Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους

Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ζητωκραυγάζει αφού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαναχώρησε στην προσπάθεια της ΕΕ για να περιορίσει την αποψίλωση των δασών

Με απλά λόγια αναβλήθηκε η απαγόρευση προϊόντων από υλοτομημένα δάση, προκαλώντας φόβους στους οικολόγους. Οι πόλεμοι της ΕΕ για τη φύση επιστρέφουν.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε για ένα χρόνο την εισαγωγή των κανόνων-ορόσημο που απαγορεύουν τα γεωργικά προϊόντα από υλοτομημένα δάση.

Διαβάστε επίσης: Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Λάθος μήνυμα στέλνει η απόφαση της ΕΕ για μείωση της προστασίας των λύκων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, πήρε αμέσως τα εύσημα για την υπαναχώρηση. «Είμαι ικανοποιημένος που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολούθησε την πρωτοβουλία μου», ανέφερε σε δήλωσή του στο X.

 

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρή κριτική από τους υπέρμαχους της φύσης, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι συνεχίζεται ένα μοτίβο υποχώρησης στην πράσινη νομοθεσία, λίγες μόλις ημέρες αφότου οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβαθμίσουν την προστασία των λύκων – επίσης μια βασική προεκλογική υπόσχεση του ΕΛΚ.

«Μόλις που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της … η φον ντερ Λάιεν υπονομεύει ήδη την Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε η Ντελάρα Μπέρκχαρντ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius, ο οποίος εργάστηκε για τη σχετική νομοθεσία και έγινε ευρωβουλευτής των Πρασίνων τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η καθυστέρηση «είναι ένα βήμα προς τα πίσω στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» και ότι «διασπά την εμπιστοσύνη με τους παγκόσμιους εταίρους μας και βλάπτει την αξιοπιστία μας όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα».

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την Επιτροπή ότι κατέστησε την καθυστέρηση αναπόφευκτη, καθυστερώντας την έκδοση τεχνικών εγγράφων και πληροφοριών προς τις εταιρείες και τους εμπορικούς εταίρους.

Ο Bernd Lange, σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που ηγείται της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε την καθυστέρηση «ντροπή».

Ένας άνδρας περπατά σε ένα μονοπάτι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της μεγάλης κλίμακας κυβερνητικής υλοτομίας στο δάσος Bialowieza, Πολωνία, 13 Αυγούστου 2017. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δώσει τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, την τελική έγκριση σε ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο σχέδιο για την καλύτερη προστασία της φύσης στο μπλοκ των 27 χωρών. Αφού εγκρίθηκε δύσκολα από τους νομοθέτες το περασμένο καλοκαίρι, το λεγόμενο Σχέδιο Αποκατάστασης της Φύσης αντιμετώπισε αντιδράσεις από πολλά κράτη μέλη για μήνες, εν μέσω αδιάκοπων διαμαρτυριών των αγροτών που συνέβαλαν στο να μείνει το νομοσχέδιο σε αδιέξοδο. (AP Photo/Czarek Sokolowski, αρχείο)

 

Ο Βέμπερ, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος της φον ντερ Λάιεν και βοήθησε την εκστρατεία της για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ την άνοιξη, πολέμησε αρκετούς βασικούς νόμους που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής για την προστασία της φύσης.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι ηγήθηκε μιας ανεπιτυχούς εξέγερσης κατά ενός νόμου για την αποκατάσταση κατεστραμμένων άγριων περιοχών σε όλο το μπλοκ. Στις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο, οι φιλικές προς το πράσινο ομάδες έχασαν έδαφος, αυξάνοντας την προοπτική ότι το ΕΛΚ θα αντιδράσει σκληρότερα στην ατζέντα τους.

«Μαζί με τους αγρότες μας, προστατεύουμε το περιβάλλον & αποφεύγουμε ένα γραφειοκρατικό τέρας», δήλωσε ο Βέμπερ για τον νόμο περί αποψίλωσης των δασών.

Οι καθυστερήσεις του νόμου είχαν προαναγγελθεί εδώ και μήνες, καθώς η βιομηχανία, οι αγροτικές ομάδες, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και οι εμπορικοί εταίροι του μπλοκ δίσταζαν μπροστά στην πολυπλοκότητα του εντοπισμού και του αποκλεισμού των προϊόντων που προέρχονται από κατεστραμμένα δάση.

Οι κυβερνήσεις, ιδίως των αναπτυσσόμενων χωρών, είχαν παραπονεθεί ότι η ΕΕ επέβαλε τις αξίες και τους νόμους της στην εγχώρια βιομηχανία τους – ιδίως καθώς ο νόμος για την αποψίλωση των δασών ήρθε σε συνδυασμό με έναν συνοριακό δασμό διοξειδίου του άνθρακα που η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει σε βαριές βιομηχανικές εισαγωγές όπως το τσιμέντο, ο σίδηρος και ο χάλυβας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουγκάντα Frank Tumwebaze το χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτο βήμα».

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι «αρκετοί παγκόσμιοι εταίροι έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητάς τους» και ότι η προετοιμασία των ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν «επίσης άνιση».

Το Παρίσι είχε επίσης πιέσει έντονα για τη θέσπιση του νόμου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο Συμβούλιο της ΕΕ – ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες του περιορίζοντας τη ροή φθηνών γεωργικών προϊόντων από τις τροπικές χώρες.

Εν τω μεταξύ, η αποψίλωση των δασών συνεχίζει να οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και να εξαντλεί τη φύση σε όλο τον κόσμο.

Η Επιτροπή φάνηκε να λέει στους εμπορικούς εταίρους της στο εξωτερικό να «“τα αφήσουν όλα να καούν”», δήλωσε ο Claudio Angelo, επικεφαλής της διεθνούς πολιτικής της βραζιλιάνικης ΜΚΟ Observatório do Clima.

«Για τη Βραζιλία ο αντίκτυπος μιας αναβολής θα μπορούσε να είναι σοβαρός – σε μέρη όπως ο Αμαζόνιος, τα μηνύματα πολιτικής συχνά έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την πολιτική, και το μήνυμα που μεταφέρθηκε σήμερα είναι καταστροφικό», είπε.

Πηγή: Politico

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)

Συγγρού: Η στιγμή της άγριας συμπλοκής – Μπλόκαραν με τζιπ αναβάτες μηχανής και τους πυροβόλησαν (Video)

Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού: Τουλάχιστον έξι νεκροί – «Όχι άλλο αίμα», λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει «οδυνηρό» πλήγμα – Νέες απειλές για «ισχυρότερη απάντηση» από το Ιράν

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο στα social media

Αφησαν τους τυφλούς χωρίς εκπαιδευτή στην Κρήτη – Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους 1.100 άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία τύπου «Π» – Ποιες περιοχές επηρεάζει από την Παρασκευή (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter