Φορείς για νομοσχέδιο Βορίδη: «Έτσι σκέφτεται την προστασία των ζώων η ΝΔ; – Έχει όλη την κοινωνία απέναντι»

Φορείς για νομοσχέδιο Βορίδη: «Έτσι σκέφτεται την προστασία των ζώων η ΝΔ; – Έχει όλη την κοινωνία απέναντι»
Pixabay

Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο Μάκης Βορίδης και ο Στέλιος Πέτσας κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο: «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ¨ΆΡΓΟΣ¨ και λοιπές διατάξεις».

Η υποχρεωτική στείρωση, το κλείσιμο του ματιού προς τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων και συγκεκριμένες ΜΚΟ, το έλλειμμα προστασίας των αδέσποτων, οι αυξημένες υποχρεώσεις των Δήμων χωρίς την ανάλογη κρατική αρωγή και ο παραγκωνισμός επιστημονικών φορέων από τη διαδικασία προετοιμασίας του σχεδίου νόμου ήταν μερικά από τα σημεία σύγκρουσης των εκπροσώπων των φορέων με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον χορό των επικρίσεων άνοιξε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, η οποία τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων. «Αντί πλαισίου για την ευζωία των ζώων, είδαμε να θεσπίζεται ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη προς το κράτος που μετατρέπει την κατοχή ενός ζώου ενός σκύλου, μιας γάτας σε πηγή άγχους ακόμα και τον πιο ευσυνείδητο άνθρωπο. Είδαμε μια τάση ελέγχου της ζωής των πολιτών η οποία δεν συνδέεται άμεσα με την ευζωία των ζώων και δεν δικαιολογείται γιατί η κοινωνία έχει αποδεδειγμένα υψηλότερη φιλοζωική συνείδηση και μεγαλύτερη ευαισθησία από το κράτος» είπε η κ. Μολφέση και πρόσθεσε:

«Είδαμε να χρησιμοποιείται τεχνολογία όχι για να διασφαλίσει την ευζωία των ζώων αλλά ως εργαλείο παρακολούθησης και είσπραξης καθιστώντας τον πολίτη όμηρο των αυθαιρεσιών μιας διοίκησης με ασαφείς τουλάχιστον ή και μεταβαλλόμενες προθέσεις. Είδαμε να αποκλείονται από την περίθαλψη των αδέσποτων όσες φιλοζωικές οργανώσεις δεν διαθέτουν καταφύγιο, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία των οργανώσεων και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να αποκλείονται οι φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς καταφύγιο όταν το ίδιο το ΣτΕ σε πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας τις θεωρεί απαραίτητο κομμάτι του συστήματος διαχείρισης. Είδαμε το κράτος να παρεμβαίνει στο επιστημονικό αντικείμενο των κτηνιάτρων με παρωχημένα δεδομένα. Θα σας το πούνε, ήδη το φωνάζουν και οι κτηνίατροι».

Τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής στείρωσης «γιατί όπου έχει επιχειρηθεί, έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα», ενώ σε σχέση με την υποχρεωτική αποστολή γενετικού υλικού επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο στους πολίτες επί τη βάσει ενδείξεων. Αντίστοιχη ήταν και η συνέχεια της τοποθέτησης της προέδρου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας αποδομώντας σχεδόν το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, επέκρινε τα εξής:

«Οι ξένες νομοθεσίες ρυθμίζουν πρώτο απ’ όλα το εμπόριο. Τι να πρωτοπούμε εδώ πέρα. Ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου τα ζώα θα εισάγονται, με σήμανση μεν αλλά ακαταχώρητα, επιτρέποντας τον έμπορο να καταχωρεί στη συνέχεια μόνο τα κουτάβια που επιβιώνουν της μεταφοράς; Να μας πει ο νομοθέτης, αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη, που αφήνει τον έμπορο να καταχωρεί τα ζώα εκ των υστέρων, να μην υπολογίζονται και να μην καταγράφονται οι απώλεια ζωής. Να πούμε ότι εξαφανίστηκε η πρόβλεψη διπλασιασμού των προστίμων για τον έμπορο, που κατ’ επανάληψη εισάγει ζώα χωρίς σήμανση και κατ’ επανάληψη παραβιάζει τους όρους ευζωίας.

Να πούμε για τα εμπορικά εκτροφεία, για τα οποία το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει μηχανισμό ελέγχου, ούτε οριστική διακοπή λειτουργίας ακόμα και σε πολύ σοβαρές παραβάσεις, ενώ το κάνει για τα καταφύγια.

»Να πούμε για το άρθρο 16, για τη διατήρηση ζώων σε εγκαταστάσεις, δηλαδή τους ζωικούς κήπους, όπου απουσιάζει η προϋπόθεση ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, ανάλογα με το είδος και τη φύση των ζώων που διατηρούνται». Επιπλέον, η κ. Μολφέση κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για αδιαφάνεια και πελατειακά κριτήρια νομοθέτησης, ενώ χαρακτήρισε τιμωρητικές και εισπρακτικές τις προθέσεις του υπουργείου. «Έτσι σκέφτεται την προστασία των ζώων η ΝΔ;» διερωτήθηκε και κατέληξε ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Ποτέ άλλοτε τόσα αρνητικά σχόλια σε νομοσχέδιο»

Ίδια αντιμετώπιση έτυχε το προς συζήτηση νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιο Αραμπατζή. «Άκουγα την Πέμπτη την Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας, την κυρία Πιπιλή, να επισημαίνει τον τεράστιο αριθμό, τον αριθμό ρεκόρ πολιτών που πήραν μέρος στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, που συζητάμε. Δίκιο είχε η κυρία βουλευτής.

Παρέλειψε, όμως, να πει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 80% των χιλιάδων αυτών πολιτών συμμετείχε, για να διαφωνήσει με τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Γιατί, κυρίες και κύριοι, η αλήθεια είναι αυτή. Ποτέ άλλοτε κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν είχε συγκεντρώσει τέτοια συμμετοχή αρνητικών σχολίων στη διαδικασία της διαβούλευσης με τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας. Ελπίζαμε ότι όλο αυτό το κλίμα θα είχε γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά αυτό δεν έγινε» ανέφερε.

Κατά τον κ. Αραμπατζή, η Πολιτεία επιβαρύνει -εν μέσω παρατεινόμενης οικονομικής ύφεσης- με μεγαλύτερες δαπάνες και δυσανάλογα κόστη όσους έχουν επιλέξει να ζουν με έναν ή περισσότερους σκύλους και ιδιαίτερα χιλιάδες κυνηγούς. «Ο τρόπος που επιλέγει το νομοσχέδιο είναι οικονομικά δυσβάσταχτος για τον κόσμο των κυνηγών, τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα. Επί της ουσίας επιβάλλεται εις βάρος των πολιτών ένα επιπλέον οικονομικό χαράτσι χωρίς καν να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας ο επαγγελματικός και εργασιακός τους βίος που τόσο έχει πληγεί κατά την περίοδο της πανδημίας» είπε και ζήτησε να απαλλαγούν οι κυνηγού από τη ρύθμιση για την υποχρεωτική στείρωση.

«Πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων»

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Κακκαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.), έκανε λόγο για πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων, οι οποίες είναι προϊόν αδιαφανών διαδικασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. «Κι όπως ήδη έχουμε προαναφέρει, η πραγματική στόχευση είναι η παράδοση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε ιδιώτες χωρίς την κρατική εποπτεία» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας: «Αποσύρετέ το και καθίστε να φτιάξετε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα είναι σύννομο με τα νομοθετήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ για να έχουμε ένα κράτος, που θα λέγεται Ελλάδα και θα είναι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου».

«Έχει όλη την κοινωνία απέναντί»

«Είμαι δέκα χρόνια Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είναι ο πρώτος Υπουργός που κάνει αυτή την απρέπεια και οφείλω να το στηλιτεύσω» σχολίασε επικριτικά ο Σπύρος Μάμαλης για τον Στέλιο Πέτσα, όντας ο δεύτερος εκπρόσωπος μετά τον κ. Κακκαβά που επιτέθηκε ευθέως στον αν. υπουργό Εσωτερικών. «Ο κ. Πέτσας δεν άκουσε, γι’ αυτό κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να αποσυρθεί. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει όλη την κοινωνία απέναντί του και ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτύχει στην εφαρμογή του. Το είπε και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., το είπαν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, το είπαν όλοι. Θα το δείτε και στην πράξη» προέβλεψε, ασκώντας ολιστική κριτική στο σχέδιο νόμου.

«Η προστασία των αδέσποτων εξαλείφεται»

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, κ. Παλαιοδήμος, μίλησε κι εκείνος με τη σειρά του για «συνονθύλευμα φωτογραφικών και ρουσφετολογικών διατάξεων που αντί να υπηρετεί την προστασία των ζώων συντροφιάς υπηρετεί την προεκλογική εξαγγελία οι οργανώσεις να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς εμπόδια». Θύμισε δε ότι το 2016 η ΝΔ στη Βουλή δια της κυρίας Ασημακοπούλου έλεγε πως «δεν είναι δεξιά ευαισθησία η διακοπή της παράνομης διακίνησης ζώων με το αζημίωτο η οποία γίνεται και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και να είμαστε αντίθετοι στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται». Και προχώρησε στην αντίστιξη, λέγοντας το εξής:

«Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι σαφές ότι το επίπεδο προστασίας των αδέσποτων ζώων όχι απλά υποβαθμίζεται, αλλά εξαλείφεται».

«Βαθιά αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο»

Ως προς τη δυσφορία για την ευνοϊκή μεταχείριση που έτυχαν από το υπουργείο κάποιες ΜΚΟ, η Βασιλική Ζαφειροπούλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, εξήγησε πως «για πρώτη φορά σ’ αυτό το νομοσχέδιο τον πρώτο λόγο δεν είχαν οι επιστήμονες και οι υπηρεσίες τους, αλλά οι ΜΚΟ και οι εκτροφείς. Ωστόσο, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ συνέταξαν σχέδιο νόμου, το οποίο δεν υιοθετήθηκε».

Αμέσως μετά, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικό να αποσύρει το νομοσχέδιο αν δεν έχει σκοπό να απαλείψει τις διατάξεις που όχι μόνο δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των αδέσποτων, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά.

«Δυστυχώς το πλέγμα που διατρέχει όλη τη ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου είναι βαθιά αντιφιλοζωικό, είναι μη σύγχρονο και αντιευρωπαϊκό. Θα κλείνουμε τα ζώα στα κυνοκομεία για να μη φαίνονται και ενοχλούνται οι ψηφοφόροι. Τα απομακρύνουμε όσο πιο πολύ μακριά μπορούμε και δίνουμε μερικά ψίχουλα για τα ζώα. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Αρκεί αυτά τα ψίχουλα δεν ενοχλούν την βαθιά αντιφιλόζωη, με ζωοφοβίες και δεισιδαιμονίες, ελληνική κοινωνία» επισήμανε η κ. Μπομπολάκη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter