Αλβανία: Φονικός συνδυασμός ρίχτερ και διαφθοράς

Αλβανία: Φονικός συνδυασμός ρίχτερ και διαφθοράς

Η σεισμική δόνηση στην Αλβανία είναι βέβαιο ότι από μόνη της δεν θα προκαλούσε τόσες καταστροφές και τόσα θύματα

Το 2015 η ιστοσελίδα Lapsi.al. στη γειτονική Αλβανία είχε δημοσιεύσει μια πολυσέλιδη εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με την οποία κορυφαία πολιτικά στελέχη είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε τον προηγούμενο χρόνο και είχε διανεμηθεί στις πρεσβείες των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αφορούσε 31 μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου, όλων των πολιτικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενταξη.

Κατηγορίες κατά του Ιλίρ Μέτα

Το ενδιαφέρον σήμερα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία είναι ότι στην έκθεση κατηγορείται ο τότε πρόεδρος της Βουλής, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενταξη (LSI) και τωρινός πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα για συμμετοχή σε κατασκευαστικές εταιρείες, στον χώρο του τουρισμού και της ενέργειας και για σχέσεις με παράγοντες της μαφίας.

Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2018 περιέγραφε την Αλβανία ως χώρα «καλπάζουσας διαφθοράς, αδύναμων νομικών και κυβερνητικών θεσμών και χαλαρών συνοριακών ελέγχων», όπου το εμπόριο ναρκωτικών, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το trafficking είναι τα πιο επικερδή εγκλήματα.

Ο Klement Balili, ιδιοκτήτης πολυτελών ξενοδοχείων, πρώην δημόσιος υπάλληλος και βαρόνος ναρκωτικών, που στο ελληνικό ένταλμα σύλληψής του περιγράφεται ως ο Πάμπλο Εσκομπάρ των Βαλκανίων, ο οποίος συνελήφθη μόλις τον Ιανουάριο και τον Μάιο καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, έχει εμπλακεί σε πολλά κατασκευαστικά πρότζεκτ στην Αλβανία. Ενας κατασκευαστής που συνεργαζόταν μαζί του δήλωσε στο ελληνικό Vice ότι «πλήρωνε όποτε του κάπνιζε και όταν δεν ήθελε να σε πληρώσει δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για να τον αναγκάσεις».

Το σίγουρο είναι ότι το μέγεθος του σεισμού δεν ήταν ικανό από μόνο του να προκαλέσει τέτοια καταστροφή και τόσες ανθρώπινες απώλειες. Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από την ισχυρή δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε αναμενόμενες τις καταστροφές λόγω κυρίως των κακών κατασκευών στην Αλβανία, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές.

«Η Αλβανία είναι γεμάτη με… πέτρινα φέρετρα»

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δρ πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρύδης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του One Channel λέγοντας επί λέξει: «Γυρίσαμε όλη την περιοχή. Είδαμε διασώστες, τις κατασκευές. Από τον τρόπο κατάρρευσης και από τα μπάζα μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι κατασκευές δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, για να μη πω καθόλου καλές. Υπάρχει πρόβλημα στα υλικά, στην ποιότητα της αντοχής, στις εργασίες, ενώ δεν βοηθά καθόλου και το δυσμενές έδαφος» και συνέχισε: «στην Αλβανία υπάρχουν δύο ειδών κτίρια. Τα παλιά που κατασκευάστηκαν επί εποχής Χότζα με ένα σύστημα προκατασκευής που εισήχθη από την Ιταλία και είναι μη αντισεισμικό. Αυτά τα κτίρια ήταν ασυντήρητα και ασοβάτιστα για λόγους οικονομίας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Εγώ τα χαρακτηρίζω πέτρινα φέρετρα. Βέβαια, υπάρχουν και τα νεότερα κτίρια που είναι κτισμένα με αντισεισμικούς κανονισμούς. Εάν γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτά, θα μπορέσουν να επανέλθουν σε λειτουργία εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επισκευές».

Το αν οι καταστροφές προκλήθηκαν μόνο σε παλιές κατασκευές ή και σε νέες οι οποίες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ή χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλα υλικά και σε ποσότητα μικρότερη από την προβλεπόμενη είναι ένα θέμα που θα ερευνηθεί το προσεχές διάστημα.

Ετικέτες

Documento Newsletter