταρακουνήσει» το σώμα των εκλεκτόρων σε μία βαθιά πολωμένη κοινωνία και βάση ψηφοφόρων. Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media ήρθαν από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι μάλλον θυμήθηκαν τις εκλογές του 2000 και εξέφρασαν -μέσω ισχυρών πολιτικών προσώπων- τον φόβο για το γεγονός πως ένα κόμμα σαν το Forward θα «κόψει» περισσότερες ψήφους από την πλατφόρμα ψηφοφόρων τους παρά από εκείνη των Ρεπουμπλικανών.

Οι ιδρυτές του νέου κόμματος χρησιμοποιούν ως κύριο λόγο δημιουργίας και ύπαρξής τους το γεγονός πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον στο αμερικανικό πολιτικό γίγνεσθαι, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι πολίτες είχαν «βολευτεί» με την παρουσία των δύο παραδοσιακών αντιπάλων και δεν έψαχναν για την εναλλακτική λύση. «Πλέον, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιζητούν αυτή την εναλλακτική», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος στόχος του Forward και το διαθέσιμο μπάτζετ

Ως πρώτο στόχο, οι ιθύνοντες του Forward θέτουν στο να πάρουν «εκλογική άδεια» σε τουλάχιστον 30 πολιτείες μέχρι το τέλος του 2023 και σε όλη την επικράτεια το 2024, όπου και θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για το «τιμόνι» του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου. Όσο για το κύριο «καύσιμο» μιας καμπάνιας τέτοιου βεληνεκούς, δηλαδή το μπάτζετ, ο Άντριου Γιανγκ ισχυρίζεται πως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας διότι το «Forward» ξεκινά από μία καλή βάση.

Ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι το κόμμα θα ξεκινήσει την πορεία του έχοντας στα ταμεία του 5 εκατομμύρια δολάρια τα οποία και θα αυξάνονται μέσω του πρότζεκτ ισχυροποίησης της βάσης οπαδών αλλά και της προσέλκυσης ισχυρών επιχειρηματιών που πιθανώς θα γοητευθούν από το πρότζεκτ ενός ισχυρού τρίτου πόλου στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ο χρόνος θα δείξει εάν το «Forward» ήρθε για να παγιωθεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ή θα μετατραπεί σε πολιτικό πυροτέχνημα, ικανό να «ταρακουνήσει» αλλά όχι να ενοχλήσει στον πυρήνα της την «παγιωμένη» επί αιώνες πολιτική παρτίδα πινγκ – πονγκ μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Αυτή άλλωστε είναι η κύρια απορία βετεράνων πολιτικών αναλυτών…