Οι εισαγγελείς εξακολουθούν να εξετάζουν τους ισχυρισμούς γύρω από τους επικρατέστερους υποψήφιους για την ηγεσία των δύο σημαντικότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Όταν οι ηγέτες της ΕΕ καθίσουν για να συζητήσουν ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, δύο από τα άτομα που εξετάζονται θα αντιμετωπίσουν νομικές διερευνήσεις.
Όπως αναφέρει το POLITICO, τα ονόματα που προτιμώνται για να καθίσουν στο κορυφαίο τραπέζι της ΕΕ είναι η ΓερμανίδαΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Κάγια Κάλλας της Εσθονίας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.
Οι παράμετροι για τον τρόπο ανάθεσης των ηγετών σε αυτές τις θέσεις λαμβάνουν υπόψη τη γεωγραφική ποικιλομορφία (π.χ. Βαλτικές χώρες έναντι Δυτικής Ευρώπης έναντι Νότιας Ευρώπης, για παράδειγμα), την ισορροπία μεταξύ των φύλων και την πολιτική τοποθέτηση.
Ωστόσο, αυτό για το οποίο δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές είναι τα νομικά προβλήματα των δυνητικών υποψηφίων.
Όπως συμβαίνει, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι τόσο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζονται μια εντυπωσιακή ομοιότητα: Και οι δύο αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενων ερευνών.
Φυσικά, το να είσαι υψηλόβαθμος πολιτικός μπορεί να σε κάνει στόχο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπηρέτησε τη θητεία του ως πρόεδρος της Επιτροπής παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πιέσεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έλαβαν οι εταιρείες όταν ήταν πρόεδρος του Λουξεμβούργου – με έρευνες που ξεκίνησαν για το αν μια φορολογική απόφαση του 2003 στο Λουξεμβούργο που διοικούσε ο Γιούνκερ ήταν τόσο γενναιόδωρη για την Amazon ώστε να ισοδυναμεί με παράνομη κρατική ενίσχυση.
Έκτοτε, το σκάνδαλο Qatargate “μετρητά για επιρροή” έχει ανεβάσει τον πήχη στις Βρυξέλλες, και στον απόηχο των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες οι ακροδεξιές ομάδες σημείωσαν σημαντική πρόοδο κάνοντας εκστρατεία κατά της σήψης μέσα στα κυρίαρχα κόμματα της Ευρώπης, οι δικαστικές αποσκευές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα.
Ακολουθεί μια ματιά στις έρευνες που διεξάγονται για την φον ντερ Λάιεν και τον Κόστα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το Pfizergate – ένα σκάνδαλο σχετικά με την αποτυχία της να αποκαλύψει τις ανταλλαγές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας.
Τα προβλήματα της προέδρου της Επιτροπής, γνωστής με το ακρωνύμιο VDL, ανάγονται σε ένα άλλο ακρωνύμιο με τρία γράμματα: SMS.
Από την εποχή που εργαζόταν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, η φον ντερ Λάιεν αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της χρήσης γραπτών μηνυμάτων.
Πριν η φον ντερ Λέιεν σταλεί στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Άμυνας της στη Γερμανία αντιμετώπιζε έρευνα της Bundestag για παρατυπίες σε συμβάσεις που είχαν ανατεθεί σε εταιρείες συμβούλων – αλλά όταν οι νομοθέτες ζήτησαν να δουν τα τηλέφωνα εργασίας της στο πλαίσιο έρευνας για τις εν λόγω συμβάσεις, αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνα είχαν σβηστεί.
Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο ξέσπασε όταν οι New York Times ανέφεραν ότι η φον ντερ Λάιεν είχε ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με τον επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, κατά την προετοιμασία της μεγαλύτερης συμφωνίας της ΕΕ για τα εμβόλια στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19. Η εφημερίδα μήνυσε την Επιτροπή για την άρνησή της να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα αυτά στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες την έρευνα που απορρέει από μια ξεχωριστή μήνυση κατά της φον ντερ Λάιεν από τον Φρεντερίκ Μπαλντάν, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν το POLITICO και ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης.
Ο Μπαλντάν, Βέλγος λομπίστας κινεζικών εταιρειών, μήνυσε την πρόεδρο της Επιτροπής, κατηγορώντας την για “παρέμβαση σε δημόσια καθήκοντα, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων” – η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.
Αντόνιο Κόστα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την κορυφαία θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι στις Βρυξέλλες που είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν είναι ο καταλληλότερος για τη θέση.
Ενώ ο Κόστα είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και έχει αποδεδειγμένο ιστορικό ως ικανός διαπραγματευτής – το είδος που απαιτείται για να ξεμπλοκάρει τις περίπλοκες συζητήσεις του Συμβουλίου – παραμένει αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης νομικής έρευνας στην πατρίδα του.
Ο Κόστα δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο έγκλημα, αλλά παραμένει υπό έρευνα στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας για την άσκηση επιρροής που οδήγησε στην παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι μέλη της κυβέρνησης του Κόστα προσάρμοσαν τη νομοθεσία προς όφελος των υποστηρικτών ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στο Σινές, στη νότια Πορτογαλία. Το όνομα του τότε πρωθυπουργού αναφέρθηκε από τους υπόπτους σε αρκετές υποκλοπές, γεγονός που ώθησε τους εισαγγελείς να εξετάσουν τι μπορεί να γνώριζε για το σχέδιο.
Οι λεπτομέρειες της έρευνας για τον Κόστα παραμένουν απόρρητες- ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.
Οι υποστηρικτές του στη Λισαβόνα και στη φούσκα της ΕΕ επιμένουν ότι η υπόθεση εναντίον του είναι αδύναμη και λένε ότι το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι εισαγγελείς δεν του έχουν απαγγείλει κατηγορίες για οποιοδήποτε έγκλημα δείχνει ότι δεν έχουν τα στοιχεία για να το πράξουν.
Αλλά οι εισαγγελείς δεν έχουν επίσης σταματήσει την έρευνα για τον Κόστα και οι αντίπαλοι του Πορτογάλου υποψηφίου λένε ότι θα ήταν κακή εικόνα για κάποιον με νομικά προβλήματα να καταλήξει σε ένα από τα πιο σημαντικά αξιώματα της ΕΕ. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα της Δανής πρωθυπουργού Μέττε Φρεντέρικσεν, η οποία θεωρείται ότι ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις θέσεις τους για την άμυνα και τη μετανάστευση.
Πηγή: Politico – Want an EU top job? Have you asked the prosecutor?
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Σφοδρή αντίδραση για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ περί πυρηνικών – «Συνιστούν κλιμάκωση»
Κίνα: «Γεμάτο αλαζονεία, προκαταλήψεις και ψεύδη το τελικό ανακοινωθέν της G7»
Le Figaro: «Δεν θα δυσκολευτούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση», λέει η Λεπέν
Πέταξε καφέ σε εργαζόμενη και εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί (Video)
Η φον ντερ Λάιεν θάβει έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ιταλία επιδιώκοντας την ψήφο της Μελόνι