Φορομπηχτική πολιτική με αποδείξεις

Φορομπηχτική πολιτική με αποδείξεις

Δύο εμπειρογνώμονες της ΤτΕ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μέσω του πληθωρισμού αύξησε τα δημόσια έξοδα εις βάρος της κοινωνίας

Προσπαθώντας να πατήσουν και στις δύο βάρκες, αφενός δηλαδή να μην απωλέσουν πλήρως το επιστημονικό τους κύρος και αφετέρου να στηρίξουν τα εγκληματικά πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενάντια στην κοινωνία, δύο εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος παραδέχονται το προφανές: η φορομπηχτική δήθεν ανάπτυξη του ΑΕΠ παράγει μια υπερδανεισμένη σταθερότητα.

Αναφερόμαστε στους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος Ηρώ Κοφινά και Φίλιππο Πετρουλάκη, που στη μελέτη τους με τίτλο «Εκτίμηση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος: Μακροοικονομικές συνέπειες και προτάσεις πολιτικής», η οποία δημοσιεύτηκε στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδέχονται επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2021 χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό για να αυξήσει τα δημόσια έξοδα εις βάρος της κοινωνίας.

Φτωχοί πολίτες, πλούσιο δημόσιο

Οπως καταδεικνύεται στη μελέτη ο πληθωρισμός που «κατέσφαξε» την αγοραστική δύναμη του 68% περίπου των ελληνικών νοικοκυριών, καταδικάζοντάς τα να ζουν στην ανέχεια (σύμφωνα με μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το 52,4% των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 18 ημέρες, ενώ έξι στα δέκα νοικοκυριά κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία), βοήθησε ώστε να μειωθεί ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα στη μελέτη αναφέρεται: «Κατά κανόνα, μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού θεωρείται ευνοϊκή για τα δημόσια οικονομικά, κυρίως διότι ο πληθωρισμός αυξάνει τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα και, αυξάνοντας το ονομαστικό ΑΕΠ, διευκολύνει ceteris paribus (σ.σ.: λατινική έκφραση που σημαίνει “με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία”), την αποπληρωμή του χρέους. Πράγματι, η μεγάλη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση του πληθωρισμού». Αυτό ακριβώς ζήσαμε μετά το καλοκαίρι του 2021. Η ακρίβεια κυρίως σε ενέργεια αλλά και σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης έφερνε διά των έμμεσων φόρων (κυρίως ΦΠΑ) τεράστια αύξηση στα δημόσια έσοδα, με παράλληλη αφαίμαξη της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων. Ολα αυτά για να μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να «πουλά» τη φορμομπηχτική σταθερότητα, την οποία «πασπάλισε» με ακραίο δανεισμό λόγω της ρήτρας διαφυγής.

Αυξήθηκε κατά πολύ το δημόσιο χρέος

Αν κάποιος διαβάσει τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την αρθρογραφία «πετσωμένων» ΜΜΕ, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε. Το αληθές είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σε απόλυτους αριθμούς αύξησε το δημόσιο χρέος (356 δισ., Ιούνιος 2019) και ήδη έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ (στοιχεία ΟΔΔΗΧ Μαρτίου 2023). Αυτό που έχει μειωθεί είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα εμφανίζει σωρευτική συρρίκνωση 21,2% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Πώς όμως έγινε αυτό; Οι εμπειρογνώμονες της τράπεζάς της είναι σαφείς. Αυτό συνέβη διότι αυξήθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κυρίως λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής. Πώς αλλιώς άραγε μπορεί να εξηγηθεί η φράση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος «η μεγάλη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση του πληθωρισμού»;

Documento Newsletter