Φόροι και δάνεια της ΕΕ φούσκωσαν το ΑΕΠ

Φόροι και δάνεια της ΕΕ φούσκωσαν το ΑΕΠ

Ξανάρχισαν τα πανηγύρια των «σοβαρών» πολιτικών όπως ο Κωστής Χατζηδάκης. Η αιτία βρέθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το 2022. Σε όρους όγκου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 το ΑΕΠ ανήλθε σε 194,5 δισ. ευρώ έναντι 190,7 δισ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 2% (σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ για το 2023 ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ). Ο πάντα «συγκρατημένος» Κ. Χατζηδάκης έπιασε το μαντίλι και έσυρε τον χορό των πανηγυριών δηλώνοντας ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι τετραπλάσιοι από τον μέσο όρο της ευρωζώνης»!

Στο ίδιο έργο θεατές

Μπορεί τον χορό να έσερνε ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, αλλά τη σκοταδιστική παραποίηση του οικονομικού γίγνεσθαι φούσκωσαν κυρίως τα συστημικά ΜΜΕ. Εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο. Παχιά κυβερνητικά λόγια κενά περιεχομένου που απλώς συσκοτίζουν την πορεία προς τα βράχια που έχει πάρει για άλλη μια φορά η Ελλάδα και που τα επόμενα έτη θα φέρουν με στατιστική βεβαιότητα μια νέα μνημονιακή εποχή.

Σοβαροφάνεια

Κάπου εδώ αναφύεται το ερώτημα «τι θα έπραττε μια σοβαρή κυβέρνηση;». Θα προσπαθούσε να συσκοτίσει υπερτονίζοντας και πανηγυρίζοντας για τα στοιχεία μιας οικονομίας που δείχνει ανάκαμψη, στηριζόμενη σε κοινοτικά δάνεια και επιχορηγήσεις σε συνδυασμό με μια ακραία εργαλειοποίηση της αισχροκέρδειας, για να εισπράττει έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης – ΕΦΚ); Μήπως αν υπήρχαν ψήγματα σοβαρότητας σε πολιτικούς όπως ο Κ. Χατζηδάκης, θα έπρεπε να δοθούν λύσεις στις σοβαρές παθογένειες; Θα πρέπει άραγε να πανηγυρίζουμε για τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ, την τεχνητή μείωση της ανεργίας (το 10,8% των ανέργων κρύβεται στον μη ενεργό πληθυσμό) και τον λόγο ΑΕΠ προς δημόσιο χρέος ή θα πρέπει να εντρυφήσουμε:

  • Στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που είναι δυσθεώρητο και διαρκώς αυξανόμενο σε απόλυτους αριθμούς.
  • Στο εμπορικό έλλειμμα (εισαγωγές μείον εξαγωγές) και στα ισοζύγια πληρωμών που έχουν εισέλθει στο επίπεδο της εκτροπής ήδη από το 2022.
  • Στις επενδύσεις που κυρίαρχα συγκεντρώνονται στους παραδοσιακούς τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας (τουρισμός, κατασκευές κ.λπ.).
  • Στις ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ), οι οποίες παρά την αύξησή τους αφορούν κυρίως την εξαγορά υφιστάμενων μεγάλων κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων. Λίαν προσφάτως η
  • PricewaterhouseCoopers (PwC) εκτίμησε ότι το 2024 οι ιδιωτικοποιήσεις θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.
  • Στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που κρατούνται στα ταμεία για να παρουσιάζουν αύξηση τα μεγέθη του ΑΕΠ. Πράγματι η συνολική πραγματική απορρόφηση δεν ξεπερνά το 10% (η λογιστική απορρόφηση είναι μικρότερη από το 25%), όταν η χώρα έχει εισπράξει συνολικά 14,7 δισ. ευρώ!

Φορομπηχτική ανάπτυξη

Σε όλα αυτά έρχεται και η έμμεση φορολόγηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2023, το 41% των κρατικών εσόδων προήλθε από την έμμεση φορολόγηση και μόλις το 28,2% από τον φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, από τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 73,99 δισ. ευρώ τα 61,6 δισ. προήλθαν από τους φόρους, οι οποίοι αναλύονται:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 23,385 δισ. ευρώ (31,6%).
  • Τα έσοδα των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανήλθαν σε 7,018 δισ. ευρώ (9,48%).
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 20,884 εκατ. ευρώ (28,2%).
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,491 δισ. ευρώ (3,36%).
  • Αυτή η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρνει πανηγύρια καθότι δείχνει έλλειψη κυβερνητικής σοβαρότητας. Δυστυχώς για όλους μας, ο Κ. Χατζηδάκης, που έχει το μικρότερο βιογραφικό της χώρας (ουδέποτε εργάστηκε), έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και σε κάθε του δήλωση διαλαλεί τη σοβαρότητά του.

Διαβάστε επίσης: Μειώνεται ο τζίρος, στερεύει η οικονοµία

Επίδομα Πάσχα: Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια» (Video)

Επίδομα Πάσχα υπό… προϋποθέσεις εξήγγειλε ο Χατζηδάκης (Video)

Documento Newsletter