Ψηφίζεται στην Βουλή αύριο Παρασκευή (8/3) το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα οι ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως οι φοιτητές να κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους πανελλαδικά.
Ήδη η πρυτανεία του ΕΚΠΑ τελεί υπό κατάληψη, καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας κλιμακώνουν τον αγώνα τους, ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που καταπατά το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Την ίδια στιγμή φοιτητές στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ, καθώς και της εισόδου στην οδό Εθνικής Αμύνης, στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή και την Πολυτεχνική.
«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα»
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές αναμένεται να βρεθούν στους δρόμους του κέντρου την Παρασκευή με πορεία προς το Σύνταγμα, καθώς όπως λένε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας «συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο, με την πανελλαδική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, στις 8 Μαρτίου».
Μάλιστα, αναφέρεται ότι νομοσχέδιο Πιερρακάκη «προωθεί την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης» και τονίζεται πως «η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας».
Τέλος οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας καταλήγουν «όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα».
Απομονωμένη στην Βουλή η κυβέρνηση
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων γίνεται τη στιγμή που εντός του κοινοβουλίου η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και σφυροκοπείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αιχμή του δόρατος στο επίπεδο της κριτικής είναι ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι νέοι και οι νέες κατά πλειοψηφία, στρέφονται κατά του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στο Μαξίμου, για το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες.
Διαβάστε επίσης:
Κεχαγιά: «Ο Κασσελάκης δεν ψάχνει τρόπο να μπει στη Βουλή, αλλά… »