Foreign Policy για Μητσοτάκη: «Η διπλωματική τακτική του δεν έχει αποδώσει – Να πάρει παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Foreign Policy για Μητσοτάκη: «Η διπλωματική τακτική του δεν έχει αποδώσει – Να πάρει παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Το «Foreign Policy» ασκεί σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίον έχει χειριστεί, ως πρωθυπουργός, τα πιο «καυτά» ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, ο αρθρογράφος προέτρεψε τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε διπλωματικό επίπεδο«.

Αρχικά, γίνεται αναφορά για το γεγονός πως η Ελλάδα πιάστηκε προ εκπλήξεως, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε τη «συμφωνία» με τον Αλ Σάρατζ, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί νέο τοπίο στις επιχειρηματικές βλέψεις της γείτονας χώρας στην περιοχή. «Ο στόχος της Τουρκίας είναι η έναρξη των επιχειρήσεων για την εύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή, δίχως να υπολογίζεται η Ελλάδα. Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της χώρας (σ.σ της Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχουν κάνει κάποια ουσιώδη παρέμβαση», σημειώνει ο αρθρογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας.

Αυτό, όπως τονίζεται παρακάτω, είχε ως αποτέλεσμα: «μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και διπλωματικές κρίσεις της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, γεγονός που ανέδειξε τις αδυναμίες της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως υπάρχει φως στο τούνελ και ευκαιρία για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, αρκεί «η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε διπλωματικό επίπεδο, ενόσω βρισκόταν στην εξουσία, από το 2015 έως το 2019».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στην συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ: «Ο Μητσοτάκης απέτυχε να λάβει οποιαδήποτε διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ σχετικά με υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων στη διαμάχη με την Τουρκία. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «φιάσκο» τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Τα προβλήματα εντάθηκαν τον Ιανουάριο, όταν στη σύσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, η ελληνική πλευρά δεν έλαβε πρόσκληση, παρά το γεγονός πως τα συμφέροντά της έχουν άμεση σύνδεση πλέον με το θέμα της Λιβύης. Συν τοις άλλοις, το δημοσίευμα της Bild ανέφερε ότι ένας από τους κύριους λόγους για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη, ήταν η επιμονή της τουρκικής πλευράς».

Ο αρθρογράφος του foreignpolicy.com υπογραμμίζει την… αποτυχημένη προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της διπλωματίας:  «Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση του Μητσοτάκη στη διπλωματία, δεν έχει αποδώσει τίποτα στην Ελλάδα. Πάνω απ’ όλα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδείξει τη στήριξή του στους πιο δυνατούς συμμάχους της χώρας. Μάλιστα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση Τραμπ για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, έστω και εάν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στάθηκαν πιο προσεκτικές στο εν λόγω θέμα».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπαμπούλιας σημειώνει ότι μπορεί η συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και με τον Εμανουέλ ΜΑκρόν στο Παρίσι να έδειξαν κάποια βήματα ωστόσο συνολικά: «η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται ακόμη έξω από τα νερά της, ενόσω ρισκάρει τα ελληνικά συμφέροντα».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Foreign Policy εδώ

Documento Newsletter