Φοροαπαλλαγές από το 2020 και αν…

Φοροαπαλλαγές από το 2020 και αν…

Ράβε_x000D_
ξήλωνε στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της σύνταξης του νέου φορολογικού_x000D_
νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου,_x000D_
για να ψηφιστεί πριν από το ολιγοήμερο κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή μέχρι τις 10_x000D_
Αυγούστου. 

Οι φορολογούμενοι πήραν καταρχήν μια ψυχρολουσία με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος: τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση μετά την 29η Ιουλίου για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, διότι, όπως είπε, η υποβολή τους ξεκίνησε πολύ νωρίς φέτος, από τα μέσα Μαρτίου.

Πλήρως αποκομμένο από την πραγματικότητα το νέο οικονομικό επιτελείο «αγνοεί» ότι οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε βέρτιγκο το τελευταίο τρίμηνο λόγω αφενός των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο και τον Ιούλιο, με το μεσοδιάστημα να θεωρείται νεκρό για την πληρωμή των φόρων, αφετέρου των 120 δόσεων και της δυστοκίας τους αν θα πρέπει να μπουν στην ισχύουσα ρύθμιση ή να περιμένουν την αντίστοιχη της ΝΔ, παγώνοντας την πληρωμή όχι μόνο των παλαιών υποχρεώσεων προς στην εφορία αλλά και των τρεχουσών. Κι ενώ είθισται το υπουργείο Οικονομικών να δίνει ολιγοήμερες παρατάσεις, ο κ. Βεσυρόπουλος δέκα μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, λες και είναι εφικτό 1,5 εκατ. φορολογούμενοι να προλάβουν μέσα σε λίγες μέρες να υποβάλουν φορολογική δήλωση και μάλιστα εν μέσω διακοπών…

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Documento, από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, «οι εντολές που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι σαφείς. Προβολή των μέτρων στο άμεσο μέλλον και στον αντίκτυπο που πρόκειται να έχουν στον προϋπολογισμό του 2020 για να μη διαταραχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, τον οποίο όχι μόνο διατήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά είχε ξεπεράσει (4,7% πέρσι)». Με δεδομένο ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος με επικεφαλής τον φιλικά διακείμενο προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη Γιάννη Στουρνάρα προβλέπουν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος πέφτει έξω κατά 0,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ και αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,9%, δημιουργώντας τρύπα της τάξης του 1,08 δισ. ευρώ. Κι αν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε μια προσπάθειά του να προλάβει εσωτερικές αντιδράσεις μπορεί να επιστρέφει στα παπανδρεϊκά περί πάταξης της φοροδιαφυγής, η πρόταση Ρέγκλινγκ περί μείωσης του αφορολόγητου σε συνδυασμό με άλλα αναπτυξιακά μέτρα (π.χ. μείωση φορολογίας) φαντάζει ρεαλιστικότερη, υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μην εφαρμόσει, τουλάχιστον στο παρόν φορολογικό νομοσχέδιο, την πολυδιαφημισμένη μείωση του ΦΠΑ ακόμη και στην εστίαση. Πηγές πολύ κοντά στον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα, όταν ετέθη το ζήτημα, ανέφεραν «θα δούμε», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να αναμένεται με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τον Ιανουάριο. Αν και όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε ανώδυνες λύσεις, περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% στο 20% σε βάθος τριετίας ή κατά 30% του ΕΝΦΙΑ με χρονικό στόχο το ίδιο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ΦΠΑ, όπως στην εστίαση, που υποτίθεται ότι θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου, μάλλον μετατίθεται για τις αρχές της χρονιάς. Διότι πρέπει να βγει και ένας προϋπολογισμός…

Φορολογία φυσικών προσώπων

Σε ό,τι αφορά τους φόρους στο εισόδημα φυσικών προσώπων οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται αφορούν τον εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας και τον ανώτατο του 45%. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο ο εισαγωγικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και ο ανώτατος στο 42% από 45% σήμερα. Αν δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους που έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο χαμηλός συντελεστής αφορά εισοδήματα πάνω από τις 8.600 ευρώ που σήμερα είναι το αφορολόγητο και μέχρι 10.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα «άκρα του τάφου σιωπή» στην οδό Καραγιώργη Σερβίας για τα κλιμάκια που θα εφαρμοστούν. Αν στην καλύτερη περίπτωση αυτά μείνουν τα ίδια, το αφήγημα περί μεσαίας τάξης πάει περίπατο…

Υπό συζήτηση το αφορολόγητο

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε οικονομικό συνέδριο στο οποίο μίλησε την περασμένη Τρίτη ανέφερε ότι καλό είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση (δηλαδή να μειωθεί το αφορολόγητο) και να ληφθούν ταυτόχρονα αναπτυξιακά μέτρα. Η απάντηση τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον πρωθυπουργό ήταν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% παραμένει. Κι επειδή ούτε ο Ευκλείδης, ο πατέρας της γεωμετρίας, κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σοβαρό ενδεχόμενο να θεσμοθετήσει τη μείωση του αφορολογήτου δίδοντας ως αντίμετρο τις διάφορες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που θα γίνει οριζόντια τόσο για τους μεγαλοϊδιοκτήτες όσο και για τους έχοντες ένα δυάρι στο Κερατσίνι. Στην περίπτωση αυτή το χτύπημα θα είναι διπλό καθώς, εκτός από τη συρρίκνωση κατά 35% της έκπτωσης φόρου, θα περικοπούν και οι συντάξεις, με 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους να χάνουν από δύο έως τρεις συντάξεις ετησίως.

Επιπλέον φόρο 650 ευρώ θα πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με την εφαρμογή του μειωμένου αφoρολόγητου ορίου. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα υποστούν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες συνδυαστικά με τις κυοφορούμενες μειώσεις επιδομάτων και συντάξεων διαλύουν κυριολεκτικά τα νοικοκυριά. Πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχος με μηνιαία εισοδήματα 1.250 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις. Για παράδειγμα, μισθωτός ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ ή 614 ευρώ τον μήνα σήμερα δεν πληρώνει φόρο· με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει 642 ευρώ, δηλαδή θα χάσει πάνω από έναν μισθό.

Δεν γλιτώνουν μάλιστα και οι οικογένειες με παιδιά, αφού για μισθωτό με τέσσερα παιδιά το αφορολόγητο όριο προσγειώνεται στις 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, για έναν μισθωτό με μηνιαίες αποδοχές 1.428 ευρώ η μείωση του αφορολογήτου σημαίνει εκτίναξη του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στις 2.950 ευρώ από 2.300 ευρώ σήμερα.

Βίος αβίωτος και για τους συνταξιούχους, αφού εκείνοι που παίρνουν 1.250 ευρώ τον μήνα με τη μείωση του αφορολογήτου θα δουν τη σύνταξή τους από τον Ιανουάριο του 2020 να μειώνεται στα 971 ευρώ. Δηλαδή θα χάσουν 3.350 ευρώ ή διαφορετικά περίπου τρεις συντάξεις.

Στην κλίνη του Προκρούστη θα βρεθούν και εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους, αλλά θα πιαστούν και στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διαβίωσης. Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμη και αν διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία είναι πολύ πιθανόν να φορολογηθούν στο όνομα του… νεοφιλελευθερισμού με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και με τραγική συνέπεια να πληρώσουν πρώτη φορά φόρο, αφού μέχρι σήμερα καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι το φορολογητέο εισόδημα από τα τεκμήρια διαβίωσης, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 7 δισ. ευρώ, θα εκτοξευτεί στο αστρονομικό ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Η έκπτωση φόρου μετά το κούρεμα των 650 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τις 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.

• Για φορολογούμενο με ένα παιδί η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.

• Για οικογένεια με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.

• Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Οριζόντια… δώρα ΕΝΦΙΑ

Οπως έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα έρθει μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων κατά 30% και αυτή θα περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Εχουν πει ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 20% το 2020 και κατά 10% το 2021, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου θα ανέλθει για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στα 550-600 εκατ. ευρώ και τον επόμενο κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μείωση θα είναι οριζόντια, κάνοντας ουσιαστικά δώρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έμειναν απέξω από τη μεσοσταθμική ποσοστιαία μείωση

10% της προηγούμενης κυβέρνησης. Αφορά κυρίως τους φορολογούμενους με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του μια κατοικία 60 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 66.000 ευρώ στην περιοχή του Αιγάλεω ο λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ το 2020 θα είναι 111,72 ευρώ από 159,6 που είναι φέτος. Ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του δύο ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ και φέτος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 830 ευρώ, του χρόνου θα πληρώσει 581 ευρώ. Για διαμέρισμα 280 τ.μ. στον περιφερειακό του Λυκαβηττού στο Κολωνάκι με αντικειμενική αξία 212.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ φέτος ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ και του χρόνου θα διαμορφωθεί στα 425 ευρώ.

Documento Newsletter