Αν η κορυφή του παγόβουνου που ονομάζεται νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης για τις ατομικές επιχειρήσεις είναι ο κεφαλικός φόρος για όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, η αθέατη πλευρά (και πλέον ζημιογόνα) ονομάζεται ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο κέρδος, που μπορεί να φτάσει έως και τις 50.000 ευρώ!
Οπως προκύπτει από το κείμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί εντός Δεκεμβρίου ώστε να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, έχουν τεθεί παράμετροι που ανεβάζουν το υποτιθέμενο κέρδος μέχρι και το ποσό των 50.000 ευρώ!
Βάσει αυτού, λοιπόν, οι διενεργούντες τον έλεγχο εφοριακοί θα μπορούν να εξάγουν το υποτιθέμενο κέρδος του ελεγχόμενου με βάση:
- Τον κατώτατο μισθό.
- Τις μεικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου της ατομικής επιχείρησης. M Το 10% των δαπανών μισθοδοσίας του απασχολούμενου προσωπικού.
- Τον μέσο τζίρο του κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ) στον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα έσοδα.
Eπέκταση σε τρεις άλλες περιπτώσεις
Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό εισοδήματος που βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά. με τις υπό διαβούλευση διατάξεις επεκτείνονται και θα χρησιμοποιούνται σε ακόμη τρεις περιπτώσεις:
01Οταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
02Οταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
03 Οταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
Πώς ξεφεύγεις από τον τεκμαρτό κεφαλικό φόρο
Αν ο επιχειρηματίας που λειτουργεί τη δραστηριότητά του υπό καθεστώς ατομικής επιχείρησης παράλληλα εργάζεται ως μισθωτός ή δηλώνει εισοδήματα από συντάξεις ή αγροτική δραστηριότητα, ακριβώς επειδή αυτά συνυπολογίζονται, τότε δεν έχει σημασία αν από το ελευθέριο επάγγελμα το εισόδημα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Επίσης από τον κεφαλικό φόρο εξαιρούνται οι νέοι επιχειρηματίες καθότι τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται για τα τρία πρώτα έτη από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας. Εκπτωση προβλέπεται για το τέταρτο έτος λειτουργίας (μειώνεται κατά 2/3 το τεκμαρτό εισόδημα) και το πέμπτο κατά 1/3. Επίσης το τεκμαρτό δεν αφορά επαγγελματίες με πιστοποιημένη αναπηρία κατά 80% και άνω. Τέλος, μειώνεται κατά 50% σε όσους έχουν την κύρια κατοικία και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
Ο παράγοντας φοροαπαλλαγές
Μπορεί να το έθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και να το διάψευσε η κυβέρνηση, ωστόσο το θέμα υφίσταται. Ο λόγος για τις 1.047 φοροαπαλλαγές που υπάρχουν στο ελληνικό σύστημα και στερούν πόρους ύψους 12,88 δισ. ευρώ για το έτος 2022. Εδώ εισέρχεται το νέο νομοσχέδιο, με το οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστούν στους φοροελέγχους, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις όπως θα κατατεθούν το 2024 και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2023, οι εκπτώσεις και οι εξαιρέσεις που βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με τον χρόνο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ύψος των μέσων εσόδων ανά ΚΑΔ και οι υπόχρεοι που εντάσσονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ.
Για να καταλάβουμε το εύρος της κοινωνικής ευαισθησίας των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη και οι φυλακισμένοι, οι νοσηλευόμενοι, ακόμη και οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές θα βρίσκονται εντός του τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος (απλώς θα μπορούν, σε μια έκφραση μέγιστης κυβερνητικής ευαισθησίας, να αμφισβητήσουν τον προσδιορισμό)!
Συγκεκριμένα, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζεται ότι το ελάχιστο ετήσιο κέρδος μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη του, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων οι οποίοι: α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, β) είναι φυλακισμένοι, γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική, δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο κυκεώνας της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) που αποδέχεται τις ενδικοφανείς προσφυγές προέβη σε ολική ή μερική διαγραφή των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 σε ποσοστό 31,27%. Αναλυτικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 υποβλήθηκαν από τους φορολογούμενους στη ΔΕΔ ενδικοφανείς προσφυγές για 5.286 υποθέσεις. Από αυτές εκδικάστηκαν οι 4.444 και εξ αυτών στις 1.390, δηλαδή σε ποσοστό 31,27%, διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο που ζητούσαν ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων! Περαιτέρω θα πρέπει να πούμε ότι περίπου το 40% των ελεγχθέντων που απορρίφθηκαν οι ενδικοφανείς προσφυγές τους από τη ΔΕΔ έχει προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια!
Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά κυβέρνησης: «Αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή»