Foldables: Το μέλλον των smartphones

Foldables: Το μέλλον των smartphones

Η τεχνολογία εξελίσσεται και, συχνά, με τρόπους που δεν θα περιμέναμε. Ένας από αυτούς είναι τα αναδιπλούμενα smartphones, γνωστά και ως foldables. 

Αν κάποιος αποκτήσει νέο κινητό προς αντικατάσταση του προηγούμενου, μια καλύτερη κάμερα ή αυξημένη ταχύτητα κινητού είναι σχεδόν δεδομένα και αυτονόητα. Όμως, ένα κινητό που κυριολεκτικά διπλώνει και ξεδιπλώνει, δεν είναι ο πιο συμβατικός τρόπος να αναβαθμιστεί και να αλλάξει παντελώς μια εμπειρία που έως τώρα πολλοί έχουν ως κάτι τόσο συγκεκριμένο στο μυαλό τους.

Είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσουμε, παρόλα αυτά. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σημαντική πρόοδος όσον αφορά τα foldable smartphones και επιτέλους ξέφυγαν από το στάδιο της ιδέας – μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει όπως μπορεί ένα οποιοδήποτε smartphone. Προβλέπεται πως, όσο η τεχνολογία «ωριμάζει», τα διαθέσιμα μοντέλα θα πληθύνουν και οι χρήστες θα έχουν περισσότερες επιλογές για να βρουν ποιο είναι το foldable που τους ταιριάζει.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, όμως, με μια βασική ερώτηση…

Τι είναι ένα foldable smartphone;

Ως foldable, ελληνιστί «αναδιπλούμενο», χαρακτηρίζεται ένα κινητό που διπλώνει και ξεδιπλώνει, είτε για εξοικονόμηση χώρου είτε για να διπλασιαστεί η οθόνη του. Για παράδειγμα, το Samsung Galaxy Z Flip θυμίζει τα παλαιότερα “flip phones” με σχεδιασμό που θυμίζει καθρεφτάκι για μακιγιάζ, όταν όμως ανοίξει δεν διαφέρει οπτικά από ένα παραδοσιακό smartphone. Από την άλλη, το Samsung Galaxy Z Fold 2 μοιάζει με ένα smartphone εκ πρώτης όψεως, καθώς διπλώνει με διαφορετικό τρόπο: σαν ένα βιβλίο.

Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι σχεδιασμοί όμως κατά κύριο λόγο, δεν διαφέρουν από τα δύο αυτά designs. Το βασικό είναι να αναλογιστεί κάποιος: γιατί χρειάζομαι ένα foldable smartphone; Καταρχάς, εφόσον πλέον έχουν μπει πιο μαζικά στην παραγωγή και σαν σχεδιασμός υιοθετείται από αρκετούς κατασκευαστές, οι τιμές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο προσιτές και σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαφέρουν από ένα κλασικό, premium smartphone.

Αυτό σημαίνει πως προσφέρουν όσα κι ένα premium smartphone, όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Από επεξεργαστές έως μνήμη RAM κι από κάμερες έως πάνελ οθόνης, τα foldables είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας καθώς επί της ουσίας, είναι smartphones με λίγο πιο ασυνήθιστο σχεδιασμό.

Και τι παραπάνω προσφέρει ένα foldable;

Σίγουρα, το «ουάου» που θα λες όταν πιάσεις ένα foldable στα χέρια σου θα είναι… διαρκείας, καθώς δεν είναι εύκολο να συνηθίσει κανείς κάτι τόσο καινούριο. Πού οφελεί αυτός ο σχεδιασμός, παρόλα αυτά; Σίγουρα, σε πολλά περισσότερα από ένα απλό «ουάου».

Τα περισσότερα foldables εστιάζουν στον σχεδιασμό «βιβλίο», ώστε ανοίγοντάς τα ο χρήστης να απολαμβάνει μια τεράστια οθόνη που δεν διαφέρει από ενός tablet. Όμως, ο χώρος που καταλαμβάνει στην τσέπη ή την τσάντα είναι αισθητά λιγότερος από αυτόν που καταλαμβάνει ένα tablet, μιας και πρακτικά (όταν είναι διπλωμένο) είναι ένα smartphone. Είναι δύσκολο να πει κανείς πως τα σημερινά smartphones χρειάζονται τσάντα μεταφοράς, ας πούμε – οπότε ο χώρος είναι ένα βασικό προτέρημα.

Έπειτα, το πώς αξιοποιεί κάποιος την μεγάλη αυτή οθόνη είναι θέμα αναγκών. Για παράδειγμα, ένας απλός χρήστης μπορεί να παρακολουθεί ταινίες οπουδήποτε βρίσκεται ή να κάνει βιντεοκλήσεις, απολαμβάνοντας τα οφέλη μιας μεγάλης οθόνης δίχως να χρειάζεται μια δεύτερη συσκευή – όταν ολοκληρώσει τα όσα κάνει, το διπλώνει και το βάζει στην τσέπη γιατί είναι το κινητό του. Ένας φωτογράφος μπορεί να επωφεληθεί της μεγαλύτερης οθόνης που συνεπάγεται μεγαλύτερο viewfinder, άρα να γίνει ακόμη ευκολότερη υπόθεση η καταγραφή βίντεο και η λήψη φωτογραφιών.

Από την άλλη, ένας επαγγελματίας μπορεί να κάνει αυτά κι ακόμη περισσότερα αν το κινητό ή tablet του ήταν ήδη κάτι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του. Το multitasking γίνεται μια νέα εμπειρία, μοιράζοντας μια εφαρμογή σε έκαστο μισό της οθόνης για να διαχειρίζεται ένα λογιστικό φύλλο παράλληλα ελέγχοντας τα e-mails του, για παράδειγμα.

Οι δυνατότητες ενός foldable είναι περισσότερες από ένα εντυπωσιακό design και είναι στο χέρι στου χρήστη να διαλέξει πώς θα τις αξιοποιήσει.

Παράγοντας… Samsung

Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στο κομμάτι των foldables έχει παίξει η Samsung. Η κορεατική εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία μοντέλα στο εμπόριο και, όπως φαίνεται, δεν έχει σκοπό να σταματήσει εκεί. Κάνοντας την αρχή με το Samsung Galaxy Z Fold, η εταιρεία έφερε τον κόσμο πιο κοντά στην ιδέα ενός foldable – και με το «πιο κοντά», εννοούμε πως το έφερε στα χέρια του, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αγοράς των smartphones.

Έπειτα, προχώρησε στην κυκλοφορία δύο ακόμη κινητών που βελτίωσαν ακόμη περισσότερο την εμπειρία συγκριτικά με το ήδη εντυπωσιακό Galaxy Z Fold, και τα ονόματα αυτών: Samsung Galaxy Z Flip και Samsung Galaxy Z Fold 2.

Το Galaxy Z Flip είναι το lifestyle foldable που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κάποιος αν το αντικρίσει μια φορά. Μικροσκοπικό όταν είναι διπλωμένο, εντυπωσιακό όταν ξεδιπλωθεί. Η AMOLED οθόνη του αγγίζει τις 6.7” και όσον αφορά την ποιότητα χρωμάτων, δεν έχει να… ζηλέψει κάτι από τα πιο παραδοσιακά «ξαδερφάκια» του. Το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι επεξεργαστή και RAM, καθώς αντλεί δύναμη από έναν οκταπύρηνο Snapdragon 855+ που πλαισιώνεται από 8GB μνήμης RAM. Η βασική του κάμερα ολοκληρώνει το πακέτο, προσφέροντας καταγραφή βίντεο σε έως και 4K/60fps, με την εμπρόσθια όψη να στεγάζει μια ισχυρή selfie κάμερα. Επίσης, το κινητό μπορεί να στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η καταγραφή βίντεο να γίνει «παιχνιδάκι», δίχως την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό όπως ένα τρίποδο – αρκεί να έχεις μια επίπεδη επιφάνεια για να το ακουμπήσεις – είτε πρόκειται για selfie είτε για τη βασική κάμερα.

Αντίστοιχα, το Galaxy Z Fold 2 ανεβάζει τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Η εξωτερική οθόνη αφής -όταν είναι διπλωμένο, δηλαδή- έχει διαστάσεις 6.2” και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως ένα κανονικό smartphone. Όταν ξεδιπλωθεί, όμως, ανοίγεται ένας νέος κόσμος. Η AMOLED οθόνη πλέον αγγίζει τις 7.6” και το πόσα μπορείς να κάνεις, εξαρτώνται από εσένα. Βίντεο και παιχνίδια γίνονται απόλαυση όχι μόνο χαρη στην οθόνη, αλλά και στα στερεοφωνικά ηχεία, ενώ το multitasking ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο καθώς το λογισμικό της συσκευής είναι φτιαγμένο για να παραμετροποιείται βάσει των αναγκών του χρήστη.

Από άποψης χαρακτηριστικών, κινείται σε ανώτερα επίπεδα πολλά premium smartphones, συνδυάζοντας 12GB RAM με τον Snapdragon 865+ και 256GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία θα… πασχίσει να γεμίσει κάποιος ακόμη κι αν χρησιμοποιεί διαρκώς την τριπλή κάμερα και καταγράφει βίντεο σε 4K/60. Κοιτάζοντας πέρα από το σήμερα, ενσωματώνει επίσης τεχνολογία 5G, καθώς η νεότερη τεχνολογία δικτύων σιγά-σιγά υιοθετείται και στη χώρα μας.

Τι άλλες επιλογές έχω;

Μπορεί η Samsung να είναι ο… στυλοβάτης των foldables, αλλά δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει τέτοιου είδους συσκευές. Ένα πολύ εντυπωσιακό μοντέλο έχει κυκλοφορήσει από τη Huawei, το Huawei Mate XS. Εξοπλισμένο με 8GB μνήμης RAM και τον ταχύτατο Kirin 990, τοποθετείται αρκετά ψηλά σε επίπεδο επιδόσεων ενώ επίσης διαθέτει συμβατότητα με δίκτυα 5G. Όταν ξεδιπλώνεται, η AMOLED οθόνη του φτάνει τις 8” και η τετραπλή κάμερα που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Leica προσφέρει τα γνώριμα, υψηλής ποιότητας αποτελέσματα που μας έχει συνηθίσει η Huawei.

Ένα άλλο μοντέλο που αξίζει την προσοχή μας είναι το Motorola Razr 5G, ένα flip phone βασισμένο στο κλασικό μοντέλο του 2004 με τεχνολογίες του 2020. Από άποψης σχεδιασμού, δεν διαφέρει από το Galaxy Z Flip, με τη διαφορά ότι στο εξωτερικό του διαθέτει μια μικρή οθόνη, χρήσιμη για να βλέπει κανείς τις ειδοποιήσεις του ή κάτι μικρό που δεν απαιτεί άνοιγμα της μεγάλης οθόνης. Όταν αυτή ανοίξει, φτάνει τις 6.2” και πλέον λειτουργεί όπως ένα οποιοδήποτε smartphone, εξοπλισμένο με 8GB μνήμης RAM και τον επεξεργαστή Snapdragon 765.

Με κυκλοφορίες αναδιπλούμενων κινητών επί σταθερής βάσης τα τελευταία χρόνια, είναι βέβαιο πως οι επιλογές θα γίνουν ακόμη περισσότερες με το πέρασμα του χρόνου και -γιατί όχι;- να γίνει το νέο στάνταρ σχεδιασμού μετά από κάποια χρόνια. Άλλωστε, κάποτε ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα κινητό δίχως πλήκτρα – για φανταστείτε, να λέγαμε στον ίδιο άνθρωπο πως δύο δεκαετίες αργότερα, θα είχαμε οθόνες αφής που διπλώνουν!

Είτε έχετε κατά νου ένα foldable είτε όχι, είναι δύσκολο να πει κανείς πως η τεχνολογία είναι κάτι λιγότερο από πρωτοποριακή και, εφόσον πλέον έχει φύγει από τα σαλόνια των “concept” και βρίσκεται σε ράφια καταστημάτων, το μέλλον αναμένεται τουλάχιστον συναρπαστικό.

Documento Newsletter