Φόροι 5,8 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο

Ερχεται ο λογαριασμός για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης ήδη τσουρουφλίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Καλά τα «θα» στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, εξάλλου κάθε πρωθυπουργός κάθε χρόνο έβαζε ένα λιθαράκι «καλών μέτρων» για την κοινωνία αφού παραδοσιακά η πρωθυπουργική ομιλία ανοίγει την οικονομική περίοδο για την ερχόμενη χρονιά. Παραδοσιακά ο Σεπτέμβρης και συγκεκριμένα η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι η «Πρωτοχρονιά» του επερχόμενου οικονομικού έτους…

Ομως μετά τα «θα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να καταφέρει να κλείσει τις… πληγές που έχουν επιφέρει στο προφίλ του οι διαρκείς και συνάμα συντριπτικές για τους πολίτες αποτυχίες του, έρχεται ο λογαριασμός και αυτός ο λογαριασμός γράφει ένα νούμερο της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για χρήματα από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Το χέρι λοιπόν πρέπει να μπει βαθιά στην τσέπη το επόμενο εξάμηνο και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ακρίβειας, που βέβαια επιβαρύνει αυτό που ονομάζουμε καλάθι της νοικοκυράς και αναφέρεται στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Πρέπει να πληρώσουν μέχρι την Παρασκευή

Ηδη μέσα στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή όσοι πολίτες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση από τη φορολογική τους υποχρέωση για το 2020. Στην πράξη το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ελπίζουν ότι θα εισρεύσουν στον κρατικό κορβανά 570 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί, με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, και η τρίτη δόση (270 εκατ.), οπότε ο λογαριασμός για τον Σεπτέμβριο ανέρχεται συνολικά σε 840 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις (καθότι εκκρεμεί η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, που έχει πάρει παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) έρχονται ακόμα 1,6 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος του 2020, κάτι που θα γίνει σε άλλες πέντε δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Δεκαετία κλείνει ο δήθεν προσωρινός ΕΝΦΙΑ

Ομως η 30ή Σεπτεμβρίου αποτελεί και καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, 6,3 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να «ματώσουν» διπλά για έναν πρόσθετο φόρο που ο αλήστου μνήμης Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, θέσπισε στις 11 Σεπτεμβρίου 2011. Από το βήμα της ΔΕΘ ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε τότε ότι πρόκειται για προσωρινό αλλά κοινωνικά δίκαιο χαράτσι (το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά τον μετονόμασε σε ΕΝΦΙΑ). Δέκα χρόνια μετά περισσότεροι από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν για τον ΕΝΦΙΑ 2,2 δισ. ευρώ σε επτά μηνιαίες δόσεις. Βέβαια, φέτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φρόντισε» να αυξήσει τα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες και εντάσσοντας κι άλλες περιοχές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, που σημαίνει ταυτόχρονα και καταβολή ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, μέχρι το τέλος του έτους (εκτός εάν, όπως συνέβη πέρυσι, υπάρξει παράταση της καταβολής) οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό που προσεγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ ώστε να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους για το έτος 2022. Το κόστος των τελών κυκλοφορίας εξαρτάται από το έτος ταξινόμησης του αυτοκινήτου. Για όσα αυτοκίνητα έχουν ταξινομηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 το ποσό των τελών κυκλοφορίας εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά. Από τον Νοέμβριο, όμως, του 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται από τους ρύπους που εκπέμπει κάθε αυτοκίνητο.