Κίνδυνο_x000D_
επανυποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων αντιμετωπίζουν οι περίπου 500.000_x000D_
φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει δαπάνες μέσω αποδείξεων, καθώς οι_x000D_
τράπεζες που έχουν επιφορτιστεί με την αποστολή των ηλεκτρονικών δαπανών_x000D_
ενδέχεται να μην το έχουν πράξει στο ακέραιο.
Αυτό υποστηρίζουν φοροτεχνικοί, με το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αποτελούν δέκτη παραπόνων, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις μόνο και μόνο για τη συμπλήρωση δαπανών, τη στιγμή που κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης οι δαπάνες θα πρέπει να εμφανίζονται αυτόματα.
Μπλόκαρε το σύστημα
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το σύστημα… έχει μπλοκάρει καθώς μέχρι την περασμένη Τρίτη έπρεπε να αποσταλούν τα στοιχεία των φορολογούμενων καταθετών που θέλουν να μπουν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα τα στοιχεία με τις δαπάνες που έχουν κάνει μέσω πλαστικού χρήματος. Για μεν την πρώτη περίπτωση, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο το Documento, όσο δεν υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνονται γραπτώς και η φόρμα των φορολογικών δηλώσεων θα συμπληρώνεται σταδιακά, δεδομένου ότι η φορολογική αρχή θα πρέπει ταυτόχρονα να ελέγχει αν οι δαπάνες αντιστοιχούν στα εισοδήματα που έχουν υποβληθεί. Εν ολίγοις, όπως σχολιάζουν φοροτεχνικοί, «ομιλούμε για ηλεκτρονικό… μύλο»!
Τα στοιχεία με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δηλαδή τις αποδείξεις, θα πρέπει να προστεθούν τόσο στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) όσο και στο έντυπο Ε3 που συμπληρώνουν οι επιτηδευματίες.
Τι λείπει σε Ε1 – Ε3
Οι κωδικοί 049-050 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) είναι προσυμπληρωμένοι από την εφορία. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαφωνούν με τα αναγραφόμενα ποσά μπορούν να τα τροποποιήσουν. Οι κωδικοί συμπληρώνονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– φορολογητέου εισοδήματος ως ακολούθως:
• Με 10% εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
• Με 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
• Με 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Εξτρα φόρος 22% αν…
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με αποδείξεις αντίστοιχου ύψους θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, το ύψος της ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του (υψηλότερου) τεκμαρτού και όχι επί του (χαμηλότερου) δηλωθέντος εισοδήματος.
Στο μεταξύ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 478.581 φορολογικές δηλώσεις που ισοδυναμούν με 646.912 εκκαθαριστικά σημειώματα. Η διαφορά αυτή (στις υποβληθείσες δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά) οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών τα οποία αφορούν το 10% των περσινών φορολογικών δηλώσεων:
• Το 23,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 149.011 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 550600 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.
• Το 65,19% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 646.912 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 421.716 είναι μηδενικά.
• Για το 11,78% των φορολογουμένων ή για 76.185 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φτάνει περίπου τα 300 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 21,7 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι βιαστικοί φορολογούμενοι που έσπευσαν να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση για την περασμένη χρονιά εγκαίρως θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να δεχτούν τηλεφώνημα από τον λογιστή τους για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, το οποίο παραπέμπει σε ένα ακόμη κόστος: την αμοιβή του λογιστή…