Με εντολή προς τους εργαζομένους να… χαμογελούν σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτε, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, όταν δεν πετάει με το ελικόπτερο προς την glam οικογενειακή βίλα στις Σπέτσες, συνεχίζει από το στρατηγείο του Αγίου Στεφάνου να οργανώνει την άμυνά του απέναντι στις εποπτικές αρχές επιλέγοντας, όπως όλα δείχνουν, την τακτική της καθυστέρησης.
Και φαίνεται ότι το κάνει με μεγάλη επιτυχία, αφού 50 μέρες μετά το σκάσιμο της υπόθεσης κανείς δεν έχει μάθει τα πραγματικά στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του άλλοτε blue chip, καθώς επίσης και για άλλα κρίσιμα κονδύλια του ισολογισμού του ομίλου.
Αγνωστα είναι τα εν λόγω στοιχεία –στο σύνολό τους– όχι μόνο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έχει κάνει αίτηση προς την ελληνική Δικαιοσύνη να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie με τη διαδικασία του νόμου 2190 αλλά και στην Ernst & Young (ΕΥ), η οποία προς το παρόν έχει υπογράψει σύμβαση για την πραγματοποίηση ελέγχου επί των οικονομικών στοιχείων του εισηγμένου ομίλου μόνο για την Ελλάδα.
Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με θέμα τις εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις με τις θυγατρικές που διατηρεί η Folli Follie σε άλλες αγορές, όπως π.χ. στην Ασία, είπε: «Δεν έχουμε δείγμα ότι δεν θα υπογραφεί σύμβαση και με την Κίνα».
Ο στοχευμένος έλεγχος των οικονομικών του ομίλου Folli Follie από την EY, ο οποίος ξεκίνησε επισήμως πριν από μία εβδομάδα περίπου, τρέχει παράλληλα με εγκληματολογική (forensic) χρηματοοικονομική έρευνα από ανεξάρτητο οίκο (κατά πληροφορίες έχει ανατεθεί στην Alvarez & Marsall). Μέσω της forensic έρευνας διερευνώνται ελλιπή δεδομένα, οικονομικές αποκλίσεις ή και οικονομική απάτη. Εάν προκύψουν στοιχεία απ’ αυτό τον έλεγχο, προωθούνται αυτόματα στις εισαγγελικές αρχές.
Η όποια έκθεση της EY από τους στοχευμένους ελέγχους, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Αυγούστου, δεν θα δημοσιοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθεί και η εγκληματολογική (forensic) έρευνα.
Πάντως η Folli Follie ύστερα από αρκετή καθυστέρηση ανακοίνωσε την παραίτηση του Δημήτριου Ποταμίτη από ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και την αντικατάστασή του από τον Παναγιώτη Αλεξάκη, πρώην πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πρώην πρόεδρο του ΔΣ της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μέχρι πριν από λίγες μέρες πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Τι σχεδιάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει γίνει σαφές ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι που διενεργεί η EY εάν δεν συμπεριλάβουν και τις θυγατρικές εταιρείες ανά τον πλανήτη (πλήρης διαχειριστικός έλεγχος) δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις που έχει θέσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει η χρηματιστηριακή νομοθεσία. Λογικά το επόμενο βήμα είναι η επιβολή προστίμων στη Folli Follie και στα διοικητικά της στελέχη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Με την έννοια ότι αφού δεν προσκομίζει στοιχεία για το σύνολο των ταμειακών της διαθεσίμων, συνάγεται ότι ο ισολογισμός της περσινής χρήσης είναι ψεύτικος. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη, αλλά το ποινικό της κομμάτι μπορεί να το κρίνει μόνο ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από τη στιγμή που λάβει γνώση των ποινών της κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση που όντως επιβληθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αρχικό στόχο να γραφτεί ο ισολογισμός της εταιρείας για το 2017 απ’ την αρχή, έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτές στους επενδυτές οι τυχόν διαφορές που θα προέκυπταν από τον έλεγχο. Κάτι τέτοιο όμως, αν δεν υπάρξει εντολή από τις δικαστικές αρχές, δεν φαίνεται να γίνεται το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα η επιστροφή της FFG στο χρηματιστηριακό ταμπλό να απομακρύνεται.
Με συντηρητική κατάσχεση απειλείται η FF
Στο τελικό στάδιο πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με το αίτημα της συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie προς διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων των επενδυτών βρίσκεται η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών. Όπως σημειώνει στο Documento ο πρόεδρός της Γιάννης Κυριακόπουλος, για τη σχετική πρωτοβουλία έχουν ενδιαφερθεί περίπου 500 μέτοχοι αλλά και ομολογιούχοι, το ύψος της ζημίας για τους περισσότερους να κυμαίνεται έως τις 80.000 ευρώ.
Πριν από τη νέα γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έχει μεταφερθεί για τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, επίσης σημαντική παράμετρος για το τι θα ακολουθήσει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και χιλιάδες επενδυτές και ομολογιούχοι, είναι και η πληρωμή ή μη από την εισηγμένη των τοκοχρεολυσίων των ομολόγων της τον Ιούλιο, οπότε και γίνονται απαιτητά. Η Folli Follie έχει δύο μεγάλα διαπραγματεύσιμα ομολογιακά δάνεια: το ένα είναι αξίας 249,5 εκατ. ευρώ και ονομαστικής απόδοσης 1,75% λήξης Ιουλίου του 2019 και ένα δεύτερο ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και ονομαστικής απόδοσης 3,25% λήξης Νοεμβρίου του 2021.