Ένα ξεχωριστό βιβλίο μαγειρικής και όχι μόνο, έρχεται για να αφυπνίσει την συνείδησή μας σχετικά με την σπατάλη στα τρόφιμα.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί «αναρχική έκδοση», κοιτώντας απλά το εξώφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου. Το «Food Waste- Οδηγός Επιβίωσης» είναι εδώ και ο σκοπός του δεν είναι μόνο να δώσει ιδέες για δημιουργία στην κουζίνα.Το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα «που πάνε τα φαγητά όταν πεθάνουν». Φυσικά αναφέρεται στα φαγητά που μένουν στο ψυγείο ή σε κάποιο ντουλάπι του σπιτιού, στα left overs από τα μενού των εστιατορίων αλλά και των ξενοδοχείων και όσα τρόφιμα γίνονται θύματα της σπατάλης και της υπερκατανάλωσης.
Η έκπληξη ξεκινά από τον πρόλογο, ο οποίος φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Αντωνόπουλου, ο οποίος είναι διακεκριμένος δημοσιογράφος γαστρονομίας και Ex Academy Chair for the World’s 50 Best Restaurants. Ο δημοσιογράφος κάνει μία απίστευτη αποκάλυψη, άμεσα συνδεδεμένη με την φιλοσοφία «Love food, Hate waste», σε μετάφραση, να αγαπήσουμε το φαγητό και να μισήσουμε το πέταμα.
Γράφει λοιπόν ο Δημήτρης Αντωνόπουλος: «“Υπήρχε ένα κλίμα απρόσμενης ευφορίας μετά το γεύμα που απόλαυσαν οι 30 ηγέτες, που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος το 2015. Αν έμενε κανείς στην υποσημείωση ότι το φαγητό φτιάχτηκε από υλικά που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια, μπορεί και να έκανε ένα μορφασμό του τύπου «μπλιαχ»! Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Αμερικανός chef, Dan Barber κι ιδιοκτήτης του “Blue Hill at StoneBarns” στη Ν. Υόρκη (ενός από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου), μαζί με τον πρώην chef του Λευκού Οίκου Sam Kass, όμως, μετέτρεψαν αυτά που συνήθως αποκαλούμε «διατροφικά σκουπίδια» σε ένα γκουρμέ μενού, γράφοντας με τα πιο νόστιμα και λαμπερά γράμματα ότι δεν πρέπει να πετάμε με τόση ευκολία τα τρόφιμα που νομίζουμε ότι δεν τρώγονται, διότι χάνουμε πολλά!».
Το δεύτερο πράγμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον και την περιέργεια και βάζει σε σκέψεις όλους μας, είναι τα περιεχόμενα… καθώς εκεί η λίστα είναι τεράστια, σχετικά με τα φαγητά που μπορούν να «σωθούν», καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν: Πατάτες – Γλυκά – Ρύζι – Γάλα – Ώριμα ή μαραμένα φρούτα – Καφές – Αλοιφές – Αλλαντικά – Βρασμένα ζυμαρικά – Λαδερά – Όσπρια – Ψάρια – Κρέατα -Τυριά – Εξωτερικά μέρη τυριών – Ψωμί – Μυρωδικά- Κοτσάνια μυρωδικών – Αποξηραμένα – Λαχανικά γενικώς, Ωμά, Μαγειρεμένα, Σχάρας, Χωριάτικη σαλάτα.
Για τέλος, αφήνω το σημείωμα του συγγραφέα…
«Είναι πράγματι για τα σκουπίδια; Πολύ σοβαρό θέμα που κάποιοι το αντιμετωπίζουμε με πολλή υπευθυνότητα στις κουζίνες που εργαζόμαστε. Από το πώς κόβουν οι μάγειρες τα λαχανικά, όσο και τα μυρωδικά. Το πώς καθαρίζουν τα κρέατα και τα ψάρια, αλλά και τα εξωτερικά μέρη του τυριού.
Οχι από τσιγγουνιά, αλλά επειδή δεν μας αρέσει η κοροϊδία.
Αλλά κι αν αυτό δεν σε νοιάζει (άσχετε!), θα σου επισημάνω ότι τα “σκουπίδια” είναι μέρος του κοστολογίου σου και στην τελική ανάλυση, είναι τα κέρδη μιας επιχείρησης. Γιατί, αν πετάς έστω και δέκα γραμμάρια από το κάθε τρόφιμο, ως ανεπιθύμητο ή από τεμπελιά, προσθέτοντας αυτά τα γραμμάρια, κατά τη διάρκεια του χρόνου, καταλήγεις να έχεις πετάξει κιλά!
Ας ξεκινήσεις, λοιπόν, έστω και τώρα. Ας παραδεχτείς ότι αυτό είναι άδικο και ας προσέξεις λίγο παραπάνω. Μπορείς να αξιοποιείς τα προϊόντα αναλαμβάνοντας, πάνω από όλα, την κοινωνική ευθύνη που σου αναλογεί.
Σταμάτα, λοιπόν, να είσαι κριτής σε καλλιστεία τροφίμων.
Με μαγειραγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Jack Gue Varas»
Food Waste – Οδηγός Επιβίωσης
Συγγραφέας: Jack Gue Varas.
Εκδόσεις: Gastronomy Essentials.
Το βιβλίο διατίθεται online, συμπληρώνοντας την φόρμα που βρίσκεται στο www.cucina.gr
Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες!