Φολέγανδρος: «Προμελετημένες, ψύχραιμες και ακριβείς», οι ενέργειες του γυναικοκτόνου της Γαρυφαλλιάς – Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση

Απολογία ενώπιον του ανακριτή Νάξου του 30χρονου που ομολόγησε ότι σκότωσε την 26χρονη σύντροφό του, στη Φολέγανδρο, όπου παραθέριζε το ζευγάρι, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/CYCLADES24.GR/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ)

Καταπέλτης είναι η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή σε δίκη του 31χρονου καθ’ ομολογία δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου στη Φολέγανδρο στις 16 Ιουλίου 2021, με την εισαγγελέα πρωτοδικών Νάξου Κατερίνα Μητροφάνη-Λύρα να αποδημεί τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του και να ζητά να διατηρηθεί η προσωρινή κράτησή του μέχρι τη συμπλήρωση του 18άμηνου.

Όπως δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο του Documento, η ίδια στην πρότασή της δεν αποδίδει τη γυναικοκτονία σε βρασμό ψυχής ή στην ύπαρξη ψυχιατρικής νόσου που επικαλείται ο 31χρονος και σημειώνει: «Με ανθρωποκτόνο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σκότωσε τη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου».

Όσον αφορά την ήρεμη ψυχική κατάσταση, η εισαγγελέας σημειώνει ότι «συνάγεται με σαφήνεια και διαφαίνεται με πληρότητα ότι ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τόσο κατά τη λήψη της αποφάσεως όσο και κατά την εκτέλεση της πράξεως, αφού διαπληκτίστηκε με το θύμα Γαρυφαλλιά Κ. Ψαράκου εντός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, με αφορμή τις λάθος οδηγίες που του έδωσε εκείνη σχετικά με τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν, σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό και ακολούθως όταν το θύμα βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να απομακρυνθεί εκείνος τη χτύπησε αρχικά στο κεφάλι και στη συνέχεια την έσπρωξε προς τον γκρεμό, αρχικά μια φορά και μετά όταν είδε ότι εκείνη κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της και να αποφύγει την πτώση και δεύτερη φορά και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή, εφόσον η αιτία που τον οδήγησε στην πράξη του αυτή ήταν ότι θεώρησε πως το θύμα του έδινε σκόπιμα λάθος οδηγίες σχετικά με τη διαδρομή με σκοπό να τον χλευάσει, να τον επικρίνει και να τον μειώσει».

Σχολιάζοντας όμως και την προσπάθεια του κατηγορούμενου καθ’ ομολογία δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς να ενοχοποιήσει το ίδιο το θύμα και να του επιρρίψει ευθύνες ως προς τον τραγικό του θάνατο, η Κατ. Μητροφάνη-Λύρα σημειώνει: «Αναφορικά δε με την προσπάθεια του κατηγορουμένου να παρουσιάσει την πράξη του ως συνέπεια μιας αιφνίδιας υπερδιέγερσης των συναισθημάτων του λόγω του περιστατικού της προηγούμενης λεκτικής αντιπαράθεσης του με το θύμα σχετικά με τις λάθος οδηγίες που του έδωσε για τη διαδρομή και της πρόθεσης του θύματος να τον επικρίνει, να τον μειώσει και να τον προσβάλει, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι το περιστατικό αυτό του προκάλεσε εκνευρισμό δεν ήταν πρόσφορο να του δημιουργήσει κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής, η οποία να αποδυναμώσει τη σκέψη του και να μην είναι πλέον ο ίδιος σε θέση να σταθμίσει τα αίτια που τον κινούσαν στην τέλεση του εγκλήματος καθώς και εκείνων που τον απέτρεπαν από αυτήν.

Οι προαναφερόμενες προμελετημένες, ψύχραιμες και ακριβείς ενέργειες του κατηγορουμένου αποκλείουν την ύπαρξη ψυχικής υπερδιέγερσης που να αποκλείει τη σκέψη εξαιτίας της προσβολής της προσωπικότητάς του από τη συμπεριφορά του θύματος, καθώς ο ίδιος έσπρωξε και μάλιστα δύο φορές τη Γαρυφαλλιά Κ. Ψαρράκου προς τον γκρεμό και στη συνέχεια ακολούθησε τη δύσκολη κατηφορική και επικίνδυνη διαδρομή προς τα βράχια προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιό του, σέρνοντας τη βαριά τραυματισμένη και αναίσθητη στα βράχια και πετώντας τη στη θάλασσα, ενώ φρόντισε να εξαφανίσει και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία πετώντας στη θάλασσα το σακίδιο με τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα κινητά τους τηλέφωνα, απομακρυνόμενος κολυμπώντας από το σημείο».

Είχε ανθρωποκτόνο δόλο

Σε σχέση με το σκέλος του ανθρωποκτόνου δόλου η εισαγγελέας αναφέρει πως καταδεικνύεται «από την ίδια την ανωτέρω διαδρομή των γεγονότων και τις συνοδές περιστάσεις και ιδίως: α) από το γεγονός ότι οδήγησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με το θύμα στην άκρη του γκρεμού, σε σημείο όπου η διαδρομή από το επίπεδο που βρισκόταν το αυτοκίνητο μέχρι τη θάλασσα ήταν κατηφορική και δύσκολη και από όπου θα ήταν δύσκολο να διακρίνει κάποιος ο οποίος ενδεχομένως θα διερχόταν με αυτοκίνητο ή πεζός από τον χωματόδρομο την ύπαρξη κάποιου ανθρώπου στα βράχια ή στη θάλασσα, ώστε να προστρέξει για βοήθεια, β) από το γεγονός ότι όταν το θύμα βγήκε από το αυτοκίνητο τη χτύπησε στο κεφάλι και την έσπρωξε δύο φορές προκειμένου να πέσει στον γκρεμό και γ) από το γεγονός ότι ακόμη κι όταν είδε το θύμα να καταλήγει στα βράχια δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά αποφασισμένος να επιτύχει τον σκοπό του και προκειμένου να είναι απόλυτα σίγουρος για το αποτέλεσμα του θανάτου του, πήρε από το αυτοκίνητο το σακίδιο με τα προσωπικά τους αντικείμενα, κατέβηκε στο σημείο οπού βρισκόταν το σώμα της και χωρίς κανέναν ενδοιασμό και καμία ηθική αναστολή άρχισε να το σέρνει στα βράχια ρίχνοντάς το τελικά στη θάλασσα.

Εξάλλου, η ύπαρξη ανθρωποκτόνου δόλου προκύπτει και από τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου αμέσως μετά την πράξη του, καθώς αποχώρησε ψύχραιμα από το σημείο, αφήνοντας το θύμα αναίσθητο μέσα στη θάλασσα από τις προηγηθείσες κακώσεις που του προκάλεσε εν ζωή και κολυμπώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση προκειμένου να παραπλανήσει τις αρχές και να διαφύγει τη σύλληψη, πετώντας μέσα στη θάλασσα τόσο το σακίδιο με τα προσωπικά τους είδη όσο και τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να μην υπάρχει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του ιδίου και του θύματος και κατ’ επέκταση στον εντοπισμό του και στην εξιχνίασή του εγκλήματος».

Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του

Η εισαγγελέας, καταρρίπτοντας όσα υποστήριξε στην απολογία του ο 31χρονος σχετικά με την προσπάθειά του να δώσει τις πρώτες βοήθειες στο θύμα, υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί του στερούνται παντελώς βασιμότητας: «Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου πως όταν έσπρωξε τη Γαρυφαλλιά Κ. Ψαρράκου αυτή έπεσε στη θάλασσα και ο ίδιος κατέβηκε στο σημείο, την ανέσυρε από τη θάλασσα και τις έδωσε τις πρώτες βοήθειες στερούνται παντελώς βασιμότητας και καταρρίπτονται τόσο από τα ευρήματα των εκθέσεων αυτοψίας των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Σύρου και του Λιμενικού Σταθμού Φολεγάνδρου όσο και της Ιατροδικαστικής Εκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής του ιατροδικαστή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά».

Αναφερόμενη στην ψυχιατρική νόσο που επικαλείται ο κατηγορούμενος, η εισαγγελέας έκανε λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια του 31χρονου να παρουσιάσει τον εαυτό του «ως ευρισκόμενο σε πλήρη σύγχυση και με διαταραγμένη αντίληψη κατά τον χρόνο που διέπραξε το έγκλημα» και καταλήγει, αποδομώντας τον ισχυρισμό του, ότι ο ίδιος είχε την απαιτούμενη πνευματική ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο των πράξεών του: «Χαρακτηριστικό δε είναι ότι ο ίδιος μεθοδευμένα προσπάθησε τόσο μέσω των καταθέσεών του ενώπιον των αστυνομικών προανακριτικών υπαλλήλων και της απολογίας του ενώπιον του ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου όσο και κατά την εξέτασή του από τους διορισθέντες από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου ψυχιάτρους αλλά και τους ψυχιάτρους του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ευρισκόμενο σε πλήρη σύγχυση και με διαταραγμένη αντίληψη κατά τον χρόνο που διέπραξε το έγκλημα και μετά από αυτό, ισχυριζόμενος ότι πάσχει από (σ.σ.: ψυχιατρική νόσο). Ωστόσο τέτοια διάγνωση δεν έχει τεθεί επίσημα ποτέ από κανέναν από τους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν στο παρελθόν. […] Ο κατηγορούμενος είχε επομένως την απαιτούμενη πνευματική ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο των πράξεών του και να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψή του για το άδικο αυτό. […] Από τα ως άνω εκτιθέμενα και ιδίως από την πρώτη προανακριτική κατάθεση που έδωσε ο κατηγορούμενος ενώπιον των αστυνομικών προανακριτικών υπαλλήλων του ΤΑ Σύρου, όπου ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά για το θύμα “ναι, το παραδέχομαι τη σκότωσα, με είχε νευριάσει και τη σκότωσα”, σαφώς συνάγεται ότι αυτός κατά τον χρόνο τελέσεως της ανθρωποκτονίας από πρόθεση αφενός δεν βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής και αφετέρου δεν ήταν ακαταλόγιστος ή πρόσωπο με μειωμένη ικανότητα καταλογισμού καθώς δεν υπήρξε καμία αιφνίδια υπερδιέγερση κάποιου συναισθήματος, το οποίο να επέδρασε στην ήρεμη ψυχική κατάστασή του, το γεγονός δε ότι αρκετές ώρες μετά την εξαφάνισή του κατάφερε να επιστρέψει στο απόκρημνο σημείο όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του καταδεικνύει ότι ο ίδιος είχε καθαρή σκέψη και δεν βρισκόταν σε καμία απολύτως σύγχυση».

Το χρονικό

Ηταν 16 Ιουλίου 2021 όταν στον μακρύ κατάλογο των γυναικοκτονιών στη χώρα προστέθηκε το όνομα της μόλις 26 χρόνων Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου. «Χάλασε η φάση»: αυτό φαίνεται να είπε ο 31χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς στους αστυνομικούς που τον πλησίασαν προκειμένου να τον συλλάβουν. «Τα γάμησα όλα, εγώ φταίω, ήρθα διακοπές για να ηρεμήσω και τα γάμησα όλα» συνέχισε να τους λέει και τους ζητούσε να μην τον πλησιάσουν γιατί θέλει να μείνει μόνος να σκεφτεί.

Λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει την 26άχρονη Γαρυφαλλιά χτυπώντας τη στο κεφάλι και σπρώχνοντάς τη στον γκρεμό. Αφού μάλιστα απέτυχε την πρώτη φορά, την έσπρωξε ξανά, με αποτέλεσμα η κοπέλα να πέσει στα βράχια. Ο 31χρονος δεν σταμάτησε εκεί. Κατέβηκε, την έσυρε στα βράχια πετώντας τη στη θάλασσα, όπου και την εγκατέλειψε αναίσθητη αλλά ζωντανή, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος.

Ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ομολόγησε αμέσως μόλις τον εντόπισαν, ωστόσο κατά την απολογία του προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα, κατηγορώντας τη νεκρή Γαρυφαλλιά ότι η συμπεριφορά της ήταν αυτό που τον ώθησε να τη σκοτώσει, αφού… του είπε λάθος τις οδηγίες του χάρτη. Αρνήθηκε ότι της άσκησε σωματική βία και ισχυρίστηκε ότι πάνω στον καβγά την έσπρωξε, αλλά μόλις την είδε στη θάλασσα έτρεξε, την τράβηξε στη στεριά και της παρείχε τις πρώτες βοήθειες προσπαθώντας να της κάνει τεχνητή αναπνοή, ερχόμενος έτσι σε πλήρη αντίθεση με την ιατροδικαστική έκθεση.